Pas dy muajsh

Kaluan dy muaj nga hera e parë që u regjistrova në Chess.com

Më interesonte të merrja vehten pas kaq shumë vitesh inaktive. Kisha humbur reflekset dhe pamvarsisht nga taktika dhe njohuritë që kam, vendimet shpesh ishin të pasakta dhe gjeje aty edhe lëvizje të pa arsyshme.

Goditjen e parë e mora në lojrat Bliz ku 10 minutshi Chess Live ishte katastrofale. Në 15 minutësh isha pak më i sigurtë. Isha i edukuar që në fëmijri të luaj ngadal dhe të ndjeja kënaqësinë e të menduarit të lojës. Përvoja pra në Bliz e kisha zero.

Goditjen e dytë e mora në lojën Chess Online ku në mundësitë e sotme përmes kompjuterit në internet mund të luash shumë lojë njëherësh apo sic i njohim si Simultante. Përvoja ime edhe këtu ishte e pa prekur. Innocent

Sic e theksova më lart Live Standart me 15 minuta fillova të bëj disa fitore dhe të ngrihem në nivel, kështu që i kushtova më tepër lojra 10 minutshit. Kam zhvilluar shumë ndeshje dhe nuk jam ende i kënaqur.

Difektet e këtyre lojrave Bliz janë gabimet e shumta nga të dyja palët. Kjo nuk e justifikon të luajturit Shah por mund ta krahasosh me Damën Italiane apo sic njihet edhe Cak-Cuk. (Emri tregon se si është loja. Dëgjohen vetëm trokitjet e gurëve mbi tabelëSurprised

I erdhi radha të provoj Chess Online me simultante. Këtu shahu merr formën më të saktë por edhe këtu janë bërë ndryshime të shumta. Shahistat e sotëm kanë ndryshuar stilin e lojës. Nuk mbështeten shumë në strategjitë, por fillojnë me disa lloj sulmesh që të shpien në avantazhe të vogla dhe sulmojnë gjithë kohën. Kanë mësuar disa hapje, falë mjeteve të vendosura në të djathtë të tabelës dhe lexojnë nga linku Explore lëvizje që kanë patur sukses nga arshivat e mjeshtrave.

Në foto po paraqes mjetet në të djathtë të tabelës që japin mundësi të mrekullueshme gjatë lojës së shahut:

Gjëja e mrekullueshme është regjistrimi i lojës pa përdorur as laps as letër.

  • Moves! Cdo gjë automatike dhe nuk duhet të mendosh fare për të. 
  • Chat për të shkëmbyer fillimisht një përshëndetje me partnerin dhe më vonë edhe marveshje të ndryshme për nxitimin apo përshpejtimin e lëvizjeve.
  • Details. Në këtë skedë mund të shikoni ballancimin me gurët që janë eleminuar nga tabela.
  • Note. Me anë të saj mund të ruani një varjant më të mundshëm të paramenduar në një moment të caktuar të lojës.
  • Analyze. Ky mjet është më fantastiku në këtë mënyrë të luajturi. Jemi mësuar të analizojmë me mend dhe dikur lejohej ta shkruaje në një copë letër që ta rikujtoje më vonë. Sipas rregullave ndërkombëtare u ndalua ky proces. Sot është rikthyer me një mekanizëm krejt automatik.

Cili është përfitimi i saj? -Në qoftë se me mend mund të shkosh deri në 5-6 lëvizje këtu mund ta shtysh deri në 10-15 dhe pse jo deri në përfundim të lojës.

  • Flip Board. Shpesh, mvaret edhe nga përvoja, shahistat kanë shikim të njëanshëm të lojës apo tabelës së shahut. Kthimi i tabelës për të gjetur këndvështrimin e partnerit është e domosdoshme për ata që nuk kanë aftësitë profesionale të zhvilluara. Ndryshim i pamjes vizuale. Cool
  • Conditional Moves. Ky mjet gjithashtu mund të të ndihmojë në kohë kur jeni i sigurtë që partneri ka lëvizjet e detyruara. Në këtë rast ju mund të regjistroni lëvizjen tuaj pasardhëse dhe të prisni që të kryhen lëvizjet automatikisht.

Në fund të fotos shikoni se lojën që po zhvilloni mund ta shpërndani në rrjetet sociale me nga një klikim. Të njohurit e tu të këtyre rrjeteve edhe pa u regjistruar në Chess.com mund të sodisin ndonjë lojë dhe koment të bukur të bërë nga ju.

Post your reply: