News

Bosboom-Lanchava krijgt Peng er weer niet onder

PeterDoggers
| 0 | Chess Event Coverage
Schandelijk was het natuurlijk, hoe de resultaten van de Nederlandse dames werden genegeeerd tijdens de Olympiade op doggers-schaak. Ook zij verdedigden onze nationale trots, ook zij hebben gebikkeld en hun zevende plek in de eindrangschikking was niet slecht. Daarom nu eerst even, in de berichtgeving over het dit weekend gestarte Nederlands kampioenschap, aandacht voor het damestoernooi. In de tweede ronde stond vandaag reeds de topper Peng-Bosboom-Lanchava op het programma.

De tijd dat alleen Bosboom-Lanchava in de buurt kon komen van de ongenaakbare Peng is waarschijnlijk voorbij: ik vermoed dat het Nederlands dameskampioenschap dit jaar weleens heel spannend zou kunnen worden. Desondanks was het duel tussen de nrs. 1 en 2 van Nederland natuurlijk wederom een van de belangrijkste in het toernooi.

Volgens mijn database wist Tea Bosboom-Lanchava alleen van Zhaoqin Peng te winnen op het eerste NK waarin ze elkaar troffen, in 1999. Ze versloeg Peng ook tijdens het Corus-C-toernooi in 2004 maar verder waren het tijdens de NK's louter remises en vijf overwinningen voor Peng.

Vandaag kreeg Bosboom-Lanchava Peng er weer niet onder. Ze kwam wel ver en stond waarschijnlijk ?ɬ©?ɬ©n zet lang gewonnen vandaag:

Peng-Bosboom-Lanchava NK (02), 2006

Hier maakte zwart een flinke fout met 30...h6?. Volgens Peter Boel, die dagelijks uitstekende verslagen schrijft over de gespeelde partijen op de toernooisite, had ze hier 30...Ld7 moeten doen. Dit is het enige moment waar ik tot een andere conclusie kom: 30...Ld7? is niet goed want na 31.Lxe8 Txe8 (niet 31...Lxe8? want dan behoudt wit met 32.Td8! haar pion op a5; na 32...Txd8 33.Lxd8 Pe6 34.a6 c5 35.Tb1 wint wit.) 32.Pe4 is wit weer in het voordeel. Zo goed als winnend voor zwart was het verrassende 30...Te6! 31.Lxe6 Pxe6 geweest.

Mijn prognose: als Peng ervoor zorgt dat ze vooral haar partijen tegen Bianca Muhren en Maartje de Jonge overleeft, zal ze haar titel wel weer behouden dit jaar.

>> speel de (geannoteerde) partij na
More from PeterDoggers
Tan Zhongyi Knocks Out Kateryna Lagno In Women's Candidates Quarterfinals

Tan Zhongyi Knocks Out Kateryna Lagno In Women's Candidates Quarterfinals

Goryachkina Forces Draw, Eliminates Kosteniuk

Goryachkina Forces Draw, Eliminates Kosteniuk