Moja partia z graczem 1337 elo

Sortuj:
Awatar użytkownika supcio17

Awatar użytkownika supcio17

Oprócz tego ostatniego ruchu uważam że partia poszła mi całkiem nieźle (sam jestem na poziomie 1220 elo).Co mógłbym zagrać lepiej? Jak mogę przejść do takiego rankingu jak mój przeciwnik?

Awatar użytkownika BydgoszczChess

Od 15 ruchu lepiej było zagrać Hetman H5, wieża h3 i skoczka przenieść na stronę królewską, granie A3 oddawanie tempa przeciwnikowi, gdy nie ma skoczka. Pózniej takie błędy jak cofanie gońca na a2 ,trzeba było wymieniać od razu, przeciwnik zdwoił by pioneczki ,a gdyby zbił Twojego gońca na A2 nie dość ze byś kolejny raz tracił tempo to z dobrego skoczka na polu C3 mialbys skoczka na A2 chyba to nie idealna pozycja dla niego przy tym układzie

Awatar użytkownika Eliciarski

Ja to bym w otwarciu nie wymieniał i grał na 4 skoczki, bo czarny ma mniejsze centrum, dodatkowo raczej nie uciekałbym wieżami z pierwszej linii i był rozpoczął jakiś atak figurami lekkimi i hetmanem zamiast zdwajać wieże w centrum, bo póki nie ma otwartych linii, to wieże są raczej bezużyteczne - nawet jak patrzą na jakiegoś słabego piona (chyba że jest realna szansa na grożenie zdobyciem go i zbudowania ataku w okół niego). Ale ogółem było ok.