Lyysattavat peli

Extraordinary
Extraordinary
Dec 24, 2009, 4:48 PM |
5

Aku Salminen (1582) JämSS - Aapo Haapanen (1917) Moukat 1-0

Tämä peli pelattiin pitkän pelin joukkuesuomenmestaruuskisoissa Tampereella 09.09.2009. Minä pelasin Jämsän joukkueen ylintä paikkaa ja meitä vastassa olleet Moukat olivat paljon vahvempi joukkue kuin me - vertailukohtava noidaan huomioida, että Jämsän ylimmällä pödällä pelannut pelaaja (minä) oli alemmas selotettu kuin Tampereen alimmalla pöydällä pelannut pelaja. Näin ollen tasuri tuota kovaa joukkueta vastaan oli huomattava saavutus! Ja siihen tietysti vaikutti suuresti minun voittoni ylimmällä pöydällä. Näin ollen tässä tämä peli:

1. e4 c5

2. Rf3 d6

3. b3! Rc6

Menin lempiavaukseeni Snyderin variaatioon sisilialaisesta. Syy miksi pidän tästä avauksesta on se, että siinä pääsee valkoisella kovaan hyökkäykseen kuninkaan puolelta, kun se samalla hidastaa mustan hyökkäystä daaminpuolella

4. Lb2 e6

5. d4 cxd4

Peli avautuu ja kovat hyökkäykset muuttuvat paljon todennäköisimmiksi. Alan pitää asemastani jo nyt!

6. Rxd4 Rf6

7. Rc3 Le7

Liian passiivista, musta pelaa itseään liian pussiin.

8. g4! a6?

Musta pelaa hyvin passiivisesti, joten miksei ottaa siitä samantien hyötyä irti? Luolamieshyökkäykseen kuninkaan sivustalla. a6 on turha ja hidas siirto, musta ei ikinä saa hyökättyä tarpeeksi nopeasti jotta sillä olisi mitään väliä. Kenties h6 olisi auttanut mustaa enemmän..

9. g5! Rd7

Musta alkaa olla yhä pahemmin ja pahemmin pussissa. Enää ei jä mustalle edes aikaa tornata, valkean hyökkäys tulee liian nopeasti.

10. h4 Rxd5

Jaa musta aiheuttaa itselleen paljon ongelmia. e5 on pelaamiskelvoton koska ratsu tulisi silloin d5een ja daami on liian ylivoimainen pitkällä linjalla. Mustan asema heikkenee entiestään.

11. Dxd4 e5?

d5 ruutu!!! Toisaalta vahtoehtoiset mahdollisudet O-O ja Kf8 eivät kumpikaan olleet paljoa parempia..

12.Dd2 h6

Kenties musta toivoo, että valkea lyö h6n, antaen mustalle toiveita edes jonkinmoisesta puollustuksesta, luultavasti tuokaan ei olisi toiminut.. Pelasin kuitenkin mielestäni paremman siirron.

13. Tg1 hxg5

14. hxg5 Rc5

Musta luultavasti toivoo estävänsä Rd5n joksikin aikaa uhkaamalla e4 moukkaa. Joka tapauksessa hyökkäys kuninkaanpuolella on nopea, eikä moisessa tilanteessa mustan kannattaisi tehdä siirtoja daaminpuolella. Mustan hyökkäysmahdollisuudet ovat pyöreä nolla

15. g6! fxg6

Kuningas on heikko ja yksinäinen! Linjat kuninkaanpuolella ovat suorastaan pelottavan avonaisia.

16. Txg6 Kf7!

Epätoivoista mustalta mutta hiljentää silti hyökkäystä. Valkealla on jo selkeä etu.

17. Tg1 Th2

Musta yrittää jonkinkaltaista vastahyökkäystä kuninkaanpuolelta. joka tapauksessa kaikki mahdollisuudet hyökkäyksetä on jo eliminoitu.

18. Lc4+ Le6

Kenties hiukan turha vaihto mutta ei siitä harmiakaan ole. Ja se lähetti oli kumminkin tiellä tukkimassa f-linjaa.

19. Lxe6+ Rxe6

Nyt myös mustan aktiivinen hevonen joutuu puollustustehtäviin. Tässä vaiheessa harkitsin myöskin Dd5ttä, mutta hylkäsin suunnitelman siksi, että hevoselle on sen jälkeen hankala löytää hyvää paikkaa. Kenties yksinkertainen linna daaminpuolelle olisi ollut paras siirto. Joka tapauksessa:

20. Rd5 Lh4

Valkean ratsu siirtyy erittäin voimakkaalle paikalle. Musta yrittää jotain joka saattaisi näyttää hykkäykseltä jonkun silmiin. Sitä se ei kuitenkaan ole.

21. O-O-O Txf2

Moukan uhraus oltaisiin voitu välttää aikaisemmalla tornauksella, mutta ei siitä paljoa haittaakaan ole. Avoimia linjoja nousee paljon, jotka mahdollistavat hyvin brutaalit hyökkäykset mustan kuningasta vastaan.

22. Tdf1 Txf1

Linjat avautuvat, kuningas näyttää erittttttäin heikolta..

23. Txf1+ Kg8

Kuin erittäin hutera linna..

24. Db4!? b5

EI NÄIN! Olin huolissani mustan mahdollisuuksista hyökätä c-linjaa pitkin, ja myöskin huolissani moukan häviöllä olosta. Koitin korjata molemmat ongelmat pelaamalla Db4n. Laskin että voitaisin mustan heikon moukan d6sta ha samala hidastaisin mustan hyökkäystä. Ei onnistu. Tuomalla daamin daaminpuolelle itse asiassa nopeutan mustan muuten täysin harmitonta hyökkäystä, enkä tietenkään pysty voittamaan moukkaa d6sta. Sen huomaankin karvaasti parissa seuraavassa siirrossa. Paras paikka daamille olisi luultavasti ollut h2ssa jonka jälkeen valkean ideoihin kuuluu pelata Torni g1teen tai h1teen. Tämä saisi aikaan kova hyökkäyksen joka luultavasti päättäisi pelin hyvin nopeasti.

25. La3?? Rc5!

Voimakas ratsunsiirto sulkee valkean pelin daaminpuolella kokonaan! Ennähnyt tätä siirtoa.. nyt sen sijaan että lähetti ja daami olisivat olleet aktiivisesti mukana hyökkäyksessä ne ovat tukkeutuneta ja hankalastipalautettavissa peliin.

26. Kb1??

Tc8 Täysin turho kuninkaan siirto valkealta tuhlaa tempoa. Toisaalta mustan hyökkäys on niin hidas että siitä ei paljoa haittaakaa ole. a5! olisi ollut mustalle mielenkiintoinen vaihtoehto, mutta kun tulee Dxb5 ja Rxe4 niin Rb6 voittaa materiaalia. Kun musta pelaa Tb8 valkea shakkaa d6sta daamilla ja lyö sen jälkeen ratsun. Jos musta vie valkean ratsun vastineeksi valkea pelaa tornin h1teen kera kiinityksen kuninkaaseen. mustan o joko luovuttava lähetistä tai pelatava g5, mikä johtaisi tappavaan hyökkäykseen valkealta.

27. c4! bxc4

a5n pitäisi vieläkin johtaa ongelmiin.

28. Dxc4 Kh7

Paljastusshakit olivat liian vaarallisia mustalle kohdattavaksi. Ironista kyllä taasen musta ei voi tehdä mitään c-linjalla olevalla jännitteellä daamin ja tornin välillä

29. Tf5 Rxb3 Jesh!

Musta menee ahnehtimaan vielä toista moukkaa. siirto näyttäisi täysin unelmalta, mutta valkean hyökkäys tulee nopeasti ja surmaavana tämän jälkeen:

30. Dxb3! Tb8

ei tule onnistumaan..

31. Lb4! a5..

Ja nyt musta häviää pakosti upseerin..

32. Dh3! g5???

Dh3 uhkaa Th6+ voittaen lähetin. Mikäli musta kokeilee ovelaa: Kg8! Valkea pelaa silti Th6, ja sen jälkeen kun musta kokeilee g5 valkea shakkaa De6+ ja se on mattiverkko/mustalle tulee vakavia materiaalisia tappioita. Kaikki muutkin linjat ovat valkealle edullisia, mutta g5 mustalta samantien, johta nopeasti pakkomattiin:

33. Tf7+! Kh5?

Myöskin Kh8 tai Kg8 johtaisivat daaminmenetykseen/mattiin

34. De6+!

Musta luovuttaa. Hieno voitto kovaa vastustajaa vastaan! Minulta tuli pieni lipashdus lähtiessäni pelaamaan daaminpuolelta materialistisella suunnitelmalla hakea moukka, mutta muuten peli oli minun kannaltani loistava!