News

Ivanchuk mag winnen

PeterDoggers
| 0 | Chess Event Coverage
Voor mij is er maar ?ɬ©?ɬ©n favoriet bij het Europees Kampioenschap: Vassily Ivanchuk. Het is een van de prachtige spelers van deze tijd, van wie je een lijstje met namen zou kunnen opstellen waarop ook Shirov en Morozevich prijken. Spelers die zo nu en dan simpelweg briljant zijn. Ivantsjoek stal menig schaakhart bij Linares 1991, waar hij het op zijn 21ste (toen nog erg jong) presteerde de ongedeeld eerste plek op te eisen, inclusief een overwinning op The Boss himself. Het doet nog steeds pijn dat hij de finale van het FIDE WK in 2002 van Ponomariov verloor.

Het spel van de Oekra?ɬØener is erg onvoorspelbaar en hijzelf wel een beetje een rare vogel. Zo zei Anand over hem: ?¢‚Ǩ?ìHe's someone who is very intelligent ... but you never know which mood he is going to be in. Some days he will treat you like his long-lost brother. The next day he ignores you completely.?¢‚Ǩ? Maar het deert niet. Om de haverklap schudt hij uit zijn mouw weer een partij om door een ringetje te halen. Op het EK vorig jaar bijvoorbeeld, tegen Movsesian.

Ivanchuk-Movsesian EK (Warschau) 2005

20.Txf6! Dxc5 21.Txe6+! dxe6 22.Dd8+ en wit won.

Vandaag won Ivantsjoek een leuke partij van Thomas Luther (waarin hij overigens wel ergens verloren stond). Hij staat nu gedeeld eerste met Jobava, Anastasian, Georgiev, Berescu, Kozul, Turov en Nikolic.

Liviu-Dieter Nisipeanu kan zijn Europese titel niet verdedigen wegens zijn match tegen Topalov. Ivanchuk is net als vorig jaar de elofavoriet. Dit jaar mag hij van mij winnen.

>> speel de partijen na
More from PeterDoggers
Goryachkina Forces Draw, Eliminates Kosteniuk

Goryachkina Forces Draw, Eliminates Kosteniuk

Women's Candidates: Goryachkina Leads Against Kosteniuk

Women's Candidates: Goryachkina Leads Against Kosteniuk