Ranking

Sortuj:
Awatar użytkownika ChessVeteran77

Witam. Melduję się z pytaniem 🫡. Czy ranking 1850 na chess.com, 1940 na lichess i III/II kategoria w rzeczywistości to jeszcze poziom początkujący, czy już średnio zaawansowany?

Awatar użytkownika NavyBlue_Warrior_2046

wg chesscom średniozaawansowany to 1200+. wg mnie podział jest taki: V-III to początkujący II i I to średniozaawansowany a kandydat w górę to zaawansowany

Awatar użytkownika Zbrodniarz1889

Moim zdaniem tak do 2000 (rapid/blitz) jest początkujący bo wtedy bardzo szybko się progresuje a wygranie partii bez figury nie jest aż taką rzadkością, generalnie 2000 jest do dobicia w kilka miesięcy do roku gry przy średnim grindzie, zalązki 2100/2200 to początki że tak powiem średniej ligi bo tam progres znacząco zwalnia i graczy ubywa, strata figury przewaznie jest równoznaczna z przegraniem partii a kazda kolejna setka to coraz większy przeskok, zaawansowany poziom okreslił bym jako 2500+ (rapid) oraz 2700+ (blitz/bullet) tam już trzeba troche poczekać na przeciwnika, często ludzie mają tytuły i wiele lat szachów za sobą, generalnie rapidów prawie nikt nie gra na wyższym poziomie, sam na oponenta 2400 potrafie czekać z 5 minut, co do kategorii to nie gram irl więc nie wiem ale wnioskując po znajomych to pewnie miałbym pierwszą a przy dobrych wiatrach kandydata.

Awatar użytkownika Andrew_Karol

A czy ranking w partiach dziennych może być wyznacznikiem poziomu zaawansowania? Ja od jakiegoś czasu gram tylko dzienne, bo stwierdziłem, że się więcej nauczę. Mam czas na przeanalizowanie pozycji i przemyślenie wariantów. Traktuję to trochę jak trening. Ale i tak widzę, że bez dogłębnej analizy każdej z partii (na co brak czasu) nie jestem w stanie dotrzeć do 1900

Awatar użytkownika LILKA022

Ja gram tylko rapidy i myślę że jestem w stanie dojść nawet do 2 000

Awatar użytkownika GucioMinecraft

BLA BLA BLA frustrated

Awatar użytkownika Elklgot2

Uznajmy że I kategoria czyli uśredniając jakieś 2200 na cześku komie to poziom średniozaawansowany, III/II to już całkiem solodny fundament ale w praktyce przy odpowiednio korzystnych warunkach dzieciak z ledwo 1000 elo online jest w stanie to osiągnąć

A co powiesz na II kategorię w 1,5 roku?

jak na razie to na turnieje chodzę od stycznia i mam IV więc może mi też się uda

Ale ja mówię o 1,5 roku od rozpoczęcia gry w szachy

a ok

tylko że konto masz od prawie dwóch lat....

No tak. Dwa lata w październiku. Ale nie mówię, że kategorię wbiłem dzisiaj...

Awatar użytkownika Bubi_boy12
Veteran_Chess71a napisał:

A co powiesz na II kategorię w 1,5 roku?

Szacun. Gram podobny czas w szachy i mam ledwo V kategorię.

@Bubi_boy12, wszystko kwestia treningu.

Veteran_Chess71a napisał:

No tak. Dwa lata w październiku. Ale nie mówię, że kategorię wbiłem dzisiaj...

no tak...

ale chyba grasz dłużej niż masz konto

no właśnie nie

no to ładny wynik

ile trenujesz?