News
News

Aerosvit-analyses van GM Mikhail Golubev!

ArnieChipmunk
| 0 | Chess Event Coverage
Eerder schreven wij al over het Aerosvit-toernooi, dat momenteel gehouden wordt in Foros, Oekra?ɬØne. Na zeven ronden is Sergej Rublevsky de verrassende aanvoerder van het klassement. Op diverse internetsites wordt natuurlijk verslag gedaan van dit Categorie 18-toernooi, maar de beste site om dit toernooi te volgen is ongetwijfeld Chesspro.ru.

Chesspro.ru onderscheidt zich direct van andere schaaksites door het hoge 'voor schakers, door schakers' gehalte. In de archieven vinden we recente, vaak zeer uitgebreide en openhartige partijanalyses en columns van spelers als Shirov, Bologan en Kramnik.

De partijen van het Aerosvit-toernooi worden dagelijks geanalyseerd door GM Mikhail Golubev, die overigens een samenvatting van zijn bevindingen publiceert op de offici?ɬ´le toernooisite en op chessbase.com. Golubevs analyses zijn altijd bedachtzaam, informatief en to the point.

Enige nadeeltje: de site is helemaal in het Russisch... Aan de ene kant is dit natuurlijk vervelend voor mensen die geen Russisch kunnen lezen, maar aan de andere kant vind ik het eigenlijk ook wel iets sympathieks hebben: er wordt gestreefd naar kwaliteit, niet naar wereldwijde toegankelijkheid. De commercie gaat kennelijk ook in Rusland nog niet voor alles!

Gelukkig is er de mogelijkheid om de tekst in een online vertaalmachine te gooien. Dat levert soms hilarische resultaten op zoals: "To play against itself - not the most pleasant business. It is necessary or show a way of the equation, or - in case of absence of it available - simply to suffer." - maar de strekking is toch wel duidelijk, en daar gaat het tenslotte om.

Vandaag publiceren we een drietal partijen uit de vijfde en zesde ronde, met door mij (uit de losse pols) vertaald commentaar van Mikhail Golubev. We hebben daar natuurlijk eerst toestemming voor gevraagd aan Golubev en aan de hoofdredacteur van Chesspro.ru, IM Maxim Notkin, en ze vonden het geen enkel probleem. Dus... veel naspeelplezier!

>> speel de partijen na
More from CM ArnieChipmunk
Why chess will never be popular

Why chess will never be popular

In praise of draws

In praise of draws