PRINCIPIA SCACCHORUM: Zasto ima 99,5% pacera u sahu? ili O sahovskom slepilu

PRINCIPIA SCACCHORUM: Zasto ima 99,5% pacera u sahu? ili O sahovskom slepilu

RoaringPawn
RoaringPawn
Jul 3, 2016, 4:00 PM |
0

This is the original Principia Scacchorum article in Serbo-Croatian published in The Sah - Mat list #5306 edited by FM Prof. Goran Tomic of Montenegro

 

Pitanje glasi: zasto sah prati glas da je igra vrlo teska za ucenje?

Ako pretpostavimo da visoki koeficijent inteligencije i crta genijalnosti nisu neophodni da bi neko naucio dobro da igra, onda odgovor na ovo pitanje valja traziti u neadekvatnom nacinu poducavanja. Problem, svi su izgledi, lezi u samom pocetku...

Poznato je da je pocetno iskustvo kljuc kasnijeg uspeha u svakoj oblasti ljudskog delovanja, jer se tada sticu i ucvrscuju osnove koje postaju deo automatskog, podsvesnog mentalnog sklopa.

Da vidimo onda sta se to desava u sahu u prvom kriticnom periodu ucenja: ucenik jos ne uocava kako se figure medjusobno napadaju, odnosno kako one saradjuju ako su u pitanju figure iste strane. Bez uocavanja i razumevanja ovih veza izmedju figura, nemoguce je napredovati u sledeci nivo, da upotrebim izraz iz video igara. Apsolutno je nemoguce razumeti i usvojiti bilo koji visi sahovski koncept bez ovih vizuelnih osnova.

Sahovski treneri znaju vrlo dobro za fenomen sahovskog slepila. Ono sto se mozda ne razume je kako se ono stice u ranoj fazi ucenja sa svim svojim pogubnim posledicama na razvoj sahovskog mentalnog sklopa kod pocetnika.

Odakle onda dolazi sahovsko slepilo? Ono se stice u samom pocetku ucenja, upravo onda kada osnovna sahovska nacela treba da se upoznaju i usvoje (dokaz? 99,5% svih onih koji nauce samo sahovske poteze, gde se, nazalost, njihov sahovski razvoj i zaustavlja). Na neki nacin, ovo sahovsko slepilo zauzima mesto negde u dubini "sahovskog mozga u formiranju", upravo tamo gde treba da se "smeste centri sahovske vizuelne inteligencije".

Evo jednog poredjenja koje govori o ozbiljnosti problema. Zamislite fudbalera pocetnika koji ne uocava gde su njegovi i protivnicki igraci i vuce potez tako sto nasumice udara loptu, narodski receno "nebu pod oblake". Ovakva mentalna slika problema je prosto na ivici apsurda (naravno, nije vazno kako, nego gde i zasto treba uputiti loptu). Pa ipak, to je redovna pojava u sahu u prvom periodu edukacije "pomeranja drvaca" (eng. wood pushing) koji se za 99.5% prekida vrlo rano. Pogledajte, naprimer, partiju izmedju dva ucenika drugog razreda osnovne skole, ovde u Atlanti, koju sam kibicovao: 1.e4 d5 2.Ld3 Lg4 3.e:d5 L:d1 itd. Tipican primer sahovskog slepila - gubitak kraljice u 3. potezu!. Ne bi bilo nista strasno da decaci nisu ucestvovali u skolskom sahovskom programu tokom dva semestra, skoro punih godinu dana (?!).

Ako je tacna gornja tvrdnja da se sahovsko slepilo stice u samom pocetku, onda postoje dva moguca odgovora zasto je to tako:

1. da mi znamo sta sacinjava osnove saha, ali da ustvari ne znamo kako treba pristupiti njihovom poducavanju, ili

2. da imamo samo mutnu predstavu o tome sta su tacno sami temelji na kojima pociva celokupna gradjevina sahovske igre (samo da podsetim na ovom mestu sta je rekao Nimcovic: pocetak u sahu sa potezima je "u korenu nepravilan", u clanku Kako sam postao velemajstor iz 1929. godine).

Niko od "sahovskih radenika", profesionalaca i edukatora ne moze iole da prihvati pretpostavku br. 2 navedenu vise. Pa zar bi uopste bilo moguce da nakon vise od 15 vekova sahovske igre to bude validna tvrdnja? Opet nesto na ivici apsurda.

Pa ipak, nakon gornje partije kojoj sam prisustvovao 2009. godine, moram da priznam da sam se bacio u pokusaj rasvetljavanja problema sahovskog slepila. Iz kog razloga? Stoga, sto ovaj problem sprecava bukvalno milione i milione ljudi da prekorace "nivo poteza" i predju u sledeci nivo gde jedino mogu da pocnu da uzivaju u samoj igri, "jedinoj vredne igre", kako je za sah rekao engleski romanopisac R.D. Blekmor.

Vise o svemu u sledecem javljanju...

I naravno, pozdrav citaocima Sah - Mat liste, cenjene publikacije Prof. Tomica.

 

Momir Radovic, Atlanta, 2. jul 2016.