Forums

Opvallend Schaaknieuws.

Sort:
SV_De_Kentering

Ik las zojuist een bericht op de site van de OSBO : www.osbo.nl

http://www.osbo.nl/new/nieuws/item.php?page=11&newsid=1597

Sinds kort heeft SV Koningswaal voor de ledenwerving een nieuw beleidsspeerpunt: Verdubbeling leden door het scheppen van dubbelleden. Nieuwe dubbelleden hoeven slechts 20 euro per jaar aan contributie te betalen voor deelname aan de interne competities.

Na aanmelding krijg je afhankelijk van je rating 80 of meer startpunten, zodat je niet onderaan de ranglijst begint. Per gespeelde ronde worden tien punten in mindering gebracht. Na de slotronde vervallen resterende startpunten.

Voorwaarde is dat het nieuwe lid elders hoofdlid blijft en ook aangemeld is bij KNSB/onderbond. Geen dubbelspel naar colegaverenigingen.

Aftasten van de markt leverde al vier nieuwe dubbelleden op. Bijkomend voordeel voor nieuwe (dubbel)leden is dat zij gratis kunnen meedoen aan het 5e New Lotustoernooi, gehoofdsponsord door de gelijknamige Wokmeester.

Maar dan moet je wel een snelle schaker zijn. De tweede ronde is op donderdag vier november. Voor de eerste ronde krijg je een bye.

NEW LOTUS NIEUWS
Onze MITRA MAN heeft wederom een extra prijs voor trouwe deelnemers ter beschikking gesteld. Je gewicht in liters bier! Vorige winnaar was Erik K te B. Met 123 kilogram schoon aan de haak. Goed voor 246 tinnetjes.

Gegadigden kunnen zich aanmelden bij:
Gerrit Gerrits 024 – 6779125 of gerritgerrits@telfort.nl

SV_De_Kentering

Tsja... mensen zoals Joop van Oosterom heeft een sport als Schaken wel nodig....

http://www.schakers.info/?p=1214#more-1214

 


 

Joop van Oosterom sluit tijdperk af

Aan alle mooie dingen komt een eind, maar voor schakers is het een schok dat dit ook geldt voor de sponsoring door Joop van Oosterom. Zijn toernooien beleven dit seizoen hun laatste editie en zijn club HSG is op zoek naar een nieuwe sponsor. Na dertig jaar, een unieke periode voor clubsponsoring.

 Ondernemer en schaker

Joop van Oosterom is volgens het tijdschrift Quote de Nederlander die het meest heeft geprofiteerd van de pioniersjaren in de automatisering. In de jaren zestig richtte hij met zijn compagnon Jan Mol het bedrijf Volmac op, in 1988 ging het bedrijf naar de beurs en nu is Van Oosterom volgens Quote miljardair en woont hij in een van de duurste appartementen van Monaco. Schakers kennen hem daarnaast als de Nederlandse jeugdkampioen van 1955, waarna hij zevende werd op het wereldjeugdkampioenschap, achter onder anderen kampioen Boris Spasski en Lajos Portisch. Met HSG speelde hij in de jaren zestig en zeventig in de hoofdklasse, in 2005 en 2007 werd hij wereldkampioen correspondentieschaken.

 

In 1975 besloot Van Oosterom om met Volmac hoofdklasser Rotterdam te sponsoren. Dat leidde tot zestien landstitels in negentien jaar. Zijn eigen HSG had moeite zich een klasse lager te handhaven en de mecenas besloot in 1981 zijn club met privé-geld te sponsoren. Eerst werden sterke schakers uit de omgeving aangetrokken, later meesters en grootmeesters. De meest spectaculaire transfer was de komst van de drie zussen Polgar in 1989. De Hilversummers werden vanaf dat moment dertien keer tweede en zes keer derde. In 2008 werd HSG eindelijk kampioen van Nederland, wat vervolgens nog twee keer werd herhaald.

 

Toptoernooien

Volmac trok zich in 1995 terug als sponsor van Rotterdam, maar Van Oosterom, die zich toen al niet meer met het bedrijf bezighield, was privé al met tal van andere schaakactiviteiten bezig. In 1992 organiseerde en sponsorde hij in Monaco het eerste Amber-toernooi, genoemd naar zijn pasgeboren dochter. Bijna de complete wereldtop was er aanwezig en bleef ieder jaar terugkomen. Hij organiseerde tien trainingsmatches voor Jeroen Piket, kennelijk een van zijn favorieten, want later beëindigde Piket zijn schaakcarrière om persoonlijk secretaris van de miljardair te worden. Van Oosterom betaalde trainingsfaciliteiten voor de zusjes Polgar en sponsorde toernooien van voormalige wereldtoppers tegen huidige damestoppers. Dat verving hij na tien edities door een algemener toernooi tussen veteranen en jeugd, in Amsterdam. Bij de laatste editie in augustus werd bekend dat dat het laatste toernooi was. Zou er iets nieuws voor in de plaats komen? Nee, inmiddels is bekend dat het Amber-toernooi komend voorjaar ook het laatste wordt en dat HSG nog één seizoen mag afmaken met geld uit Monaco. Het is voor de Hilversumse club het dertigste seizoen met deze sponsor, misschien wel uniek in de Nederlandse sportgeschiedenis. Zeker in de schaakgeschiedenis.

Geen sponsor maar mecenas

Over zijn beweegredenen geeft Van Oosterom geen uitleg, hij sluit zich al jaren af voor de pers. Met zijn 72 jaar en een herseninfarct achter de rug, waardoor hij blijvend gehandicapt is, is het begrijpelijk dat hij zelf zijn activiteiten wil afronden en wil beslissen wat er met zijn onvoorstelbare vermogen gaat gebeuren. Bij HSG-teamleider Jan Stomphorst overheerst dan ook de dankbaarheid. Hij is alweer hard op weg om met zijn team voor de vierde keer kampioen van Nederland te worden en is intussen op zoek naar een nieuwe sponsor. Om kampioen te worden kan hij ook met een lager budget af, want de overkill in sterkte is op dit moment wel heel groot. Het huidige budget krijgt hij ook niet meer, van normaal calculerende ondernemers. Joop van Oosterom was geen sponsor, maar een mecenas, een miljardair die het leuk vond om met geld schaakactiviteiten te ondersteunen. Zo iemand vindt HSG niet meer terug. Het is mooi geweest.

Johan Hut

13 november 2010, Gooi- en Eemlander

(foto Wikipedia)


SV_De_Kentering

Een verslag van een toernooi in Bennekom, een groots toernooi dat onlangs is gehouden. Jermo Kooijmans uit Wijchen heeft het zeer goed gedaan.

 


 

Dgebuadze beste in Bennekom

De Belgische grootmeester Alexandre Dgebuadze (39) heeft het vijfde Kreeft Consultancy BSV Schaaktoernooi gewonnen. De van oorsprong uit Georgië afkomstige schaker, vocht met zijn collega grootmeesters Felix Levin, Andrey Orlov, Erik van den Doel en internationaal meester Rafael Fridman een fel gevecht om de eerste plaats uit. Dgebuadze bleef in het zeven ronden tellende toernooi ongeslagen en eindigde als enige op zes punten. In denksportcentrum De Commanderij, waar de Bennekomse Schaakvereniging BSV het toernooi organiseerde, traden 67 deelnemers aan en dat waren er zeven meer dan in 2009. Vooral nam de deelname buiten de regio toe.

 

 

(Foto: Toernooiwinnaar Alexandre Dgebuadze in de derde ronde in gevecht met de Andrey Orlov, winnaar van 2009. Het werd remise)

De titelhouders deden elkaar niet echt pijn, streden meestal tot op het bot, maar dan werd vaak de vrede toch getekend. Wel liet Fridman wat verrassend in derde ronde Levin struikelen. Het resultaat was dat alleen Van den Doel en Fridman met de volle score aan de vierde ronde begonnen. De Nederlander deed alles om van Fridman te winnen. Dat lukte niet. Dgebuadze had geen moeite met Arnhemmer Anne Paul Taal en Orlov liet Hofstra struikelen. Daardoor haakte de smaakmaker van 2009 af. Hij had wel de pech eerst al Van den Doel als tegenstander te krijgen. 

In de vijfde ronde kreeg Orlov te maken met een fel op winst spelende Fridman. De winnaar van 2009 moest dat met een nederlaag bekopen. Dgebuadze en Van den Doel gaven elkaar niets toe. De klok ging een rol spelen en toen werd gekozen voor remise door zetherhaling. Fridman leidde en ontmoette Dgebuadze in de zesde ronde. Fridman raakte een stuk kwijt en het eindspel was voor hem niet meer te houden. 

In de slotronde was de spanning er eigenlijk snel uit. Dgebuadze won erg gemakkelijk van Levin. De Belgische grootmeester kwam door de zege op zes punten en was onbereikbaar voor de concurrenten. Fridman (zege op Jef Verwoert) en Orlov (winst op Kooijmans) deelde de tweede en de derde prijs. Veenendaler Van den Dikkenberg (winst op Hans van Doorn) deelde met Van den Doel de vierde plaats en werd daardoor de beste regionale speler.

(Foto: Alexandre Dgebuadze (links) legde in de voorlaatste ronde met een zege op internationaal meester Rafael Fridman, de basis voor de eindzege)

Groep B, met zeventien deelnemers, werd een prooi van Edenaar Jeffrey van Swieten en Kevin van Brummelen uit Barneveld. Beide spelers kwamen op 5,5 punten uit. Van Swieten vond in de derde ronde zijn Waterloo in Bennekommer Peter van Veenendaal en kwam met Van Brummelen in de vijfde ronde remise overeen. De Barnevelder verloor niet, maar speelde nog remise tegen Theo Koeweiden uit Arnhem en Jan van Laar uit Rhenen, die vierde werd. Henk Kuiphof uit Arnhem was van de twintig spelers in groep C de beste. Hij verloor geen partij, maar speelde wel twee keer remise.

(Rini Kreeft)

hynderDurk

dit bericht  komt uit http://www.chess.com/groups/forumview/schaakcompetitie chess team Holland :

Ik zou graag in contact willen komen, met schakers, liefst uit de regio van Dronten.
Het mooiste zou zijn, als er vanuit Chess.com geschaakt wordt in een echte competitie maar achter de tafel
met de tegenstander tegenover je is toch leuker ?

Ikzelf schaak bij

http://www.schaakvereniging-dronten.nl/asp/

op de donderdag avond. Maar het lijkt me wel leuk, om een meet and greet te hebben met schakers uit regio
Flevoland en heb ook een chess team Flevoland hier op chess.com :

http://www.chess.com/groups/home/chess team flevoland

als er voor elke profincie zo'n team is kunnen we tegen elkaar spelen ?

http://www.chess.com/groups/view/chess-team-flevoland





ik wil een profinviaal schaaktoernooi opzetten maar heb al chessteams opgezet voor dat toernooi maar
niet alle profincies en er zijn ook al profinciale teams.

wil je een profincie beheren of overnemen als die er is of heb je een ander idee daarvoor ?

Friesland : http://www.chess.com/groups/home/chess-team-friesland : 3L.

Overijsel : http://www.chess.com/groups/home/chess-team-overijsel

Flevoland : http://www.chess.com/groups/home/chess-team-flevoland

Utrecht : http://www.chess.com/groups/home/chess-team-utrecht

N-Holland : http://www.chess.com/groups/home/noord-holland

Z-Holland : http://www.chess.com/groups/home/chess-team-zuid-holland

Zeeland : http://www.chess.com/groups/home/chess-team-zeeland

Brabant : http://www.chess.com/groups/home/chess-team-brabant

Limburg : http://www.chess.com/groups/home/chess-team-limburg


zou jij voor voor je profincie zo'n team willen ik help je opweg en als het goed loopt verlaat ik het team.