News
News

Combineren met Magnus

PeterDoggers
| 0 | Chess Event Coverage

Het Reyjavik Open bereikt zijn laatste fase. Jan Timman en Ivan Sokolov spelen niet meer mee om de hoofdprijs, maar wij hebben onze eigen publiekstrekker: de vijftienjarige Magnus Carlsen.

Vandaag, in de voorlaatste ronde, mocht Carlsen het opnemen tegen de enige grootmeester die Marokko rijk is: Hichem Hamdouchi. Waar anderen misschien voor een eenvoudige remise zouden gaan, zette Magnus het bord weer in vlam. Hij wist een leuke (en diep doorgerekende) combinatie op het bord te toveren.

Hamdouchi-Carlsen
Reykjavik open, 2006
Magnus heeft hier net 33...Ph5! gespeeld, met het dodelijke plan Ph5-f4xh3, waar echt niets tegen te doen is!
34.Txd5 Pf4 35.Txe4 (de enige zet, want er dreigt simpel op e2 en d5 geslagen te worden) 35...Txd5 36.Dxd5 Pxh3+! 37. Kh2 (wederom enige zet, want na 37.gxh3 loopt het mat in zes) 37...Pf4+ 38. Kg1 en na 38...Dg4 hoefde Magnus niet te bewijzen dat hij de techniek heeft een eindspel met een kwaliteit tegen pion te kunnen winnen. Wit liet na 39.Tc4 Te8 toe, waarna hij door zijn vlag ging. Maar ook al had hij maanden bedenktijd gekregen: een verdediging is er niet meer.

Door deze overwinning greep Magnus weer de koppositie. Morgen zal onze publiekstrekker, met inmiddels een tpr van 2744, tegen Ahmed Adly (de enige grootmeester die Egypte rijk is) om de eindzege mogen knokken.

Update 14/03/06:
Volg Carlsen-Adly hier.

>> speel Carlsens partijen in Reykjavik na

More from PeterDoggers
White Presses, Black Holds: All Draws In Prague

White Presses, Black Holds: All Draws In Prague

Abdusattorov Catches Maghsoodloo As Prague Masters Sees Blunders, Turnarounds

Abdusattorov Catches Maghsoodloo As Prague Masters Sees Blunders, Turnarounds