News

Er moest geschaakt worden

PeterDoggers
| 0 | Chess Event Coverage
Er moest weer eens geschaakt worden, zo besloot ik afgelopen vrijdagavond om kwart voor tien 's avonds. Mede dankzij deze weblog was ik de laatste maanden niet tot nauwelijks aan het spelletje zelf toegekomen en een ernstig verval lag op de loer. Een rapidtoernooitje leek me de ideale manier om weer het broodnodige ritme op te doen en ik meldde me aan voor het toernooi van Castricum, gisteren dus.

Over mijn toernooi mag ik tevreden zijn: ik pakte met 5 uit 7 de tweede prijs (van 150 euri) achter IM Bruno Carlier. In de tweede ronde versloeg ik trouwens Carlier, die na de opening meteen misgreep:

Carlier-Doggers Castricum rapid (02)

Na 17.e5 dxe5 blunderde wit met 18.Lxe5? waarna 18...Dxd2 19.Txd2 Pfd7 (nog beter is 19...Pfe4!) 20.Pxc7 Lxe5! een zo goed als gewonnen eindspel voor zwart opleverde. Een tweede blunder van wit maakte snel een einde aan de partij.

In de derde ronde speelde ik iets te creatief op mat tegen het jeugdtalent van ZSC Saende, Mark Grondsma, die uitstekend verdedigde. De vierde ronde verloor ik weer en wel hardhandig van Sybolt Strating. (Des te zuurder was het na afloop voor hem: hij was ook gedeeld tweede maar het prijzengeld wordt niet verdeeld in Castricum. Ik had meer SB en kreeg de tweede prijs, hij de derde - nogal onterecht dus in dit geval.) De laatste drie ronden won ik allemaal. De eindfase tegen Arno Bezemer is wel leuk om te laten zien:

Bezemer-Doggers Castricum rapid (06)

Wit heeft zojuist 24.Pe4 gespeeld, waarna ik veel te snel op e1 sloeg. Na 24...Lxe1? (24...Lc6) 25.Lg5 zag ik pas wat er aan de hand was. In de veronderstelling dat ik ging verliezen (het moet hier echter remise worden) deed ik nog even voor de vorm 25...Lxf2+ en na 26.Kh1? (26.Kf1 Lg4 27.hxg4 Dh1+ 28.Kxf2 Te8 29.Dxf7 Txe4 en wit geeft eeuwig schaak op f8 en c5) bleek ik alsnog gewonnen te staan na het aardige 26...Lg4!. Wit verbruikte een van zijn overgebleven twee minuten maar gaf toen op. Hij blijft altijd een kwaliteit achter.

>> voor de liefhebber: speel mijn partijen van zaterdag na

Ziehier Carlier-Van Ojik (1-0) uit de laatste ronde. Helaas gaf mijn clubgenoot op in een remisestelling...
PeterDoggers
Peter Doggers

Peter Doggers joined a chess club a month before turning 15 and still plays for it. He used to be an active tournament player and holds two IM norms.

Peter has a Master of Arts degree in Dutch Language & Literature. He briefly worked at New in Chess, then as a Dutch teacher and then in a project for improving safety and security in Amsterdam schools.

Between 2007 and 2013 Peter was running ChessVibes, a major source for chess news and videos acquired by Chess.com in October 2013.

As our Director News & Events, Peter writes many of our news reports. In the summer of 2022, The Guardian’s Leonard Barden described him as “widely regarded as the world’s best chess journalist.”

In October, Peter's first book The Chess Revolution will be published!


Company Contact and News Accreditation: 

Email: peter@chess.com FOR SUPPORT PLEASE USE chess.com/support!
Phone: 1 (800) 318-2827
Address: PO Box 60400 Palo Alto, CA 94306

More from PeterDoggers
Abdusattorov Wins TePe Sigeman Chess Tournament In Thrilling Tiebreaker

Abdusattorov Wins TePe Sigeman Chess Tournament In Thrilling Tiebreaker

Korobov Bounces Back; 3 Leaders In Malmo Before Final Round

Korobov Bounces Back; 3 Leaders In Malmo Before Final Round