News
News

Er moest geschaakt worden

PeterDoggers
| 0 | Chess Event Coverage
Er moest weer eens geschaakt worden, zo besloot ik afgelopen vrijdagavond om kwart voor tien 's avonds. Mede dankzij deze weblog was ik de laatste maanden niet tot nauwelijks aan het spelletje zelf toegekomen en een ernstig verval lag op de loer. Een rapidtoernooitje leek me de ideale manier om weer het broodnodige ritme op te doen en ik meldde me aan voor het toernooi van Castricum, gisteren dus.

Over mijn toernooi mag ik tevreden zijn: ik pakte met 5 uit 7 de tweede prijs (van 150 euri) achter IM Bruno Carlier. In de tweede ronde versloeg ik trouwens Carlier, die na de opening meteen misgreep:

Carlier-Doggers Castricum rapid (02)

Na 17.e5 dxe5 blunderde wit met 18.Lxe5? waarna 18...Dxd2 19.Txd2 Pfd7 (nog beter is 19...Pfe4!) 20.Pxc7 Lxe5! een zo goed als gewonnen eindspel voor zwart opleverde. Een tweede blunder van wit maakte snel een einde aan de partij.

In de derde ronde speelde ik iets te creatief op mat tegen het jeugdtalent van ZSC Saende, Mark Grondsma, die uitstekend verdedigde. De vierde ronde verloor ik weer en wel hardhandig van Sybolt Strating. (Des te zuurder was het na afloop voor hem: hij was ook gedeeld tweede maar het prijzengeld wordt niet verdeeld in Castricum. Ik had meer SB en kreeg de tweede prijs, hij de derde - nogal onterecht dus in dit geval.) De laatste drie ronden won ik allemaal. De eindfase tegen Arno Bezemer is wel leuk om te laten zien:

Bezemer-Doggers Castricum rapid (06)

Wit heeft zojuist 24.Pe4 gespeeld, waarna ik veel te snel op e1 sloeg. Na 24...Lxe1? (24...Lc6) 25.Lg5 zag ik pas wat er aan de hand was. In de veronderstelling dat ik ging verliezen (het moet hier echter remise worden) deed ik nog even voor de vorm 25...Lxf2+ en na 26.Kh1? (26.Kf1 Lg4 27.hxg4 Dh1+ 28.Kxf2 Te8 29.Dxf7 Txe4 en wit geeft eeuwig schaak op f8 en c5) bleek ik alsnog gewonnen te staan na het aardige 26...Lg4!. Wit verbruikte een van zijn overgebleven twee minuten maar gaf toen op. Hij blijft altijd een kwaliteit achter.

>> voor de liefhebber: speel mijn partijen van zaterdag na

Ziehier Carlier-Van Ojik (1-0) uit de laatste ronde. Helaas gaf mijn clubgenoot op in een remisestelling...
More from PeterDoggers
White Presses, Black Holds: All Draws In Prague

White Presses, Black Holds: All Draws In Prague

Abdusattorov Catches Maghsoodloo As Prague Masters Sees Blunders, Turnarounds

Abdusattorov Catches Maghsoodloo As Prague Masters Sees Blunders, Turnarounds