Shahist me prioritet

Si në cdo sport dhe veprimtari sportive ka diferencime në mes të pjesmarrësve.

Për të zgjedhur një shahist nuk duhen parë meritat në numrin e shumtë të fitoreve apo në renditjen e arritur qe e kam diskutuar në blog në një temë tjetër mbi spekullimet e mundëshme. Prioriteti i një shahisti duket nga mënyra se si ai shtjellon një lojë.

Shahu i takon lojës individuale sepse lojën e luan vetëm njëri.

Por, po të mendohemi thellë nuk eshtë tërsisht e drejtë. Loja mvaret shumë nga mënyra se si i zhvillon të gjitha figurat. Vertetë lojën e luan nje shahist por loja brenda saj ka shumë figura dhe një lojë e denjë duhet të luhet me të gjitha gurët.

Më pëlqen Mbretëresha dhe dua vetëm të sulmoj me atë deri sa të eleminohet. Më pelqejnë vetëm Kuajt dhe dua ti ruaj deri në fitore. Më pëlqejnë Filat dha pa to nuk mund të zë mat kundërshtarin. Po ashtu janë edhe ushtarët, një Ushtar i vetëm në fund të lojës të jep fitoren.

Ku është saktësia ketu?

Loja nuk luhet duke zhvilluar vetëm një  figurë apo një pale figurash. Shahu është në nje farë mënyre lojë kolektive dhe cdo gur ka rolin e vet ne fitore.
Shahistët e mëdhenj janë të këtillë për vetë arësyen se dinë të zhvillojnë lojën me të gjitha gurët në harmoni me njëri tjetrin.
Cdo gurë duhet të marrë pjesë në lojë sepse themi që në një përplasje bëhen llogaritjet matematike me numra dhe me mbledhje. Përplasjen e fiton ai që ka më shumë forca dhe në total e thyen kundërshtarin.
Nga ky perfundim rrjedh edhe aftësia e gjallërimit të të gjitha gurëve duke mos i bllokuar disa dhe ti lëvizësh vetëm atëhre kur nuk ke cfarë të lëvizësh.
Prandaj në cdo fillim loje behet një plan sulmues apo mbrojtës ose i ndërthurur me të dyja.
Loja mbështetet në disa parime qe duhen të mbahen vazhdimisht parasysh.
Më ka rënë rsati këto pak muaj të ndeshem me të dy tipat e shahistëve. Me ata që kanë plane dhe i kushtojnë vëmendje dhe kohë cdo sulmi duke mireorganizuar atë, por ka edhe të tjerë që e fillojnë menjëherë me sulm pa menduar asnjë lloj plani. Mjafton, po nuk më pa kundërshtari, tja eleminoj ndonjë gurë apo figurë cfarë të më dalë përpara.
Në këtë rastin e dytë edhe ai qe mundohet të zhvillojë plan sulmues apo mbrojtës nuk ka kohë të gjejë vehtvehten sepse duhet luajtur si kundërshtari duke u ruajtur nga kafshimet. Biles shpesh të shkon krejt loja aq keq sa mund te humbasësh.
Vërtetë, përvoja është një aftësi që kërkohet të kesh kur luan edhe me një kundërshtar impulsiv.
Jemi konkretisht në përcaktimin e fituesve të grupeve që do të vazhdojnë garën drejt finales në Albanian National Open per vitin 2013 dhe në mes tyre mund të futet edhe ndonjë lojtar nga ata që dinë vetëm të sulmojnë me një apo dy gurë pa menduar asnjë lloj plani.
Para dy ditësh 5 herë Kampioni i Botës dhe prej vitit 2007 i pathyeshëm Viswanathan Anand i Indisë kishte ndeshje me Botën duke marrë përqindjet e votimeve.
Ai është gjenjal dhe përballë tij përqindjet janë jo reale për ta përballuar. Personi që drejtonte Botën u ndodh përballë mosqartësive sepse për fatin e tij ishte i vetëm dhe Chess Grandmasters nuk po e ndihmonin.
Me kujtohet një moment kur Fili doli ne f6 sepse ashtu ishte votuar më shumë. Drejtuesi u shpreh qe kjo është një lëvizje jo e drejtë edhe pse po shkon me votim. Në lojë, the ai, nuk duhet zhvilluar vetëm Fili por mendoj se ka lëvizje të tjera më të rëndësishme, por më duhet edhe të respektoj vendimin e votimit dhe të mos akuzohem për arbitraritet.
Të votosh kundër një gjeniu dhe vetë të jesh impulsant në shah, unë e cilsoj katastrofale dhe i jap të drejtë drejtuesit të lojës plotësisht.

Comments


 • 3 years ago

  Mbretnesha

  As që mund te pretendohet ndaj gjenive, qqazim!

  Sot po mundohemi të përmirsojmë memorjen e kompjuterave pikërisht nga lojrat e gjenive.

 • 3 years ago

  qqazim

  si doli ndeshja kunder anand?

Back to Top

Post your reply: