Announcements
Dünya Şampiyonları Serisi Genişliyor!

Dünya Şampiyonları Serisi Genişliyor!

Slmctk
| 3

Satrançsever dergisinin yayın hayatına son vermesi, Analiz ekibini farklı çalışmalar yapmaya itti. Güncel turnuvaların yanında satranç tarihi ve kültürüyle dolu dergiyi hazırlayan kadro en iyi yaptığı işe farklı bir mecrada sürdürmeye niyetliydi. Nitekim öyle de oldu. 2018 senesinin ortalarında okuyucuyla buluşan ilk kitap 'Wilhelm Steinitz' yepyeni bir oluşumun müjdecisiydi: Dünya Şampiyonları serisi!

2 ayda bir yayımlanan Satrançsever dergisi 12 sayıyla bir döneme damga vurmuştur.

Satrancın yaygın olduğu her ülkede, geçmişin şampiyonlarına (ve unvanı taşıyamamış saygın ustalara) ait materyallerin bir hayli fazla olduğuna şaşmamak gerek. Öyle ya, satranç tarihi ve kültürü denilen olay çoğunlukla şampiyonların hayat öykülerinden ve klasikleşmiş oyunlarından destek alınarak aktarılır. Kıymetli ve bir o kadar da saygın sporumuzun gelecek kuşaklara aktarılması, döneminin en iyisi olmayı başarmış isimlerin ortaya koyduklarıyla mümkündür.

İlk Dünya Şampiyonu Wilhelm Steinitz (1836-1900)

Analiz Satranç'ın yeni projesi büyük ilgi görmüştü; yabancı kaynakları aratmayacak kalitede hazırlanan çalışmalar sadece oyunlardan değil, unvan sahiplerinin yaşam öykülerinden, tarihi siyah-beyaz fotoğraflardan, turnuva tablolarından ve dönemle ilgili ilginç bilgilerden oluşuyordu. Tıpkı bir romanı andıran kitaplar yeri geldiğinde bir dramı yeri geldiğinde ise bir komediyi aktarıyordu. Dünya şampiyonlarının başından geçen onlarca olayı resmi bulgularla sunan Analiz Satranç ekibi gençlere en değerli hazineyi bırakma gayretindeydi. Konusu açılmışken Steinitz'in en meşhur partisini paylaşmadan olmaz.

Yukarıda görmüş olduğunuz analiz ve yorumlar kitapta kullanılanlar ile birebir aynıdır. Böylelikle projenin 'satranç oyunları analizleri' hususunda nasıl bir çizgisi olduğunu sizlere az-çok yansıtmış olduğumuzu düşünüyorum. Satrançseverler ikinci kitap için çok beklemedi: Türk satrancının bilge ve 'sessiz' ismi Görkem Sivri, Alman şampiyonun geniş biyografisini bir kaç ay sonra hazır etmişti. Her iki kitabı yan yana koyan kişi onlarca öğretici oyun ve tarihi bilgi haricinde Steinitz-Lasker dönemleri arasındaki geçişi de detaylıca özümsemiş oldu. 

 

27 sene unvanı taşıyan rekor sahibi Emanuel Lasker (1868-1941)

Genç yaşlarda İstanbul Satranç Derneği'ni ziyaret ettiğimde lokalin müdavimi olan ustaların analizlerini elimden geldiğince takip etmeye çalışırdım fakat dönen sohbete ayak uydurmakta güçlük çekerdim çünkü konuşmalar şu düzeydeydi:

-"Pillsbury sarmalı bu konumda pek de etkili değildir."

-"1894'ün rövanşı gereksizdi fakat aynısını 1927 için söyleyemeyeceğim."

-Zukertort-Amatör partisindeki gibi oldu".

Evet, Türkçe konuşuyorlardı aslında fakat sanki kendi aralarında farklı bir dil kullanıyorlardı: Satranç tarihine ve kültürüne aşina ustaların dili! Yıllar sonra kalemi elime aldığımda (ya da klavyenin başına geçtiğimde) ne konuştuklarını ve neleri kastetmek istediklerini çok daha iyi anlamıştım. Geçmişin ustalarını okuyan ve partilerini inceleyen kişilerin ne denli hayranlık uyandırıcı bir hazineye sahip olduklarını şimdi daha net görüyorum. Analiz'in bu serisi işte tam da bu eksikliği gidermeye yöneliktir. Gençler için tavsiyemi yinelerim!

Görkem Sivri ile Analiz ofisinde çalışırken, 2018


İzmir'de birlikte verdiğimiz seminerlerden birinin afişi

Satranç camiası genelinde yeni projeye ilgi o kadar fazlaydı ki Steinitz ve Lasker çalışmaları birer kitap olmaktan çıktı, seminerleri yapılan, tiyatroları oynanan birer etkinlik haline geldiler. 24 saat içinde tam üç gösteri yaptığımız günü unutamam. Tekirdağ yolunda Görkem Sivri bana şunları söylemişti: "Satrançsever dergisini hazırlarken kitap yazacağımızı bilmiyorduk, kitapları yazarken de seminer vereceğimizi tahmin edemezdik. Şimdi sunum yapmaya gidiyoruz ve ileride bu iş nerelere varabilir bilemeyiz!" Trakya'dan Gaziantep'e kadar uzanan bir coğrafyada tam 14 satranç tarihi seminerini tamamladığımda Görkem'e hak vermiştim.


Canlı anlatımın vazgeçilmezi: Demonstrasyon tahtası!

Analiz Satranç'ın yüzü Alper Efe Ataman'ın çalışması 2022'de satrançseverlerle buluşacak.

2020'nin başında patlak veren salgın ve diğer olumsuz gelişmeler ekibin çalışmalarını olumsuz etkilemişti ancak istikamet daima ilerisi olmalıydı. Serinin üçüncü kitabında yaşanan gecikme satrançseverleri beklenenden daha uzun bir araya sürükleyeceğinden 'Alexander Alekhine' kitabını öne alma kararını verdik. Tam bu noktada Dünya Şampiyonları serisinin içeriğini biraz daha detaylandırmakta fayda var.

Analiz Satranç'ın 47. kitabı Alexander Alekhine (1892-1946)

Çalışmanın büyük bir bölümü kahramanın hayat hikayesinden ve seçilmiş oyunlarından oluşuyor. Kitabın bu bölümü 150-170 sayfa civarında. Fotoğrafların, analizlerin, anekdotların bulunduğu bölüm de tam olarak burası. Daha sonra sizleri 'Dünya Satrancına Mirası' kısmı bekliyor. Adından da anlaşılacağı gibi şampiyonun günümüz satrancına katkıları ve arkasında bıraktıkları özetleniyor.  Oynadığı her turnuva ve maçın listelendiği 'Kariyeri' bölümüyle kitap devam ediyor. Sonrasındaysa benim favori kısmım geliyor: Dönemin Yıldızları!

Örnek sayfaların paylaşıldığı ve projenin tanıtıldığı YouTube videosu için:
https://youtu.be/qfkICqW6Y_Q

Şampiyonun yaşadığı döneme damga vurmuş beş büyük isim, kitabın sonunda kendine özel yer buluyor. Bu ustalar ya unvan maçı havası solumuş ya da satranç tacına yaklaşmayı başaramamış fakat meslektaşları tarafından saygı duyulan isimlerden oluşuyor. Dağılımımız şöyledir:

Wilhelm Steinitz:

Adolf Anderssen

Paul Charles Morphy

Johannes Hermann Zukertort

Mikhail Chigorin

Isidor Gunsberg

Emanuel Lasker:

Siegbert Tarrasch

David Janowski

Harry Nelson Pillsbury

Carl Schlechter

Frank James Marshall

José Raúl Capablanca:

Akiba Rubinstein

Richárd Réti

Aron Nimzowitsch

Savielly Tartakower

Gezá Maróczy

Alexander Alekhine:

Rudolf Spielmann

Milan Vidmar

Efim Bogoljubow

Gyula Breyer

Ernst Grünfeld

Analiz Satranç yeni kitabın duyurusunu bu görselle yapmıştı.

Kitabın son bölümündeyse şampiyon ismin pratiğinden alınmış 180 adet antrenman sorusu mevcut. Eserin inşası aşamasında soru bankası oluşturmanın önemini bilhassa tartıştık ve gençlerin taleplerine kulak verdik. Malum, ülkemizde en çok talep gören kitaplar soru bankaları oluyor. Okuyucu böylelikle hem kendini test etme imkanı buluyor hem de ustanın 180 adet diyagramıyla kültürünü arttırma fırsatı yakalıyor. Güzel bir ivme yakalayan Dünya Şampiyonları serisi devam edecek. Şimdi sizlere, bu güzel kitaplara erişebilmeniz için birkaç faydalı link bırakacağım. 

https://www.satrancdukkanim.com/default.asp?git=8&altkategori=9

https://www.satrancmedya.com/kitap

https://market.satrancokulu.com/satranc-kitaplari/oyunortasi-strateji

More News

Kitapseverin Cenneti:  Le Due Torri

Kitapseverin Cenneti: Le Due Torri

Ergun Gümrükçüoğlu Anma Turnuvası

Ergun Gümrükçüoğlu Anma Turnuvası