x
Chess - Play & Learn

Chess.com

FREE - In Google Play

FREE - in Win Phone Store

VIEW

Kötü Ata Karşı İyi Fil

Cay_34
Mar 29, 2017, 12:02 AM 0

Teknik Terimler

Kötü bir ata karşı iyi bir filin stratejik üstünlüğü piyon yapısı tarafından belirlenir. Daha belirgin olarak; merkezde hiçbir piyon olmadığı, ancak her iki kanatta da piyon olduğu zaman fil ata karşı üstündür.
Ayrıca; rakibin piyonları fil ile aynı renkli karelere yerleşmiştir ise piyonlara saldırabileceği için üstündür. Buna göre, filin kendi piyonlarının zıt renkli karelere yerleşmiş olması tercih edilir.
Merkez piyonlarının fili engellemediği bazı durumlarda (istisnalar) filin üstünlüğünü göstermek olasıdır: yani fili kendi piyonları zıt renkli karelere yerleştirmeştir.
Filin ata karşı üstünlüğü iki durumda kullanılabilir:
  1. Oyunortasında: Fil rakip şaha karşı başlatılan bir saldırıyı veya tahtanın herhangi bir alanını destekleyebilir.
  2. Oyunsonunda: Fil - uzak mesafeden birçok kareyi kontrol edebilmesi sayesinde - özellikle her iki tarafın da geçer piyonu olduğunda yararlıdır. Fil ayrıca bir tempo kazanabilir (veya kaybedebilir), yani rakip atı hamle sıkışmasına sokabilir. Filin bu yönü ise birçok oyunsonunda sonucu belirler.
Filin yararına olan birçok konumda file sahip olma zaferi garanti etmez, fakat zafer için girişilen mücadelede yararlı bir silahtır.
Fil uzun menzilli bir alet olup her iki kanatta ve açık konumlardaki oyunlarda etkilidir. En büyük sakıncası tahtadaki karelerin yalnızca yarısını kontrol altına alabilmesidir. File sahip olan taraf piyonlarını genellikle filin ters rengindeki karelere yerleştirir.
Sonuç olarak; açık konumlard filin ata karşı üstünlüğü kesin olarak kanıtlanacaktır. Merkezi ve engellenmiş piyonların olmadığı ve her iki kanatta da piyonların olduğu oyunsonları atın kontrol ettiğinden daha fazla kare kontrol edebildiği için filin yararınadır.
Filin gücü aşağıdaki durumlarda açık olarak ortaya çıkar:
  1. Piyonlar her iki kanatta olduğunda: Fil uzaktan daha fazla kareyi kontrol edebilir.
  2. Piyonlar filin zıt renkli karelerinde olduğunda: Filin hareketliliği artmıştır.
  3. Zayıf piyon yapısı söz konusu olduğunda. Fil piyonlara saldırabilir veya işgal anında şahına yardım edebilir.
  4. Piyon yapısı veya merkez hareketli olduğunda Fil etkinliğini arttırabilir ve tahtanın her tarafında birden fazla hedefe saldırabilme olasılığına sahiptir.
Ayrıca; unutmamalıyız ki bir ata karşı mücadele ederken fil atı sıkıştırabilir ve onu hapsedebilir.

Yüz Yüze

Eşit piyonlarla yalnız fil ve atın bulunduğu oyunsonlarını incelemeden önce aşağıdaki oyuna yakından bir göz atmak oldukça yarar sağlayacaktır. Her ne kadar Beyaz net bir piyon üstün olsa da birçok güçlük ve beraberlik şansları ortalıkta dolaşmaktadır:

 

Taşların azalmasının üstünlük üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir, yine de tam puan almak mümkündür. Yalnızca dikkatli olmanız bazı konumlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir - bir sonraki oyuna bakınız!

 

 

İki eski dünya şampiyonu arkadaş arasında oynanan meşhur bir parti. Her iki tarafında üçer piyon ile yüz yüze kaldığı bir konum:

Online Now