Kam vënë re.

Gjatë përmirsimit tim vura re gabimet e kundërshtarët që kishin përvojë prej shumë vitesh aktiv në chess.com.

Një nga to është pikërisht lëvizja e pa menduar që më parë se ku do të përfundojë. Më thjeshtë, tek humbja e një lëvizjeje apo kthimi prapa. Besoj se kjo vjen nga praktikimi i lojrave Bliz.

Kur loja fillon, edhe pse nga forcat e barabarta konsiderohet 1/2-1/2 pra barazim, specialistët mendojnë se i bardhi ka prioritete për të fituar lojën.

Kjo spjegohet me faktin se i bardhi ka për të bërë i pari lëvizjen. Pra cdo lëvizje pak përpara në kohë mund ta konsiderojmë si avantazh për fitore. Nga kjo duhet kuptuar se një lëvizje e kthyer ju bën të kaloni një lëvizje e gjysëm prapa.

Dikush mund ta konsiderojë si të pa përfillshme. Në të vërtetë kur fillon loja me gurët e bardhë të jipet mundësia të ndërtosh një strategji sulmuese dhe të pushtosh qendren e fushës para kundërshtarit.

Të gjitha hapjet e studiuara kanë si qëllim ndërtimin e strategjisë dhe pengimin e kundërshtarit të krijojë këtë strategji. Kjo luftë ende pa shpërthyer ndërtohet pa zhurmë dhe pa u kuptuar. Më i shpejti dhe i qarti ndërton atë sulm apo mbrojtje që në fund do ja shpërblej me fitoren e 1/2 pikës për tja shtuar gjysmës së tij/saj që e ka nga fillimi i lojës.

Me mënyrën e lojës me kompjuter në internet është e mundëshme të parashikosh deri në 10-15 lëvizje advancë. Kur për një lëvizje nuk arrihet të mbulohet një aksion i pa ndërmarrë ende, duhet të kthehemi dhe të ndryshojmë sekuencën e këtyre lëvizjeve për të shpejtuar marrjen e atij pozicioni dhe përfundimi kuptohet që arrihet të dilet me sukses.

E shqyrtova këtë fenomen vetëm që të ndihet përgjegjësia e lëvizjes së humbur. Një lëvizje të con në fitore dhe anasjelltas. Pra kur mjeti i Analizës të ndihmon aq shumë në kontrollimin dhe rikontrollimin e lëvizjeve është një nga ndihmat më të mëdha që nuk i gjen në lojrat mbi tavolinat me kutitë drushtytëse

 
Lëvizja e të bardhit Be2 u shfrytëzua nga i ziu duke marrë Bxf2+ dhe të kthehet përsëri në vendin e mëparshëm, falë lëvizjes së detyruar të mbretit në Kd1.
Pas pak lëvizjesh loja përfundoi në këtë pozicion premtues të të ziut  duke i dhënë mundësinë Bf8 të luaj rolin e tij. Kto foto janë marrë nga lojë e një shokut tim.

Post your reply: