News
News

Curieuze pionnenstructuur

PeterDoggers
| 0 | Chess Event Coverage
Ge?ɬØsoleerde d-pion, Karlsbadstructuur, meerderheid op de damevleugel?¢‚Ǩ¬¶ Het zijn de bekende termen uit lessen over pionnenstructuren. Maar wat een clich?ɬ©s zijn het toch! In de partij Anand-Svidler, gespeeld in de tweede ronde van het Melody Amber-toernooi (Monaco), brachten de heren pas echt een originele pionnenstructuur op het bord.

Anand-Svidler Monaco (rapid), 2006

Stelling na 29?¢‚Ǩ¬¶exd4

In mijn database van ruim drie miljoen partijen komt de stelling met pionnen op d3 en d5 voor wit en d4 en d6 voor zwart (en eromheen geen pionnen) 35 keer voor. Dezelfde strook op de e-lijn levert 177 treffers op.

Stellingen met een blokje op de damevleugel, dus a4 en b5 voor wit en a5 en b4 voor zwart (en eromheen geen pionnen), komt 19 keer voor. Gespiegeld op de koningsvleugel slechts vier keer. Precies andersom, dus b4 en a5 voor wit en b5 en a4 voor zwart, is maar drie keer gebeurd. Voorbeelden met dit gespiegeld aan de andere kant heb ik niet kunnen vinden.

Het is bijna overbodig om te vertellen dat een combinatie van een blokje op een vleugel en een strook in het midden, zoals in Anand-Svidler, nog nooit eerder is voorgekomen.

>> speel de partij na
More from PeterDoggers
Honorary Grandmaster Title Posthumously Awarded To Sultan Khan

Honorary Grandmaster Title Posthumously Awarded To Sultan Khan

Wei Yi Wins 2024 Tata Steel Chess Masters In Thrilling Tiebreak

Wei Yi Wins 2024 Tata Steel Chess Masters In Thrilling Tiebreak