News

Het vechtschaak van Peng

PeterDoggers
| 0 | Chess Event Coverage
Vechtschaak. Sinds 4 januari 2005, toen ik in Stockholm (Rilton Cup) speelde tegen Zhaoqin Peng, weet ik pas echt wat dat betekent. We waren de enige twee Nederlanders die meededen in de Zweedse hoofdstad en desondanks werd ons onderlinge treffen een uitputtingsslag. De partij duurde 6 uur en 58 minuten en is daarmee verreweg de langste die ik ooit heb gespeeld. Eerst stond ik slecht, maar na de eerste tijdcontrole kwam ik gewonnen te staan. Dankzij puur vechtschaak sleepte Peng het halfje uiteindelijk binnen, met onze vlaggen op vallen.

Dit weekend liet Peng fantastisch vechtschaak zien in Jekaterinenburg, Rusland, waar ze meedoet aan het wereldkampioenschap voor dames. Ze versloeg in de eerste ronde de jeugdwereldkampioene Elisabeth Paehtz nadat Peng zowel in de reguliere als in de rapidpartijen een 1-0-achterstand had goedgemaakt.

Paehtz-Peng Jekaterinenburg 2006

In deze stelling, uit de eerste snelschaakpartij, heeft onze landgenote net een pion weggeven. Het geplande 13...Dxd3? faalt op 14.Dxd3 Txd3 15.Pxc5. Het zag er dus somber uit voor Peng maar dit soort situaties haalt het beste in haar naar boven. Na een halve minuut speelde ze 13...Dc7 14.Pxc5 La8, overspeelde vervolgens haar tegenstandster en won de partij. In de tweede snelschaakpartij, met wit, zette ze Paehtz vervolgens overtuigend van het bord.

>> speel de genoemde partijen na
More from PeterDoggers
Gender Bias Research Shows Parents, Mentors Shortchange Girls’ Chess Potential

Gender Bias Research Shows Parents, Mentors Shortchange Girls’ Chess Potential

Nepomniachtchi Repeats Levitov Chess Week Victory

Nepomniachtchi Repeats Levitov Chess Week Victory