Velemajstorski previd

Na upravo zavrsenom turniru u italijanskom gradu Livigno, u prenosu uzivo sam pratio partiju koju je belima igrao velemajstor Cebalo, koji je izuzetno vodio napad, i u trenutku kada je ostalo samo da se partija lako privede kraju u zavrsnici lakih figura sa dva pesaka vise, velemajstor Cebalo je prevideo jedan lak takticki udar i partija je zavrsena remijem. 

Prvo cu pokazati kriticnu poziciju, a u nastavku dati i celu partiju, posto mislim da je jako lepa u celini. 

Na sledecem dijagramu mozete pogledati celu partiju, mislim da zasluzuje paznju.

Posto je ovo bio vec 50. potez a velemajstor Cebalo je veteran, verujem da je i zamor ucinio da ne dovrsi do kraja svoju odlicno vodjenu partiju. U svakom slucaju, ja sam uzivao gledajuci izvanredno vodjen napad. 

Comments


 • 3 years ago

  kosenc

  ....a jel ste sigurni da je pozicija bijelog dobivena u slučaju da je Cebalo    igrao nešto drugo umjesto 50 f5? Možda crni ima šanse blokirati na nekom bijelom polju pješake i remi je blizu...

 • 5 years ago

  FM bolevole

  Vrlo interesantna ideja. Beli ima dvojni fijanketo sa očajnim pešacima na a liniji, ali uspešno zaustavlja majoritet na daminom krilom uz napad na kralja. 

  A što se tiče previda na kraju, garantovano je u pitanju umor jer se pretnja Sxf2 vidi " iz aviona ", kao jedina mogućnost za remi.

 • 5 years ago

  Zrenjanin

  Odlična partija. 5.Sa3 sam igrao nekoliko puta, ali sa lošim rezultatima, pa sam prešao na 5.Da4+. Nakon gledanja ove partije, siguran sam da ću pokušati sa Cebalovim planom. Svešnikov je sjajno iskoristio priliku - veoma poučna kritična pozicija.

 • 5 years ago

  niwre023

  Hahha... Veoma, VEOMA zanimljiv napad... Dozvoliti udvajanje svojih pesaka po a liniji, a top izvodi manevar a1-c1-c4-h4....  :)) Koliko je sve to stvar kucne pripreme a koliko lucidnosti velemajstora?

Back to Top

Post your reply: