Test matematyczny

Sort:
Avatar of beluga_015

Za poprawną odpowiedź otrzymujesz 10 pkt. 

1. Żółw Leon potrafi przebiec 6 metrów w ciągu minuty. Ile metrów przebiegnie Leon w ciągu godziny i 9 minut, nie zmieniając swojego tempa?

A) 414. B) 426. C) 382. D) 506. E) 398.

2. Ile to 7^4?

A) 2402. B) 1871. C) 2401. D) 3098. E) 2399

3. Alcest posiada sześcian 7*7 z klocków z wzorem w biało-czarną szachownicę. Narożnik tego sześcianu jest czarny. Ile białych klocków jest w tym sześcianie?

A) 172. B) 180. C) 169. D) 171. E) 170

4. Czesław, Zygmunt, Kazimierz, Jeremi i Ziemowit złowili 2,3,4,6,7 ryb (niekoniecznie w tej samej kolejności). Zygmunt rzekł do Kazimierza: gdybym dał ci dwie ryby, mielibyśmy tyle samo ryb. Potem Ziemowit rzekł do Zygmunta i Kazimierza: posiadam tyle ryb ile wynosi połowa łącznej liczby waszych ryb. Ile ryb złowił Kazimierz?

A) 2. B) 3. C) 4. D) 6. E) 7

5. W hotelu było 100 osób, z których 99% to leworęczni. Ilu leworęcznych musi wyjechać z hotelu, aby ich udział wśród obecnych spadł do 98%?

A) 1. B) 2. C) 5. D) 50. E) To jest niemożliwe.

Avatar of RoyXsn1p

przyponimam ze to chesscom a nie szkoła

Avatar of MQueen96

no właśnie

Avatar of lisek250

A, nie wiem, D, A, D

Obliczenia robiłem w pamięci więc mogłem się rąbnąć gdzieś

Avatar of beluga_015

napiszę ci na priv wynik

Avatar of lisek250

W tym drugim obstawiał bym C

Avatar of beluga_015

ok

Avatar of kotekmruczek

Liczyć w pamięci czy można na kartce?

Avatar of PrzezWasZostaneBurakiem
kryst_15qwerty napisał:

Za poprawną odpowiedź otrzymujesz 10 pkt. 

1. Żółw Leon potrafi przebiec 6 metrów w ciągu minuty. Ile metrów przebiegnie Leon w ciągu godziny i 9 minut, nie zmieniając swojego tempa?

A) 414. B) 426. C) 382. D) 506. E) 398.

2. Ile to 7^4?

A) 2402. B) 1871. C) 2401. D) 3098. E) 2399

3. Alcest posiada sześcian 7*7 z klocków z wzorem w biało-czarną szachownicę. Narożnik tego sześcianu jest czarny. Ile białych klocków jest w tym sześcianie?

A) 172. B) 180. C) 169. D) 171. E) 170

4. Czesław, Zygmunt, Kazimierz, Jeremi i Ziemowit złowili 2,3,4,6,7 ryb (niekoniecznie w tej samej kolejności). Zygmunt rzekł do Kazimierza: gdybym dał ci dwie ryby, mielibyśmy tyle samo ryb. Potem Ziemowit rzekł do Zygmunta i Kazimierza: posiadam tyle ryb ile wynosi połowa łącznej liczby waszych ryb. Ile ryb złowił Kazimierz?

A) 2. B) 3. C) 4. D) 6. E) 7

5. W hotelu było 100 osób, z których 99% to leworęczni. Ilu leworęcznych musi wyjechać z hotelu, aby ich udział wśród obecnych spadł do 98%?

A) 1. B) 2. C) 5. D) 50. E) To jest niemożliwe.

1. Prędkość żółwia Leona

​Leon biegnie 6\text{ m/min}.

​Czas: 1\text{ godzina i } 9\text{ minut} = 60 + 9 = 69\text{ minut}. ​Dystans: 69\text{ min} \times 6\text{ m/min} = 414\text{ metrów}.

​Poprawna odpowiedź: A) 414

​2. Potęgowanie liczby 7

​Obliczamy 7^4:

7 razy 7 daje 49

49×7=343

343 razy 7 daje 2401

Poprawna odpowiedź: C) 2401

​3. Szachownica Alcesta

​Mamy sześcian o wymiarach 7 \times 7 \times 7, co daje łącznie 343 klocki (7^3 = 343).

​Liczba klocków jest nieparzysta. ​W układzie szachownicowym kolorów jest niemal po równo, ale jeden kolor ma o jeden klocek więcej. ​Skoro narożnik jest czarny, to klocków czarnych jest o jeden więcej niż białych. ​Liczba białych klocków (x): 2x + 1 = 343 \rightarrow 2x = 342 \rightarrow x = 171.

​Poprawna odpowiedź: D) 171

​4. Ryby Zygmunta, Kazimierza i Ziemowita

​Dostępne liczby ryb: \{2, 3, 4, 6, 7\}.

​Zygmunt do Kazimierza: „Gdybym dał ci 2 ryby, mielibyśmy tyle samo”. To oznacza, że Zygmunt ma o 4 ryby więcej niż Kazimierz (Z - 2 = K + 2 \implies Z = K + 4). ​Pasujące pary z zestawu: (2 \text{ i } 6) oraz (3 \text{ i } 7). ​Ziemowit: Ma połowę sumy ryb Zygmunta i Kazimierza (Zi = \frac{Z+K}{2}). ​Jeśli K=2, Z=6, to Zi = \frac{8}{2} = 4. (Liczba 4 jest dostępna w zestawie). ​Jeśli K=3, Z=7, to Zi = \frac{10}{2} = 5. (Liczby 5 nie ma w zestawie).

​Zatem Kazimierz złowił 2 ryby.

​Poprawna odpowiedź: A) 2

​5. Zagadka o leworęcznych

​To klasyczny paradoks procentowy.

​Na początku: 100 osób, 99 leworęcznych, 1 praworęczny. ​Praworęczny zostaje w hotelu (zmienia się tylko liczba osób leworęcznych). ​Chcemy, aby ten 1 praworęczny stanowił 2\% (skoro leworęczni mają stanowić 98\%). ​Jeśli 1 osoba to 2\%, to 100\% (cała grupa) musi wynosić 50 osób. ​Skoro w hotelu ma zostać 50 osób, a było 100, to musi wyjechać 50 osób (wszyscy wyjeżdżający to leworęczni).

​Poprawna odpowiedź: D) 50

Pozdrawiam jaśnie wielmożną carycę towarzysza komusze @Zbrodniarz1889 🛠⚒

Avatar of maxchesspl

Matmy niema na Chess.com!

Avatar of PrzezWasZostaneBurakiem

@kryst_15qwerty Panie nauczycielu czekam na ocenę ;-)

Avatar of lisek250

Wywalaj z tym promtem od chataGpt

Avatar of aBartek9500
PrzezWasZostaneBurakiem napisał:
kryst_15qwerty napisał:

Za poprawną odpowiedź otrzymujesz 10 pkt. 

1. Żółw Leon potrafi przebiec 6 metrów w ciągu minuty. Ile metrów przebiegnie Leon w ciągu godziny i 9 minut, nie zmieniając swojego tempa?

A) 414. B) 426. C) 382. D) 506. E) 398.

2. Ile to 7^4?

A) 2402. B) 1871. C) 2401. D) 3098. E) 2399

3. Alcest posiada sześcian 7*7 z klocków z wzorem w biało-czarną szachownicę. Narożnik tego sześcianu jest czarny. Ile białych klocków jest w tym sześcianie?

A) 172. B) 180. C) 169. D) 171. E) 170

4. Czesław, Zygmunt, Kazimierz, Jeremi i Ziemowit złowili 2,3,4,6,7 ryb (niekoniecznie w tej samej kolejności). Zygmunt rzekł do Kazimierza: gdybym dał ci dwie ryby, mielibyśmy tyle samo ryb. Potem Ziemowit rzekł do Zygmunta i Kazimierza: posiadam tyle ryb ile wynosi połowa łącznej liczby waszych ryb. Ile ryb złowił Kazimierz?

A) 2. B) 3. C) 4. D) 6. E) 7

5. W hotelu było 100 osób, z których 99% to leworęczni. Ilu leworęcznych musi wyjechać z hotelu, aby ich udział wśród obecnych spadł do 98%?

A) 1. B) 2. C) 5. D) 50. E) To jest niemożliwe.

1. Prędkość żółwia Leona

​Leon biegnie 6\text{ m/min}.

​Czas: 1\text{ godzina i } 9\text{ minut} = 60 + 9 = 69\text{ minut}. ​Dystans: 69\text{ min} \times 6\text{ m/min} = 414\text{ metrów}.

​Poprawna odpowiedź: A) 414

​2. Potęgowanie liczby 7

​Obliczamy 7^4:

7 razy 7 daje 49

49×7=343

343 razy 7 daje 2401

Poprawna odpowiedź: C) 2401

​3. Szachownica Alcesta

​Mamy sześcian o wymiarach 7 \times 7 \times 7, co daje łącznie 343 klocki (7^3 = 343).

​Liczba klocków jest nieparzysta. ​W układzie szachownicowym kolorów jest niemal po równo, ale jeden kolor ma o jeden klocek więcej. ​Skoro narożnik jest czarny, to klocków czarnych jest o jeden więcej niż białych. ​Liczba białych klocków (x): 2x + 1 = 343 \rightarrow 2x = 342 \rightarrow x = 171.

​Poprawna odpowiedź: D) 171

​4. Ryby Zygmunta, Kazimierza i Ziemowita

​Dostępne liczby ryb: \{2, 3, 4, 6, 7\}.

​Zygmunt do Kazimierza: „Gdybym dał ci 2 ryby, mielibyśmy tyle samo”. To oznacza, że Zygmunt ma o 4 ryby więcej niż Kazimierz (Z - 2 = K + 2 \implies Z = K + 4). ​Pasujące pary z zestawu: (2 \text{ i } 6) oraz (3 \text{ i } 7). ​Ziemowit: Ma połowę sumy ryb Zygmunta i Kazimierza (Zi = \frac{Z+K}{2}). ​Jeśli K=2, Z=6, to Zi = \frac{8}{2} = 4. (Liczba 4 jest dostępna w zestawie). ​Jeśli K=3, Z=7, to Zi = \frac{10}{2} = 5. (Liczby 5 nie ma w zestawie).

​Zatem Kazimierz złowił 2 ryby.

​Poprawna odpowiedź: A) 2

​5. Zagadka o leworęcznych

​To klasyczny paradoks procentowy.

​Na początku: 100 osób, 99 leworęcznych, 1 praworęczny. ​Praworęczny zostaje w hotelu (zmienia się tylko liczba osób leworęcznych). ​Chcemy, aby ten 1 praworęczny stanowił 2\% (skoro leworęczni mają stanowić 98\%). ​Jeśli 1 osoba to 2\%, to 100\% (cała grupa) musi wynosić 50 osób. ​Skoro w hotelu ma zostać 50 osób, a było 100, to musi wyjechać 50 osób (wszyscy wyjeżdżający to leworęczni).

​Poprawna odpowiedź: D) 50

Pozdrawiam jaśnie wielmożną carycę towarzysza komusze @Zbrodniarz1889 🛠⚒

wykrywam promieniowanie ChattaGPT

Avatar of MQueen96

wy piszecie co minute

Avatar of beluga_015

Pan4 otrzymuje pałę za korzystanie z chataGPT

Avatar of beluga_015
kotekmruczek napisał:

Liczyć w pamięci czy można na kartce?

można na kartce

Avatar of PrzezWasZostaneBurakiem
aBartek9500 napisał:
PrzezWasZostaneBurakiem napisał:
kryst_15qwerty napisał:

Za poprawną odpowiedź otrzymujesz 10 pkt. 

1. Żółw Leon potrafi przebiec 6 metrów w ciągu minuty. Ile metrów przebiegnie Leon w ciągu godziny i 9 minut, nie zmieniając swojego tempa?

A) 414. B) 426. C) 382. D) 506. E) 398.

2. Ile to 7^4?

A) 2402. B) 1871. C) 2401. D) 3098. E) 2399

3. Alcest posiada sześcian 7*7 z klocków z wzorem w biało-czarną szachownicę. Narożnik tego sześcianu jest czarny. Ile białych klocków jest w tym sześcianie?

A) 172. B) 180. C) 169. D) 171. E) 170

4. Czesław, Zygmunt, Kazimierz, Jeremi i Ziemowit złowili 2,3,4,6,7 ryb (niekoniecznie w tej samej kolejności). Zygmunt rzekł do Kazimierza: gdybym dał ci dwie ryby, mielibyśmy tyle samo ryb. Potem Ziemowit rzekł do Zygmunta i Kazimierza: posiadam tyle ryb ile wynosi połowa łącznej liczby waszych ryb. Ile ryb złowił Kazimierz?

A) 2. B) 3. C) 4. D) 6. E) 7

5. W hotelu było 100 osób, z których 99% to leworęczni. Ilu leworęcznych musi wyjechać z hotelu, aby ich udział wśród obecnych spadł do 98%?

A) 1. B) 2. C) 5. D) 50. E) To jest niemożliwe.

1. Prędkość żółwia Leona

​Leon biegnie 6\text{ m/min}.

​Czas: 1\text{ godzina i } 9\text{ minut} = 60 + 9 = 69\text{ minut}. ​Dystans: 69\text{ min} \times 6\text{ m/min} = 414\text{ metrów}.

​Poprawna odpowiedź: A) 414

​2. Potęgowanie liczby 7

​Obliczamy 7^4:

7 razy 7 daje 49

49×7=343

343 razy 7 daje 2401

Poprawna odpowiedź: C) 2401

​3. Szachownica Alcesta

​Mamy sześcian o wymiarach 7 \times 7 \times 7, co daje łącznie 343 klocki (7^3 = 343).

​Liczba klocków jest nieparzysta. ​W układzie szachownicowym kolorów jest niemal po równo, ale jeden kolor ma o jeden klocek więcej. ​Skoro narożnik jest czarny, to klocków czarnych jest o jeden więcej niż białych. ​Liczba białych klocków (x): 2x + 1 = 343 \rightarrow 2x = 342 \rightarrow x = 171.

​Poprawna odpowiedź: D) 171

​4. Ryby Zygmunta, Kazimierza i Ziemowita

​Dostępne liczby ryb: \{2, 3, 4, 6, 7\}.

​Zygmunt do Kazimierza: „Gdybym dał ci 2 ryby, mielibyśmy tyle samo”. To oznacza, że Zygmunt ma o 4 ryby więcej niż Kazimierz (Z - 2 = K + 2 \implies Z = K + 4). ​Pasujące pary z zestawu: (2 \text{ i } 6) oraz (3 \text{ i } 7). ​Ziemowit: Ma połowę sumy ryb Zygmunta i Kazimierza (Zi = \frac{Z+K}{2}). ​Jeśli K=2, Z=6, to Zi = \frac{8}{2} = 4. (Liczba 4 jest dostępna w zestawie). ​Jeśli K=3, Z=7, to Zi = \frac{10}{2} = 5. (Liczby 5 nie ma w zestawie).

​Zatem Kazimierz złowił 2 ryby.

​Poprawna odpowiedź: A) 2

​5. Zagadka o leworęcznych

​To klasyczny paradoks procentowy.

​Na początku: 100 osób, 99 leworęcznych, 1 praworęczny. ​Praworęczny zostaje w hotelu (zmienia się tylko liczba osób leworęcznych). ​Chcemy, aby ten 1 praworęczny stanowił 2\% (skoro leworęczni mają stanowić 98\%). ​Jeśli 1 osoba to 2\%, to 100\% (cała grupa) musi wynosić 50 osób. ​Skoro w hotelu ma zostać 50 osób, a było 100, to musi wyjechać 50 osób (wszyscy wyjeżdżający to leworęczni).

​Poprawna odpowiedź: D) 50

Pozdrawiam jaśnie wielmożną carycę towarzysza komusze @Zbrodniarz1889 🛠⚒

wykrywam promieniowanie ChattaGPT

Wykryłem że Pan powinien się swoim pieskiem zająć a nie robić śledztwo dr. Łotson, dziękuję za ocenę niedostateczną złożę skargę bo wszystko mam na 6+! Ze zawod nauczyciela Pan niedługo stracisz i czeka Pana zbieranie butelek kaucyjnych za 50 gr. 1 opakowanie ze powodzenia

Avatar of aBartek9500

o ty Pie#$%#@ a może ty się zajmij swoją matmą a nie sprawdzasz sobie w ChattGpt i myślisz że jesteś święty

Avatar of aBartek9500

to jest pan z szachów dla 4 myślałem że się odczepił

Avatar of PrzezWasZostaneBurakiem

Złość piękności szkodzi. ...