Amatöörien lyysejä I

Avatar of Behemon
| 5

Tämä peli aloittaa sarjan amatöörien omia analyysejä. Artikkelin perään on tarkoitus kerätä kaikkien lukijoiden kommentteja ja peliin liittyviä analyysejä.

Olen tällä kertaa analysoinut pelin yksinomaan käsivaraisesti ilman shakkiohjelmien apua, joten KOROSTAN, että analyysini eivät suinkaan ole virheettömiä. Vaikka olenkin hieman "kovempi pelaaja" ja tiedän pelistä jotakin, alla olevatkin analyysit ovat amatöörin analyysejä.

 

Ensimmäisen pelin on antanut meille käsittelyyn Miro Pekonen eli käyttäjänimi "uhkam". Pelaajista mainitsen sen verran, että valkeilla pelaa shakista jo jonkin verran tietävä pelaaja. Mustilla pelaava kaveri on selvästi heikompi ja luulisin, että hänellä ei ole vielä näkemystä pelin kaikista hienouksista. Hän yrittää tässä pelissä käyttää niin sanotusti liian monimutkaista avausta ja häviää, koska ei ymmärrä valitsemansa avauksen yleisiä periaatteita. Ne ovat tässä tapauksessa: epäsuora keskustan hallinta sivustoiduilla läheteillä. Se ei ole se helpompi tapa. Minäkään en väitä osaavani sitä, mikäli vastassa on kunnon vastustaja.

Jotenkin nyrkkisääntönä Chess.com:issa voi pitää, että ratingin yli 1000 kaverit ovat harrastelijoita ja sitä vahvempia pelaajia, jotka jo tuntevat pelin periaatteita. Alle 1000-seloisilla tulee peleissä helppoja virheitä ja heillä ei ole välttämättä näkemystä pelin vaatimuksista.

 

Chess.com  [TimeControl: 1 in 7 days], pelattu ajalla 24.5. – 14.6.2009

"uhkam" (1092) - "Bubba344"(843)

Basmanin puolustus [ECO B00]:

 1.e4

Peruspelaajan on turvallisinta miehittää keskusta sotilailla ja tukea niitä upseereilla.

1...g5?!    (Basmanin puolustus)

Tämä heikentää kuningassivustaa. Siirto ei ole virhe, mutta en suosittelisi tätä avausta mustilla pelaavan kaverin tasoisen pelaajan käytettäväksi. Siirrolla muodostuvaa avausta kutsutaan Basmanin puolustukseksi.  Parempi olisi pelata 1…g6. Pelisiirto on minusta liian repivä. Suosittelen toki tutustumaan, mikäli osaat asiasi(!)

Harvinaisen avauksen vaarana on aina se, että et välttämättä tunne kaikkia avaukseen liittyviä vaaratekijöitä.

Musta valitsee pelissä epäsuoran strategian keskustan valvomiseksi. Hän aikoo kontrolloida keskustaa sivustoiduilla läheteillä. Tämä on vaihtoehtoinen tapa keskustan hallitsemiseksi. Toinen tapa on edellä mainittu keskustan miehittäminen sotilailla, kuten valkea tässä pelissä tekee. 

2.d4

Musta on antanut valkealle vapaat kädet keskustassa. Näin valkea saa tukevan sotilasaseman.

2…h6

Tukee sotilaan g5.

3. Rc3

3. h4 g4 olisi niin sanottu Troonin muunnelma. Valkea jatkaa oikeaoppisesti kehitystä pelaamalla ensin ratsun kentälle.

3…b6!? 4. Lc4

Tähtää mustan heikkoon f7-pisteeseen. Tässä parempi kuin 4. Lb5.

4…Rf6 5. b3

Valkeakin sivustoi tummaruutuisen lähettinsä. Tämä oli tarpeen tulevaisuutta ajatellen, jotta mustan tuleva vahva g7-lähetti voidaan pitää kurissa. Lähetillä on myös hyökkäyksellinen tehtävä uhata mustan asemaa K-sivustalla.

5...Rc6

Musta on pelannut tähän asti korrektisti ja kehittänyt teorian suositusten mukaan ratsut ennen lähettejä. Mustan olisi kenties kannattanut jatkaa aloittamaansa suunnitelmaa ja sivustoida kuningaslähetti.

6. Lb2 a5?!

Tarpeetonta ajanhukkaa. Tämä siirto ei palvele mitään. Siirron voisi huoletta merkitä myös virheeksi. Parempi oli 6…Lg7 tai jopa mieluummin 6…Lb7.

7. Rge2

Tässä tilanteessa jopa parempi kuin 7. Rf3, koska valkea pystyy nyt halutessaan pelaamaan f2-f3, mikäli e-sotilas kaipaa apua.

7…e6

Suojaa pistettä f7, mutta musta jää nyt kehityksessä jälkeen. Olisi ollut paikallaan lähetin kehittäminen eli Lg7 tai Lb7.

8.e5!

Valtaa tilaa ja ajaa ratsun pois.

8…Rg4??

Väärä suunta. Nyt ratsu jää jumiin. Parempi oli 8…Rh7 tai 8…Rg8, vaikka eihän kotipilttuuseen peruuttaminenkaan mukavaa ole.

9.O-O Lg7?

Olisi pitänyt pelata 9…h5, jotta ratsulle aukenisi pakoruutu, vaikka piste g5 samalla heikkenisi.

10.h3 Rf6?!

Tässäkään musta ei valitse mielestäni parasta siirtoa. Parempi oli 10…Rxe5 ja musta saisi edes räjäytettyä valkean sotilasrivistön taivaan tuuliin.

11.exf6 Lxf6 12.d5!

Repii lisää mustan keskustaa.

12…exd5?

Helpottaa valkean työtä. Nyt valkea saa kuningattaren tempolla uhkaamaan mattia. Mustan peli on ihan levällään. Olisi voinut yrittää 12…Rb4 ja antaa valkean lyödä: 13. dxe6 dxe6 valkean eduin.

13. Dxd5

Uhkaa 14. Dxf7#

13…De7

Tässä olisi tietysti voinut myös linnoittautua, mutta daamin siirto on ehkä parempi.

14. Rg3!

Uhkaa 15. Te1 ja musta menettää materiaalia. Esim. 15…Le5 16. Txe5! Rxe5 17. Dxa8 voittaen upseerin.

14…O-O 15. Tfe1 Db4?

Vie daamin syrjään pelitapahtumista. Paikallaan oli 15…Dd8.

16. Rh5? 

Musta voisi nyt Miro Pekosen mukaan voittaa upseerin siirroilla 16...Lxc3 17. Lxc3 Dxc3.

16...Le7?

Vie lähetin turhaan pois pitkältä diagonaalilta. Parempi oli 16…Lh8 ja mustan asema pysyisi edes jotenkuten kasassa. Ei käynyt 16…Lg7?, sillä valkea vaihtaa lähetin pois: 17. Rxg7 Kxg7 valkean selkein eduin.

Paras oli: 16...Lxc3 voittaen upseerin, kuten edellä mainittiin.

17.a3 Qxc3??

Ihan turha daamin tuhraus. Parempi olisi 17…Dc5 tai 17…Dd6, kuten Mirokin kommenteissaan mainitsee.

18. Lxc3 Lb7?

Lähetti e7:ssä on suissa. Se olisi kannattanut pelastaa, vaikka musta peli on kyllä jo mennyt. Luovutus olisi ymmärrettävä siirto.

19. Txe7 Re5?

Olisi edes lyönyt 19…Rxe7.

20. Dxb7 ja musta ylitti miettimisaikansa (1-0).

[Huomautukset: Behemon]

Mustan peliesitys on ikävä esimerkki epäurheilijamaisesta pelaamisesta. Täysin hävityssä pelissä hän jatkaa pelaamista ja turhaan kiusaa vastustajaa. On osattava  luovuttaa oikeassa kohdassa. Kaiken lisäksi musta ei edes hävinnyt pelaamalla, vaan antoi miettimisajan kulua yli.

More News

Gambiittien välttäminen

Gambiittien välttäminen

Pelihakemisto

Pelihakemisto