Прошката винаги е била сила за всеки

Прошката винаги е била сила за всеки

HORUS-SET
HORUS-SET
|
132

Да простиш е нещо великолепно и се получава някак от само себе си. Давайки прошка ние отблъскваме чуждата омраза и освободени можем да продължим по пътя към своето духовно развитие. Душата ни се изпълва с покой и сме в мир със себе си и Вселената. Това е нещо изключително лично, което се заражда в душата ни и осмисля по-нататъшния ни път.

Омразата, взаимните обвинения и угризенията са способни да объркат живота ни, дори се смятат като основен фактор за появата на някои тежки заболявания. Подобни реакции се дължат на гнева и вината, които пулсирайки в сърцето и съзнанието ни, блокират всичко останало. Променят живота ни като го лишават от светлина и мир. Всеки един от нас може да даде прошка – на себе си и на останалите. Не само, че може, но трябва и да го направи. Незабавно!

Прошката е нещото, което ни облекчава и освобождава от самонаказването. Тя ни позволява да държим далеч от себе си емоциите, които разяждат цялото ни същество. Да дадем прошка означава да бъдем свободни и е част от нашето духовно развитие. Идеята за прошката не е да оставим другия ненаказан. Същността е да избавим себе си от омразата и гнева, които изпитваме.

Последиците от невъзможността да дадем прошка са тежки и очевидни. Омразата е най-силният провокатор на заболяванията. Ако изберете да живеете в омраза и да не простите, то тогава животът ви ще бъде един малък ад, белязан с дълбоко разочарование, ненавист и непрекъснато самосъжаление, до вманиачаване. Но каква е причината да не прощавате? Кое е това, което не ви позволява да се освободите, въпреки, че осъзнавате потребността да го направите? Страхът. Понеже се страхуваме как ще постъпят другите, сякаш несъзнателно избираме да се подчиним на гнева, отбраната и нападението, заблуждавайки се, че така ще усетим по-голяма сигурност. А най-унищожителното чувство – омразата може да бъде победена единствено с прошка. Това е същността на истинското духовно развитие.

Трудно е да минем през целия процес на осъзнаване и прошка, за да се почувстваме облекчени. Преди всичко, защото трябва да обърнем поглед към мотивите, да се заровим дълбоко в себе си и да разнищим плетеницата от насъбрани във времето  емоции и чувства. Тогава ще трябва и да се откажем от убедеността, че винаги ние сме прави. А това е повече от трудно. Тук ми се иска да обърна внимание, че да дадем прошка не означава да изневерим на убежденията или принципите си. Нито пък да се откажем от своята истина. Достатъчно ще е да се поставим на мястото на отсрещния, да се опитаме да разберем каква точно е неговата истина. Чрез прошката достигаме до истината и продължаваме напред в своето духовно развитие. Тя винаги е била сила за всеки.

Аз простих всички нападки .......Wink