Muke po rejtingu

Muke po rejtingu

TigiBorg
TigiBorg
Dec 12, 2015, 3:33 AM |
3

Na pisanje ovog bloga potaknulo me pitanje frenda u jednoj od naših grupa ovdje na siteu. Priča s rasponom rejtinga i kategorizacijom se razlikuje po državama (savezima).

HŠS je postavio najniži prag na 1600 bodova. Početnik si: 1600. Slabi IV kategornik: 1600. Iskusni šahist koji je nekad davno bio dobar, recimo I kategorija i oko 2000 rejting... opet nakon pauze istih: 1600 - ako nisi sačuvao klupsku iskaznicu ili tako neki dokument kojim se da potvrditi da si baš tad i tad osvojio ovu ili onu kategoriju... mislim tada davno čak i MK. 

Nije jasno zašto naši "šahovski oci" nisu logično rastegnuli taj najniži rejting poput npr. Amera (USCF), gdje je on 100 bodova. Valjda su i tih 100 samo nagrada jer netko već uglavnom zna vući figure - valjda zna ako se prijavi na turnir. 

Ovako, kod nas postoji ta nakaradna situacija po kojoj se u istom košu nalaze iskusni igrači koji su dugo pauzirali i oni koji tek vuku svoje prve, nerijetko i nespretne poteze na ploči, čak se čude da se "ne otvara s dva poteza" (?!), možda ne znaju za "en passant" ili rokiraju na obje strane odvlačenjem kralja do topa (a ne za 2 polja)!!

Tako nam je HŠS rejting lista nakrcana na dnu s tonom igrač(ic)a rejtinga 1600 bodova, ma što to značilo. 

Davne 1998. nakon 20 godina pauze, uzeo sam na svojem drugom povratničkom turniru "mjeru" jednom tada mladom majstoru. Poklonio mi konja i dalje se mogao slikati. Nedavno sam u Dubravi na cugeru sredio par MK-a. To je moj drugi povratak nakon skoro više od 15 godina. Naravno, oba puta mi je službeni rejting pisan 1600 bodova, čime sam sasvim normalno, na turnirskoj tablici bio smješten u odjeljak "lako ćemo". Tek sam jedan od mnogih koji su pauzirali, vraćali se i tako par puta. 

Danas stvarno ne bi trebao biti problem provrtiti rejting listu kroz nekoliko kalkulacija u npr Excelu i razvrstati sve s početnim rejtingom u razrede po 100 bodova prema niže, prema učinku na turnirima. Podatci postoje. Ostalo je politička odluka da se to napravi, te ponešto posla. Stiže nam nova godina, nažalost još jedna u kojoj će ova nelogičnost ostati netaknuta...