Članci
Kako prirediti partiju šaha

Kako prirediti partiju šaha

CHESScom
| 54 | Za početnike

Priređivanje šahovske partije je lako. Igranje je ono što može da bude teško.

Evo kako prirediti partiju.

Prvi korak: Odluči gdje ćeš igrati. 
Da li želiš igrati na pravoj tabli s prijateljem koji ti je u blizini? Ili želiš igrati s milionima ljudi na internetu? Šta god da izabereš, nećeš pogriješiti!
Da bi igrao na pravoj tabli, trebaće ti šahovska garnitura. Da bi igrao na internetu, samo se prijavi na Chess.com (besplatno je).

Drugi korak: Postavi tablu. 

Prije nego što započneš partiju, moraćeš postaviti tablu. Ako si početnik, obavezno pogledaj kako se postavlja šahovska tabla. Ako igraš na internetu, tabla će za tebe biti unaprijed postavljena.

Treći korak: Izazovi svog protivnika. 
Ako igraš kod kuće, onda možeš izazvati prijatelja licem u lice. Ako želiš igrati na internetu, onda možeš birati da li da igraš protiv nasumičnog protivnika, ili da izazoveš prijatelja. Neka bolji igrač pobijedi!

Četvrti korak: Napravi svoj prvi potez. 

Kada partija počne, vrijeme je da napraviš svoj prvi potez. Ako ne znaš kako odigrati potez, pročitaj naš članak o pravilima šaha. Ako već znaš igrati, ali nisi siguran koji potezi su najbolji u otvaranju, pročitaj ovaj članak o najboljim otvaranjima za početnike.

Peti korak: Budi fer protivnik. 
Uvijek poštuj zlatno pravilo kada igraš protiv drugih - ne čini drugima ono što ne bi želio da bude učinjeno tebi. To uključuje odugovlačenje, prijevremeno napuštanje partije ili nepristojan govor. Budi obziran protivnik i učiniti ćeš partiju (i svijet) boljim.

Ako tražiš sjajno mjesto gdje možeš prirediti svoju sljedeću partiju šaha, isprobaj Chess.com.

Više od CHESScom
Kako se igra šah | Pravila + 7 Prvih Koraka

Kako se igra šah | Pravila + 7 Prvih Koraka

10 najboljih šahovskih zamki

10 najboljih šahovskih zamki