Announcements

Suurmestaripelit 1

Behemon
| 5

Koska on esitetty pyyntöjä, että palstoillemme haluttaisiin huippupelejä, niin nyt sellaisia alkaa löytyä. Ensimmäiseksi aion esitellä sarjan Suomen kaikkien aikojen parhaan pelaajan, suurmestari Tomi Nybäckin (s. 1985) viimeaikaista tuotantoa.

Ensimmäisenä käsittelen tammikuussa 2010 Wijk aan Zeessä pelatun Corus-turnauksen viidennen kierroksen pelin Tomi Nybäck vastaan hollantilainen suurmestari Erwin l’Ami (s. 1985).

 

Corus-turnauksen 5. kierros, Wijk aan Zee (Hollanti) 21.1.2010

GM Tomi Nybäck (elo 2643) - GM Erwin l'Ami (NED, elo 2615)

Katalonialainen peli [E04]:

1. d4 Rf6 2. c4 e6 3. Rf3 d5 4. g3

Tämä pieni lähetin sivustointia valmisteleva siirto on katalonialaisen pelin - jota kutsutaan myös katalonialaiseksi avaukseksi - tunnussiirto. Muuten puhuttaisiin kuningatargambiitista. Tässä avauksessa voidaan sanoa, että kuningatargambiittiin on yhdistetty eräs Rétin avauksen idea eli lähetin sivustointi.

Kuningatargambiitti: 1. d4 d5 2. c4 e6 3. Rf3 Rf6 ja esim. 4. Rc3, jonka jälkeen 4…dxc4 jne.

Rétin avauksen eräs muunnelmahan kuuluu: 1. Rf3 d5 2. g3 jne.

Minun nuoruudessani puhuttiin enemmän katalonialaisesta pelistä, joten käytän tässä nyt pääasiassa sitä nimitystä.

Katalonialainen peli sai alkunsa, kun Barcelonan turnauksen järjestäjät pyysivät alkuaan puolalaista, mutta myöhemmin Ranskaan emigroitunutta suurmestaria Savielly Tartakoweria (1887-1956) luomaan uuden avauksen alueen (Katalonian) shakkiperinteen kunniaksi. Tämä teki työtä käskettyä ja niin uusi avaus sai nimensä. Avausta oli toki pelattu aiemminkin, mutta vasta nyt siitä tuli osa shakin avausteoriaa ja sille määriteltiin omat tunnussiirtonsa.

Myöhemmän ajan maailmanmestareista Vladimir Kramnik (s. 1970) on esimerkiksi usein käyttänyt avausta (mm. kolmesti vuoden 2006 maailmanmestaruusottelussa). Vuoden 1983 MM-ehdokasottelussa Garri Kasparov (s. 1963) vastaan Viktor Kortshnoi (s. 1931) 11:sta pelistä 5 alkoi katalonialaisella. [Kortshnoin nimen nykyaikainen kirjoitusasu on muuten Viktor Kortšnoi.]

Katalonialaisen pelin ns. oikeaoppinen siirtojärjestys kuuluu:  

1. d4 d5 2. c4 e6 3. Rf3 Rf6 4. g3 jne.

4…dxc4

Tyypillinen kuningatargambiitista tuttu idea. Valkea uhraa sotilaan, jotta saa sillä aikaa kehittää nappuloita peliin.

5. Lg2 c5

Pyrkii hajottamaan valkean sotilaskeskustan.

6. O-O Rc6 7. Da4

Tällä kuningatarmanööverillä valkea hakee uhraamansa sotilaan takaisin.

7…Ld7 8. Dxc4 cxd4 9. Rxd4 Tc8

Musta tuo torninsa avoimelle c-linjalle. (Avoin linja tarkoittaa sitä, että linjalla ei ole sotilaita. Ratsu c6:ssa ei muuten tarkoita, että linja olisi suljettu, sillä ratsu voi milloin tahansa loikata pois. Sotilas sitä vastoin ei voi siirtyä linjalta pois, ellei sitten lyö toista nappulaa.)

Näissä tilanteissa on tavallisen pelaajan syytä olla valppaana. Jos musta ratsu siirtyy, torni uhkaa valkean kuningatarta. Lisäksi ratsu voi siirtyessään aiheuttaa muitakin hankaluuksia. Siksi usein kannattaa siirtää kuningatar pois tornin linjalta. Tässä pelissä kuningatar voi suhteellisen turvallisesti jäädä paikoilleen, koska pelissä tulee tapahtumaan ratsujen vaihto d4:ssä, jonka turvin kuningatar siirtyy pois tornin tulilinjalta.

10. Rc3 Rxd4 11. Dxd4 Lc5

Tuo samalla lähetin peliin, kun uhkaa kuningatarta. Musta hankkii tällä tavoin aikaa yhden ylimääräisen siirron ja voi kehittää toisenkin nappulan, kun valkea joutuu siirtämään kuningatarta. Tällaista siirtoa sanotaan temposiirroksi.

12. Dh4

Kuningatar voisi myös vetäytyä d1:een. Mitä se kuitenkaan kotipuolessa tekisi? Kuningatar on hyökkäysnappula, joten Tomi aivan oikein pelaa sen hyökkäykseen. Sinänsä 12. Dh4 ei vielä suoraan uhkaa mitään erityistä, mutta daami on sen jälkeen valmiina kuningasaseman edessä.

12…O-O

Mustalla on kiire saattaa kuningas turvaan, joten hän ei tuhlaa aikaa b7-sotilaan suojelemiseen. Kun valkea seuraavassa siirrossa lyö sotilaan, musta saa myös mahdollisuuden pelata torninsa avautuvalle b-linjalle. Musta siis saa menetetystä materiaalista asemallista korvausta.

13. Lxb7 Tb8 14. Lf3!

Nerokkaan kauaskantoista ajattelua! Minä olisin pelannut lähetin g2:een. Ruudussa f3 lähetti sen sijaan suojaa heikon sotilaan e2 ja lisäksi ottaa mustan ratsulta f6:ssa monia tärkeitä ruutuja pois.

14…Tb4

Ajaa kuningattaren pois h4:stä, jossa kuningatar tähyili h7:ään. Samalla torni tietysti tulee paremmin peliin.

15. Dg5

15. Dh3? olisi huono, koska kuningatarta tullaan jatkossa tarvitsemaan c3-pisteen suojaamiseen.

15…Ld4

Uhkaa tehdä valkealle eristetyn sotilaan c3:een, joka olisi hyvä hyökkäyskohde mustan upseereille.

16. Dd2

Ainoa tapa estää mustan suunnitelmat.

16…Dc7

Uudistaa uhkauksen tehdä eristetty sotilas.

17. a3

Valkea hankkii hengähdysaikaa ajamalla tornin pois b4:stä. Samalla a-sotilas suojataan paremmin.

17…Tc4 18. Dd3

Musta voittaa nyt sotilaan takaisin. Valkealla ei oikeastaan ollut mitään muuta järkevää siirtoa. 18. Dd1 olisi ollut paljon passiivisempi. Nyt kuningatar sijaitsee paljon paremmin.

18…Lxc3 19. bxc3 Txc3 20. Dd1 Lc6

Haluaa vaihtaa valkeiden ruutujen lähetit pois. Valkea lähetti f3:ssa on mustan kannalta ikävä.

21. Lb2

Tällä siirrolla on kaksi tarkoitusta. Ensinnäkin lähetti siirtyy erinomaiselle paikalle pitkälle viistolinjalle. Toisekseen torni a1.ssä saa nyt lisää liikkumatilaa. Takarivillä lähetti olisi haitannut valkean raskaiden upseerien yhteispeliä.

21…Tc4 22. Lxc6

Mieluummin vaihto c6:ssa kuin antaa mustan vaihtaa f3:ssa ja tehdä valkealle kaksoissotilas. Myöskään vaihto g2:ssa ei ole järkevä, koska musta saisi siitä mahdollisuuden shakata kuningattarella.

22…Dxc6 23. Tc1

Valkea päättää vähentää aseman painetta poistamalla mustan aktiivisen tornin. Samalla valkea pääsee eroon passiivisen oloisesta nurkkatornistaan.

23…Txc1 24. Dxc1 Db5

Musta ei tietenkään vaihda kuningattaria, koska peli kuivuisi lähes tasapeliksi. Daamien ollessa laudalla kummallakin pelaajalla on paremmat voitonmahdollisuudet. Nyt uhkaa myös 25…Dxe2.

25. Dc2

Valkea suojaa sotilaan mieluiten kuningattarella. 25. e3!? heikentäisi pistettä f3. Pitää muistaa, että mustalla on ratsu. Sellainen kolonen olisi mukava paikka ratsulle.

25…Rd5 26. Tc1

Patterissa on voimaa! Nyt valkea hallitsee c-linjaa suvereenisti. Tornin tukemana daami on nyt vapaa liikkumaan pitkin c-linjaa.

26… h6 27. Ld4

Uhkaa ryöstää sotilaan a7.

27…Rb6 28. De4 Td8

Yrittää aktivoida tornia. 27…Tb8 olisi selkeästi heikompi siirto, koska siellä torni ei tee mitään. Nyt sillä sen sijaan on edessä avointa alaa kontrolloitavaksi.

29. Tc7

Valkea alkaa rakentaa patteria 7.:lle riville. Sellainen on todella vahva, koska musta torni sidotaan pakottavasti f8:aan.

29…Da4 30. e3 Dxa3 31. Db7 Tf8

Mustan on pakko torjua f7:ään kohdistuva uhka, koska muuten mustan kuningasasema romahtaisi.

32. Df3!?

Miksi valkea ei pelannut yksinkertaisesti 32. Lc5! tuhoisan näköisin uhkauksin? Oikein hyvä kysymys. Käsianalyysillä on vaikea vastata siihen kysymykseen. Ensinnäkin näyttäisi siltä, että musta menettäisi suoraan laadun ja toisekseen f7:ään kohdistuva painostus alkaisi uudelleen kasvaa. Kaipa suurmestarit ovat tämän jotenkin laskeneet. Vastaus voisi piillä siinä, että valkea on saattanut olla aikapulassa. Odotan koneanalyysin tuloksia jaa vastaan kysymykseen sitten.

32. Lxb6 axb6 33. Dxb6 Da1+ 34. Kg2 Da8+ jne. tasa-asemin - Behemon.

32…Dd6 33. Txa7 ja pelaajat sopivat tasapelin (1/2-1/2).

 

Loppuasema on tasapeli, koska sotilassaarekkeet ovat täysin vastatusten. Aseman tasaisuus vielä lisääntyisi, mikäli valkea vaihtaisi lähettinsä ratsuun. Käytännössä asemasta ei suoraan vie mitään tietä voittoon.

Ei ole mitään järkeä jatkaa peliä ja kytätä toisen virhettä, koska tällaisesta asemasta peli kestäisi pitkään. Siinä kuluisi turhaan energiaa, jota tarvitaan vielä turnauksen myöhemmillä kierroksilla. Pelaajien kannatti siis sopia tasapeli ja lähteä keskittymään seuraavaa kierrosta varten.

[Analyysit: Behemon]

 

Viitteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Katalonialainen_avaus

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_shakkitermeist%C3%A4#Tempo  

http://fi.wikipedia.org/wiki/Garri_Kasparov

http://fi.wikipedia.org/wiki/Viktor_Kort%C5%A1noi

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Kramnik

http://fi.wikipedia.org/wiki/Shakin_maailmanmestaruusottelu_2006

http://fi.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9tin_avaus

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuningatargambiitti

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tomi_Nyb%C3%A4ck

http://en.wikipedia.org/wiki/Erwin_l%27Ami [englanniksi]

More News

Shakkiansat #2: Hylätyn kuningatargambiitin Elefantti-ansa

Shakkiansat #2: Hylätyn kuningatargambiitin Elefantti-ansa

Shakkiansat#3: Halosarin ansa

Shakkiansat#3: Halosarin ansa