ja na poziomie 1100 polecam indyjską po d4 i włoską po e4
jaki debiut dla początkującego (2200 elo chess.com)

Mam 1300 w rapidzie, a czasem strasznie dostaję na bullecie od 500 elo. Nie analizowałem jego statystyk chcę tylko powiedzieć, że czasem takie różnice się zdarzają. Jak coś to też rzygam na samą myśl o oszustach.
To jest co innego. Mając 1300 masz zupełnie inne zrozumienie gry dlatego taki 500 na bullecie z tobą wygra bo po prostu rusza się szybciej od ciebie. 2000 przegrywający 1000 bullet to jakiś żart. Gość pyta jak się uczyć debiutów i że czas się w końcu zacząć uczyć, rzecz w tym że (może się mylę?) mając ponad 2000 powinieneś większość debiutów już znać i raczej skupiać się na grze środkowej

Ferumn, zgadzam się z tobą, że z takim rankiem, to powinien już znać debiuty. Widzisz ja gram tylko klasykę, nie lubię blitz a tym bardziej bulleta, dla mnie to za szybko, ja lubię pomyśleć, a nie robić ruchy z pamięć, Blitz lub bullet, moim zdaniem to nie szachy, nie mają uroku szachów, tylko wyścigi do pierwszego błędu. Szachy to strategia, pułapki , triki, tak mnie kiedyś dawno temu uczyli, może się mylę, to tyko moje prywatne zdanie.

Mam 1300 w rapidzie, a czasem strasznie dostaję na bullecie od 500 elo. Nie analizowałem jego statystyk chcę tylko powiedzieć, że czasem takie różnice się zdarzają. Jak coś to też rzygam na samą myśl o oszustach.
To jest co innego. Mając 1300 masz zupełnie inne zrozumienie gry dlatego taki 500 na bullecie z tobą wygra bo po prostu rusza się szybciej od ciebie. 2000 przegrywający 1000 bullet to jakiś żart. Gość pyta jak się uczyć debiutów i że czas się w końcu zacząć uczyć, rzecz w tym że (może się mylę?) mając ponad 2000 powinieneś większość debiutów już znać i raczej skupiać się na grze środkowej
Nigdy w życiu nie słyszałem większych bzdur, "jako 2000 powinieneś znać większość debiutów", to ja znam maks 10 ruchów w 3-4 debiutach na pamięć. Większość Cm-ów nie ma zbyt dużego repertuaru a co dopiero osoby z 2000+ na chess.comie gdzie by zdobyć taki ranking wystarczy umieć nie podwalać w 1 czy 2 ruchach...

Nigdy w życiu nie słyszałem większych bzdur, "jako 2000 powinieneś znać większość debiutów", to ja znam maks 10 ruchów w 3-4 debiutach na pamięć. Większość Cm-ów nie ma zbyt dużego repertuaru a co dopiero osoby z 2000+ na chess.comie gdzie by zdobyć taki ranking wystarczy umieć nie podwalać w 1 czy 2 ruchach...
ja się z tym nie zgadzam. Jestem specjalistą od debiutów (np. skandynawską znam 12 ruchów) i mam problem z utrzymaniem rankingu 1100

A ja mam ranking 2200 i większość czasu gram debiuty na oko, jeśli zrobię jakieś błędy to po partii sprawdzam teorie i ich więcej nie popełniam proste 😁

A ja mam ranking 2200 i większość czasu gram debiuty na oko, jeśli zrobię jakieś błędy to po partii sprawdzam teorie i ich więcej nie popełniam proste 😁
właśnie potwierdziłeś że to co mówię jest prawdą... grasz na oko debiuty bo masz na tyle zrozumienie gry że nawet ich się uczyć nie musisz bo wiesz jak grać poprawnie... no bo czym w zasadzie jest debiut ? to te pierwsze pare ruchów tak na prawdę, później masz już grę środkową i to wtedy dzieje się najwięcej

Ja właśnie często robię ten błąd, że staram się grać ultra teoretycznie zamiast po prostu myśleć, zastawiać pułapki itp.

Niettek_2046. Chyba chodzi ci o Obronę Skandynawską 1.e4 d5, a nie debiut ? To ile znasz wariantów, tego, jak to mówisz "debiutu" jako specjalista. Bo 12 ruchów to ... ? w 2 ruchu zależy co czarny zagra, masz klasyka, lub nowoczesny, lub całkiem co innego, a w 3 to już nawet nie mowie, bo dużo by pisać.
A co grałeś do tej pory, że zrobiłeś taki rank 2200 ? I z kim grałeś. 2200 w klasyku to już musisz umiesz grać w szachy.