Бора Костић

Sasa_Kostic
Sasa_Kostic
Apr 13, 2011, 12:31 PM |
1

  

  

Бора Костић је био југословенски и српски шахиста. Рођен је 24. фебруара 1887. године у Вршцу, тада делу Аустроугарске империје, а умро 3. новембра 1963. у Београду.

 

Шаховски почеци

 

Шах је научио од свога оца још у десетој години. Велика љубав према древној игри и изразити таленат убрзо су од њега створили врсног шахисту. Већ у Гимназији је био један од најјачих вршачких шахиста. Пет година старији, Сава Гердец, га је упознао са шаховском теоријом. После завршетка школовања у родном граду, шаховско сазревање наставља током студија у Будимпешти и каснијег боравка у Бечу који је почетком XX века био центар европског шаха. Тамо је завршио Оријенталну трговачку академију, али не запостављајући шах.

Титулу шаховског мајстора остварује у Будимпешти 1909. године када је победио на турниру најјачих мађарских шаховских аматера.

 

Турнирски успеси

 1911. године остварује сензационалну победу у мечу са америчким шампионом Френком Маршалом. Исте године, у изузетно јакој конкуренцији, на међунардном велемајсторком турниру у Карсбаду (Карлове Вари) је освојио титулу интернационалног мајстора. Затим следе гостовања у нордијским земљама где је победио прваке Данске и Шведске, као и веома јаког шахисту Рудолфа Спилмана. Исте године наставља са успесима и осваја титулу велемајстора на турниру у Сан Рему.

За време Првог светског рата борави у Јужној и Северној Америци, где постиже низ запажених резултата играјући са тамошњим најјачим играчима.

1913. године прелази у главни град Аргентине, Буенос Аирес где ради као предавач шаха на Војној академији. На једном аргентинском ратном броду крстарио је по многим морима. У Аргентини је победио све њихове најјаче играче, а првака ове земље, Роланда Иљу са 6:0.

1915. одлази у Њујорк и започиње шаховску турнеју од источне до западне обале. На тој чувеној шестомесечној турнеји, Бора Костић је постигао светски рекорд у броју одиграних партија на симултанкама. Од 3281 одигране партије изгубио је само 112, а ремизирао 237. За време боравка у Америци посетио је Николу Теслу. Јједно време је био шаховски учитељ најславнијем тенору свога времена Енрику Карузу (1873 - 1921). Овај чувени певач је много волео шах а подучавали су га Френк Маршал, па чак и Хозе Раул Капабланка! Према Костићевим речима Карузо је био интелигентан, бујне маште, добро се сналазио на шаховској табли, био је вичан у вођењу рокадног напада и у стварању духовитих замки. А све то је могао да научи од највећег шаховског глобтротера на свету - Боре Костића!

Играјући бројне мечеве и турнире, од којих је најпознатији мајсторки турнир "Менхетен чес" клуба 1918. године, Бора Костић је сврставан одмах иза Капабланке на америчком континенту, поготово што су њихове четири партије, одигране на два турнира, завршене ремијем. Тако је и дошло до њиховог меча, године који је генијални Капабланка убедљиво добио.

Бора Костић - Капабланка, Хавана 1919.

 

 

Исте године враћа се у Европу и у Хејстингсу осваја друго место иза Капабланке. Наредне године у Хејстингсу осваја прво место са 100% освојених поена, што нико није поновио у дугој традицији овог турнира. Затим следе значајни турнирски резултати: Гетеборг 1920. - IV место, Будимпешта 1921. - III-IV место, Хаг 1921. IV-V место. У Енглеској игра симултанке и партије;на слепо; чиме је одушевио шаховски свет.

У Југославији je у то време очигледан био ривалитет између др Милана Видмара и Боре Костића. Нажалост, никада није организован меч чији би резултат показао коме треба доделити титулу шампиона Југославије.

Вративши се у земљу наставља са успешним играма на многим међународним турнирима где, такође, постиже запажене успехе. Од 11. новембра 1923. до 28. маја 1926. године одлази на светску турнеју, до тада највећу у историји шаха, обишавши готово цео свет. На путовањима Костић је играо симултанке, турнире, мечеве а држао је и предавања о својој земљи. Прво је кренуо у Аустралију и Нови Зеланд. Затим преко Јужне Африке копном до Кеније, где је одиграна чувена партија на полутару. Бора Костић је био на северној земљиној полулопти, а његов противник на јужној. Следећа станица је Индија, где га је на крају примио и махараџа од Патиале (Чандагар), који је организовао турнире на висовима Хималаја. Одатле се ишло у Непал и на Тибет, а затим на острво Јаву у Индонезији. Са Јаве је прешао на Суматру где је играо са поглавицом племена Батаки. Одатле креће на Филипине, па у Хонг Конг и Кину. Из Кине је прешао у Совјетски Савез одакле је почео повратак за Вршац. Кроз Сибир, преко Иркутска, Новосибирска, Омска, Свердловска, Москве, Одесе, Лењинграда до Риге. Био је један од првих страних велемајстора који је имао могућност да гостује у СССР-у након Октобарске револуције играјући симултанке од Лењинграда до Владивостока.

Један је од победника на првом првенству Југославије у шаху, одржаном 1935. године у Београду, а био је и члан југословенске екипе на олимпијадама 1927.,1931.,1935. и 1937.године. Током своје богате шаховске каријере учествовао је на највећим турнирима широм света, и врло често се са њих враћао као победник. Био је велики познавалац шаховске теорије. Велики број његових партија остаће забележен у шаховским уџбеницима.

 

Бора Костић - Макс Еве

Будимпешта, 1921.

 

 

 

 

 

 

 

 

У част Бори Костићу

 

Општина Вршац и истоимени шаховски клуб из овог јужно-банатског града су домаћини традиционалног Меморијалног шаховског турнира "Бора Костић" на коме учествују врхунски светски шахисти.

Град Вршац је 2. октобра 2007. године свечано обележио 120 година од рођења првог српског шаховског велемајстора Борe Костића. Том приликом је на Светосавском тргу у строгом центру града био откривен споменик Костићу, у знак признања за амбасадорску улогу коју је имао у популарисању своје земље, свог града и саме шаховске игре. Аутор Костићевог споменика је академски сликар Звонимир Сантрач, такође Вршчанин.

 

Учешће на шаховској олимпијади кроз статистику

 

Укупни учинак

 

ГодинеΣ поенаΣ партија+=-%Освојене медаље 
тимске / појединачне
1927, 1931, 1935-1937 37½ 64 21 33 10 58.6 0 - 0 - 0/0 - 0 - 0

Статистика по годинама

 

ГодинеТаблаΣ поенаΣ партија+=-%Тимски
пласман
Појединачни
пласман
1937. 4 11½ 18 7 9 2 63.9 9. 6.
1935. 3 16 4 9 3 53.1 6. 10.
1931. 3 9 15 5 8 2 60.0 4. 8.
1927.   15 5 7 3 56.7 9.