Duivels bier voor 666

Duivels bier voor 666

buffel
buffel
|
2

Voor de groep ging ik op zoek naar een drankje dat bij onze naam zou kunnen passen

Heb ik goed gekozen ?

 

Duivels Bier

DUIVELS BIER

EEN ZWAAR DONKER STADSBIER

Duivel is een zwaar donker bier. Sinds 1883 wordt het te Halle gebrouwen, oorspronkelijk vooral als speciaalbier voor de bedevaarders. De smaak leunt aan bij bepaalde zware abdijbieren en verraadt het gebruik van speciale donkere mouten en kandijsuiker. Duivel wordt gehopt met 2 soorten aromahop en wordt licht gekruid. Het aroma is licht fruitig, met een koffie en chocoladeachtige noot. De smaak is niet te zoet, niet kleverig, met een afgerond, niet overdreven koolzuurgehalte. Duivel komt vooral tot zijn recht wanneer het bier niet te koud wordt geschonken (niet kouder dan 14°C).

CHRONOLOGIE VAN HET GEBRUIK VAN DE BENAMING "DUVEL/DUIVEL/DIABLE"

1883 Eerste gebruik van de naam Duivel / Diable door café "Au Vieux Manneken Pis" aan de Klinkaart nr 4 te Halle. Het bier werd gebrouwen door de brouwerij Pêtre Frères uit Halle. In de maand november 1883 was er een eerste vergadering met brouwerraadgever George Maw Johnson uit Canterbury (GB) om de kwaliteit van het bier op punt te stellen. Het zou een Scotch-Ale worden, gebrouwen met de grondstoffen van Faro, maar met Engelse hop en gist. (volgens Jozef Pêtre)

1900 Brouwerij Pêtre krijgt een "Grand Prix" voor zijn Duivel op een Parijse tentoonstelling.

1916 De toeristische gids "Environs de Bruxelles, 60 promenades pedestres" schrijft op pagina 32 dat Halle befaamd is voor zijn "bière dite du diable".

1924 Brouwerij Moortgat gebruikt de benaming "Duvel" voor een zware Scotch-Ale.

1926 In "Le Petit Journal du Brasseur" nr 1387 van 20 augustus 1926 verschijnt een lezersbrief, afkomstig van Brouwer Moortgat, die zich beklaagt over het feit dat een concurrent zijn merk "Duvel" gebruikt (het gaat hier waarschijnlijk over Duvel van Brij De Perel uit Westmalle). Het tijdschrift wijst de lezer erop : "Le mot "Duvel" n'est-ce pas du patois pour "Duivel" (diable)? Ce mot a certainement été déja employé pour désigner de la bière, notamment il y a 40 ans par la brasserie Pêtre, de Hal, et peutêtre par d'autres."

1932 De reclamebrochure van de carnavalsstoet in Halle maakt reklame voor Duivel in al zijn schrijfvormen: "DIABLE" "DUIVEL" "DUVEL"

1933 In "Gedenkschriften", een uitgave van de Halse Historische Kring, beschrijft Van den Weghe het brouwen van bier te Halle: "en thans ledigt de man nog alle avonden twee à drie potten duvel, waarin hij een specifiek middel ziet om lang te leven."

1948 Depot te Mechelen van het etiket van "Duvel" door Brouwerij Moortgat.

1952 Sluiting van Brouwerij Pêtre en overname van het handelsmerk "Duivel" "Diable" door Brou-werij Vander Linden. Vander Linden laat 33 cl flessen émailleren met het merk erop. Er worden kelkvormige glazen besteld met het merk "Duivel" "Diable" er op vermeld.

1958 Een vereenvoudigd gothisch grafisme wordt door Vander Linden gebruikt voor reclamepanelen en bierviltjes.

1965 Tot 1965 was Duvel bij Brouwerij Moortgat een zwaar BRUIN bier. Vanaf dat jaar wordt er geëxperimenteerd met blond "champagnebier" . Er worden verschillende benamingen gebruikt: Duvel Lager Bier, Duvel Lager Pils, Duvel Rood 8°, Duvel groen 7°, etc... In 1969 wordt er geen Bruine Duvel meer verkocht, alleen nog de zware blonde. Het glas is een fluitglas.

1971 Beneluxinschrijving nr 040225 van het geselecteerd merk "Duvel" door Brouwerij Moortgat

1972 Introductie van het kelkglas voor "Duvel"door Brij Moortgat

1978 De leeggoedwaarborg wordt verhoogt van 140 naar 180 BEF per bak. De houten bakken met émailflessen worden gebruikt voor de eigen cafés van Vander Linden. Het mondgeblazen Duivelglas is niet meer verkrijgbaar en wordt vervangen door een model van Luminarc. Het grafisme "Diable" "Duivel" in gothische letters wordt evenwel behouden

Beneluxinschrijving nr 349382 van het beeldmerk "Duvel" (afbeelding van een etiket) door Brouwerij Moortgat N.V.

1979 Beneluxinschrijving nr 362713 van het beeld "Kelkglas met grafisme Duvel" door Brouwerij Moortgat N.V.

1996 Vander Linden : Aantekening in het merkenregister van een nieuw etiket om de export naar Nederland en Frankrijk aan te zwengelen (beeldmerk Duivelsbier - Bière du Diable, nr 597749).

1997 Vander Linden : Aantekening in het merkenregister van het merk "Duivelsbier" ( nr 612.031)

2002 Overdracht van het merk "Duivelsbier" aan N.V. Brouwerij Boon

2002-2003 Proefbrouwsels door Br. Boon in de émailflessen van Vander Linden (met extra rugetiket). De Plascobel bakken van Vander Linden worden vermalen en vervangen door "Duivel" kratten, geschikt voor Steinieflessen.

2003 Een nieuw etiket wordt gebruikt. Om discussie over grafismen te vermijden wordt de gotische tekst van de émailfles gecopiëerd. De rode, vereenvoudigde gotische letters uit 1958 worden niet gebruikt om verwarring met Duvel te voorkomen..