Witajcie,
Mam pytanie do bardziej zaawansowanych graczy, od jakiegoś roku szukam do mojego repertuaru szachowego jakiegoś openingu czarnymi - takiego który pomógłby mi wbić w przyszłości przykładowo CM-a. Białymi przyczepiłem się do NimzoLarsena i bardzo lubię ten opening ale czarnymi skaczę ciągle od jednego do drugiego NimzoDefense, Pirc Defense, Przyśpieszony smok, Francuz, myślałem by znaleźć jakiś opening który nie jest jakoś mega znany a nawet jeśli jest całkiem dobrze znany to by był silny i stabilny, dobry do gry na poziomie 2100+ fide w szachach szybkich i jakiś w klasycznych. Jestem otwarty na propozycje dobrych openingów czarnym kolorem i białym, mam jakieś 20 dni by się przygotować na turniej z nowym openingiem czarnymi .
Białym kolorem mam szansę nawet z osobami 2200+ fide, ale czarnym idzie mi dość ciężko czasem nawet z graczami niżej notowanymi, jak już to ostatnio gram głównie Pirc Defense. Jeśli macie też jakieś fajne filmiki do debiutów które polecacie czy materiały debiutowe to z chęcią obejrzę.
Ps: \\ Proszę o odpowiedzi osób na poziomie całkiem zaawansowanym w tej grze :> \\
PPs: // Jeśli macie filmiki które po prostu uczą taktyki i gry w szachy to też podeślijcie bo w te 1.5/2 lata nie mam jeszcze takiej wiedzy szachowej //
No to białymi myślę, że mimo wszystko 1. E4 na 1. e5 partia szkocka jest mało popularna i za razem jadowita. Na sycyla musisz znaleźć coś co ci odpowiada najlepiej. Ja mógłbym polecić wariant Rossolimo i moskiewski na 2. Sc6 i 2. D6. Na ruchy typu 2. G6, 2. a6 można grać 3. C3 i budować mocne centrum, więc przyspieszony smok nie straszny.
Na francuską i carokana trzeba znaleźć coś co Ci będzie najlepiej odpowiadać. Na carokana mógłbym polecić wariant dwóch skoczkow (2. sf3 3. sc3) tam biały ma całkiem łatwą grę. Na francuza jest wiele dobrych opcji, ale myślę że 3. sc3 jest najlepszą i co ważne na 3. gb4 gramy 4. exd5 I dostajemy bardzo dobrą wersję wymiennej francuskiej, ale to już do własnej analizy.
Jeśli chodzi o czarne to na e4 obrona franuska i przyspieszony smok jest w porządku. Musisz tylko coś znaleźć na 1. D4, ja mógłbym polecić nimzo oraz ragozina. Oba te warianty dobrze ze sobą współgrają, bo na 1. D4 SF6 2. C4 E6 po 3.Sc3 gramy gb4, a po 3. Sf3 gramy d5 i po 4. Sc3 gramy gb4 I gramy ragozina.
Jakbyś miał jakieś pytania to pisz śmiało na prywatnej, bądź tu
Witajcie,
Mam pytanie do bardziej zaawansowanych graczy, od jakiegoś roku szukam do mojego repertuaru szachowego jakiegoś openingu czarnymi - takiego który pomógłby mi wbić w przyszłości przykładowo CM-a. Białymi przyczepiłem się do NimzoLarsena i bardzo lubię ten opening ale czarnymi skaczę ciągle od jednego do drugiego NimzoDefense, Pirc Defense, Przyśpieszony smok, Francuz, myślałem by znaleźć jakiś opening który nie jest jakoś mega znany a nawet jeśli jest całkiem dobrze znany to by był silny i stabilny, dobry do gry na poziomie 2100+ fide w szachach szybkich i jakiś w klasycznych. Jestem otwarty na propozycje dobrych openingów czarnym kolorem i białym, mam jakieś 20 dni by się przygotować na turniej z nowym openingiem czarnymi
.
Białym kolorem mam szansę nawet z osobami 2200+ fide, ale czarnym idzie mi dość ciężko czasem nawet z graczami niżej notowanymi, jak już to ostatnio gram głównie Pirc Defense. Jeśli macie też jakieś fajne filmiki do debiutów które polecacie czy materiały debiutowe to z chęcią obejrzę.
Ps: \\ Proszę o odpowiedzi osób na poziomie całkiem zaawansowanym w tej grze :> \\
PPs: // Jeśli macie filmiki które po prostu uczą taktyki i gry w szachy to też podeślijcie bo w te 1.5/2 lata nie mam jeszcze takiej wiedzy szachowej //