News

Het succes van YouTube

PeterDoggers
| 0 | Chess Event Coverage
'Vroeger betekende het nog wat als je kon zeggen: de kopstoot van Zidane, die heb ik live op tv gezien,' zo schrijft Tom Scocca in The New York Observer . "I did see it. I missed the first 85 minutes or so of the match, then tuned in for the critical juncture. Pow! Right there. But who cared? The blow was right there ?¢‚Ǩ‚Äù and there ?¢‚Ǩ‚Äù and there: Almost instantly, it was all over YouTube. Anyone in the world could click and replay it. It didn't matter when or where."

Scocca schrijft over de internethype van dit moment: het (dagelijks!) online plaatsen en bekijken van miljoenen video's. Zowel amateurfilmpjes als oude tv-beelden en actuele videoclips: in gigantische hoeveelheden is het tegenwoordig te vinden op sites als Google Video, Veoh, iFilm, Gotuit of Blip.tv.

De allergrootste is echter YouTube. Waarom nu juist YouTube het populairst is, komt waarschijnlijk omdat het bij hen zo eenvoudig werkt allemaal: met een paar muiskliks heb je je video online gezet en bovendien kun je heel eenvoudig die video vervolgens embedden in je eigen site, zoals ik al vaak deed op deze blog.

De historie van YouTube klinkt zoals alle Amerikaanse succesverhalen van internetondernemingen: na de oprichting in februari 2005 door drie jonge jongens (toen nog werknemers van PayPal), klopt reeds in november van dat jaar de investeringsmaatschappij Sequoia aan de deur. Ze zagen wel wat in dat video sharing en investeerden drie en een half miljoen dollar. In april van dit jaar deden ze daar nog eens acht miljoen bij.

YouTube dot com's populariteit steeg enorm dankzij het clipje Lazy Sunday uit een Saturday Night Live-uitzending, dat in december 2005 op de site werd gezet. Dat NBC eiste dat deze clip van de site werd gehaald, en later ook filmpjes van de Olympische Spelen illegaal online bleken te staan, vergrootte de bekendheid van YouTube alleen maar.

YouTube stelt in de algemene voorwaarden dat content waarop copyright berust, niet is toegestaan, maar inmiddels is gebleken dat dit soort filmpjes via rechtswege maar moeilijk van het internet te krijgen zijn. Een van de maatregelen die YouTube inmiddels moest nemen is de tienminutenlimiet. Filmpjes mogen niet langer duren dan tien minuten, zodat je niet meer complete afleveringen van series kunt uploaden.

YouTube is een van de snelst groeiende websites van het moment en staat inmiddels 17e op de Alexa-ranglijst van meest populaire sites ter wereld. Op 16 juli verklaarde YouTube dat er dagelijks honderd miljoen clips worden bekeken. Er komen maar liefst 65.000 filmpjes elke dag bij.

Geen wonder dat je er alles, nou ja vrij wel alles, kunt vinden. De moord op Kennedy, de doelpunten van het WK-voetbal, de overwinning van Muhammad Ali op Joe Frazier, het is een kwestie van zoektermen intypen en kijken maar.

Er zijn ook heel wat interessante schaakfilmpjes te vinden bij YouTube. Ik zocht vooral op Bobby Fischer, de laatste legendarische wereldkampioen van wie ik eigenlijk nooit beelden op tv had gezien. Wat dacht je van beelden van Fischer in 1972 in Reykjavik, alwaar hij de match tegen Spassky gaat spelen. Ook zijn flink wat stukken van de documentaire van Kees Jongkind over Fischer de ooit op Nederland 2 werd uitgezonden te zien.

Ook wel een leuke: Korchnoi die zich ongelofelijk laat kennen nadat hij een snelschaakpotje verliest van Sofia Polgar.

More from PeterDoggers
Nepomniachtchi Repeats Levitov Chess Week Victory

Nepomniachtchi Repeats Levitov Chess Week Victory

Nepomniachtchi, Svidler Lead As Levitov Chess Week Becomes Two-horse Race

Nepomniachtchi, Svidler Lead As Levitov Chess Week Becomes Two-horse Race