Recenzija knjige: The King  J.H.Donner

Recenzija knjige: The King J.H.Donner

Gorbaev
IM Gorbaev
Aug 8, 2017, 3:16 PM |
0

Naslov: The King (Chess pieces)
Autor: J.H.Donner
Translated and Published: 2006 New in Chess
Ova knjiga je orginalno objavljena na holandskom 1987. pod nazivom De Koning. Sastoji se od članaka i kolumni koje je Holandski velemajstor Jan Donner pisao za različite novine i magazine od 1950. do 1985. Izbor tekstova koji su ušli u knjigu izvršili su Tim Krabbe i Max Pam.
Donner je pored svoje šahovske karijere ( nakon što je Max Euwe presto da se aktivno takmiči, a pre pojave Jan-a Timman-a, važio je za najboljeg holanskog igrača) bio čovek izuzetno širokog obrazovanja sa nesumnjivim literalni darom. 1987 Kada izlazi ova knjiga, Donner je za jednu drugu zbirku kolumni pod nazivom „Na mijn dood seschreven” (Written after my Death) dobio jednu od najznačajnijih holandskih književnih nagrada Henriette Roland-Holst Prize.
Teme članaka su prvenstveno vezane za šah u najširem smislu reči i često izlaze izvan turnirskih dvorana baveći se etikom, društveno-političkom situacijom vremena u kom su nastajale, psihologijom, filozofijom, tehnologijom. Zanimljive su i kao istorijsko svedočanstvo šahovskih manifestacija gde mi iz prve ruke možemo da saznamo o atmosferi i događajima sa turnira na kojima je naš pripovedač učestvovao. Mnogi od članaka su u vreme kada su objavljivani izazivali kontraverze u javnosti.
“…the greatest and most dangerous temptation of sports: they give people
the illusion that they can be innocent as long as they obey the rules.”

Donner(right) and his friend Harry Mulisch joined demonstrators in front of the American Consulate on Amsterdam's Museum Square in a silent protest against the US invasion of Laos in April 1 970.Donner(right) and his friend Harry Mulisch joined demonstrators in front
of the American Consulate on Amsterdam's Museum Square in a
silent protest against the US invasion of Laos in April 1970.
Ono što ovoj knjizi pored toga što je napisana rukom književnika, velemajstora i istinskog kosmopolite je što nam ona otkriva ličnost čoveka koji je svoje pisanje podredio jednom idealu – potrazi za istinom. Beskompromisno Donner je u tu svrhu spreman da se pred nama ogoli do kraja, da uđe u konflikt sa svakim i da celu svoju karijeru stavi na kocku, ali ne očekujte ovde nekakvog “buntovnika bez razloga” koji prosto žudi za popularnošću. Donner je na prvom mestu strog prema sebi, spreman da prizna sopstvene greške i zablude. Kroz svoje tekstove on se obračunava sa licemerstvom, novinarskim (glupim) senzacionalizmom, hvalisavcima bez razloga, predrasudama (mada je i sam patio od nekih), lažima… U takvim napadima on je žestok, njegov jezik kad-kad postaje vulgaran, ali on to isto očekuje i od svojih protivnika, jer ako treba i jezik neka istrpi da bi se osvetlila istina. Njegovi nazori su duboko humanistički, kod njega nećete čuti da “peva hvalospeve” jakima, on je uvek na strani ugnjetenih ali nije ni slab prema njihovim zabludama.
Ovu knjigu bi i neko ko nije iz sveta šaha mogao da pročita sa uživanjem, a za šahiste, posebno one zainteresovane za šah kao kulturološki fenomen, ona je prava poslastica!

“I have won tournaments and I have traveled all over the world. In South
America, I met with men from the dawn of humanity, and in Asia, a woman
passed by who strode as if she was never going to die. In a small backstreet in
Prague, slanting up the hill towards the castle, I saw God.
Life in the fleetingness of the game whets the senses for the things that do not
pass. In a different culture, I would have entered a monastery. Ascesis is what
chess is, mortification, self-destruction, and nothing else.” J.H.Donner