Ranking

Sort:

Wiem że ten temat był już kiedyś poruszany ale realnie jestem ciekaw czy od jakiegoś czasu nie mamy doczynienia z inflacją rankingów na cc, szczególnie w rapidach, tzn. Mam w tej chwili 2480 elo w rapidach z realnymi prognozami na wyższy wynik, ale pamiętam że jakieś kilka miesięcy temu miałem trudności z dojściem do 2400, natomiast obecnie dobicie do tego poziomu przeszło relatywnie łatwo mimo iż większość partii rozgrywałem bez szczególnego skupienia a schody pojawiły dużo później. Ponadto w roku 2023 zawodników 2300+ było około 6k, zawodników 2400+ było 2k a zawodników 2500+ zaledwie 600. Obecnie natomiast zawodników 2300+ mamy już 12k, zawodników 2400+ jest 5k natomiast 2500+ jest 1.5k (mowa oczywiście o rapidach na chess) Co może wskazywać na pewnego rodzaju inflacje. Realnie ciekawi mnie jedynie czy zyski rankingowe które zyskuje w ostatnim czasie są kwestią poprawy moich umiejętności szachowych czy poprostu ogólnym napompowaniem rankingów.

może się ludzie uczą????????????????????????

Nie wątpie w to że ludzie się uczą, aczkolwiek ponad dwukrotny wzrost ilości zawodników 2400 czy 2500 to troche dużo w tak krótkim czasie. Pozatym odnosze wrażenie że obecnie zawodnicy 2400 w rapidach są łatwiejsi do ogrania niż kiedyś, chociaż może mam zaburzoną percepcję ze względu na to że jako stosunkowo młody zawodnik dość szybko się rozwijam i jakby zestawić moją gre sprzed 2 lat do tej obecnie to nie byłoby zbytnio podjazdu.

no właśni i teraz wezi tak 1000 takich i vuala

Może podwyższają sobie rankingi na słabszych albo oszukują pewien czas żeby sobie nabić ranking