Articles
Ананд с лек превес на полувремето

Ананд с лек превес на полувремето

dbojkov
| 44 | Other

(article in English: http://www.chess.com/article/view/anand-with-a-slight-edge-at-the-half-time)

Мачът за световно първенство между Вишанатан Ананд и Веселин Топалов започна с ден закъснение, за всеобщо неудоволствие на всички поради гъстият облак вулканичен прах, който покри Европа. Но още първата партия показа, че очакването си е заслужавало. Топалов взриви подготвена у дома бомба и поведе в резултата:

 

 

Периодът между втората и четвъртата партия обаче премина при подчертано превъзходство на индийския гросмайстор. Първо той изравни резултата със спорния, но определено оригинален ход:

.
.
.
После лесно удържа черните фигури откровено копирайки предишният си противник за световно първенство В. Крамник, и си върна за дебютната загуба в първия кръг като победи идентично в четвъртата партия:

 

 

Три от стартовите четири партии завършиха резултатно, нещо рядко срещано в съвременния шах.

Последните две партии ознаменуваха завръщането на българина в играта. В петата той пропусна добри шансове за преса по цялата дъска след:

 

 

А в шестата се получи пълнокръвна борба, в която и двамата противници търсеха успеха.

Ананд има минимален превес на полувремето, и шансът да започва с белите фигури. Топалов намира своя ритъм, и както обикновено се разиграва към края на мача. При всички случаи ни очакват още по-вълнуващи партии и страхотен шах от утре.

More from GM dbojkov
The Armenian Chess Secret

The Armenian Chess Secret

At the European Capital of Culture, Part 2

At the European Capital of Culture, Part 2