Forums

Sotilasloppupelin perusteet I

Sort:
Shakaali

Sotilasloppupeli, jossa hyökkäävällä pelaajalla on kuninkaansa lisäksi yksi sotilas ja puolustavalla pelaajalla pelkkä kuningas kuuluu jokaisen shakinharrastajan yleissivistykseen. Sen teorian täydellinen hallinta on tärkeää useiden monimutkaisempien asemien ymmärtämiseksi. Puolustavan pelaajan perusidea on tietysti yrittää tuoda kuninkaansa sotilaan eteen, jolloin hyökkäävän pelaajan on yritettävä tukea sotilaan etenemistä oman kuninkaansa voimin. Tarkastelemme ainoastaan asemia, joissa kuninkaat ovat mainitulla tavalla.

Tekstissä käytetään seuraavia shakkikirjallisuudessa yleisiä merkintöjä:

  • +- valkea voittaa,
  • tasa-asema,
  • -+ musta voittaa.


Sotilas kuudennella rivillä

 Tarkastellaan aluksi kuvioasemaa, jossa sotilas on kuudennella rivillä. Jos valkealla on siirtovuoro, on asema tasan: 1. f7+ (shakilla) Kf8 2. Kf6 patti!

Jos asemassa sen sijaan on mustan siirto, hän häviää seuraavasti: 1... Kf8 2. f7 (ilman shakkia) Kg7 3. Ke7 ja valkea korottaa sotilaansa seuraavassa siirrossa. Voidaan muotoilla seuraava sääntö sotilaasta kuudennella rivillä: Kun hyökkäävän pelaajan siirron jälkeen tämän kuningas ja sotilas ovat vierekkäin kuudennella rivillä, on puolustavan pelaajan välittömästi siirrettävä oma kuninkaansa kahdeksannella riville hyökkäävän pelaajan kuningasta vastapäätä (siis samalle linjalle kuin hyökkäävän pelaajan kuningas). Jos tämä ei ole mahdollista, puolustava pelaaja häviää.


Siirtopakko

Jos musta saisi pitää kuninkaansa f8:ssa, ei valkea tietystikään voisi voittaa. Mustan häviö johtuu pohjimmiltaan siitä, että shakissa, toisin kuin eräissä muissa lautapeleissä, pelaajan on joka vuorolla siirrettävä!  Koska musta mieluiten jättäisi siirtämättä mutta on sääntöjen takia pakotettu tekemään huonon siirron, sanomme että hän on siirtopakossa. Kun pelaajalla on paljon nappuloita ei siirtopakkoon joutumisesta ole juurikaan vaaraa, mutta nappuloiden vähetessä mahdollisuus kasvaa merkittävästi. Siirtopakko on eräs loppupeliteorian tärkeimmistä käsitteistä, sillä monien asemien voittaminen on mahdotonta ilman sen käyttöä.


Laitasotilas

Laitasotilaan tapauksessa tilanne poikkeaa edellä kuvatusta.

Edellä annetun säännön nojalla mustan tulisi hävitä, sillä hän ei ole kyennyt siirtämään kuningastaan valkean kunigasta vastapäätä. Tässä kuitenkin laudan reuna pelastaa mustan, sillä 1. h7 on patti! Jos lisäisimme oikealle i-linjan, valkea tietysti voittaisi kuten edellä. Laitasotilaalla onkin huomattavasti vaikeampi voittaa. Tästä syystä seuraavat ohjeet koskevat b-g-sotilaita, joiden kesken ei ole merkittäviä eroja. 


Sotilas viidennellä rivillä.

Kun sotilas on viidennellä rivillä, ei sotilaalla pidä edetä liian innokkaasti, sillä tällöin puolustava pelaaja voi yleensä tehdä tasapelin edellä kuvatulla tavalla. Sen sijaan ensin on yritettävä parantaa kuninkaan asemaa, niin että sotilaan viimein edetessä puolustava pelaaja ei kykene enää pääsemään tähän tasapeliasemaan. Lukijan tulee tutkia seuraavassa diagrammissa esitetyt muunnelmat huolella ja varmistaa, että ymmärtää myös kaikki sivumuunnelmat.


Valkea voittaa viidennellä rivillä olevalla sotilaalla, jos hänen kuningaansa pääsee johonkin seuraavassa kuvassa esiintyvistä kuudesta avainruudusta

Mikäli valkean onnistuu kuninkaallaan päästä johonkin näistä ruuduista, voittaa hän riippumatta siitä, missä mustan kuningas on (olettaen tietysti, ettei musta pysty syömään sotilasta seuraavassa vuorossa!). Kääntäen, jos mustan onnistuu estää valkean pääsy näihin ruutuihin, saavuttaa hän tasapelin.

Sotilas neljännellä rivillä
Sotilaan ollessa neljännellä rivillä hyökkäävän pelaajan tulee ennen sotilaalla etenemistä pyrkiä saamaan kuninkaansa valmiiksi johonkin viidennellä rivillä olevan sotilaan avainruuduista. Tällä periaatteella neljännellä rivillä olevalle sotilaalle saadaan seuraavat kolme avainruutua.
Jatketaan tästä seuraavassa osassa...