News

Kamsky casht $ 40.500

PeterDoggers
| 0 | Chess Event Coverage
Gata Kamsky heeft deze week goede zaken gedaan. Op the fourth of July won hij het jaarlijkse prestigieuze World Open-toernooi in Philadelphia nadat hij in de tiebreakfinale Vadim Milov had verslagen. Maar liefst negen spelers eindigden op 7 uit 9 maar de nrs. 1 (Kamsky) en 2 (Milov) op weerstandspunten speelden een snelschaakpartij (wit 7 minuten tegen zwart 5, die genoeg had aan remise) voor de title and bonus prize.Gata Kamsky tijdens de Olympiade in Turijn

Het toernooi kende, zoals wel vaker bij Amerikaanse toernooien, vette prijzen. Als ik het goed gezien heb, werden ze niet gedeeld en cashte Kamsky dankzij dit snelschaakpotje $40.000 Kamsky, Ibragimov, Ehlvest, Milov, Yudasin, A.Ivanov, Kacheishvili, Wojtkiewicz en Benjamin wonnen ieder $6000; Kamsky pakte met het snelschakpotje de clear winner bonus van $500. Niet slecht voor zeven dagen schaken en ?ɬ©?ɬ©n vluggertje. Plekken 11-15 (onder wie Yusupov en Nakamura) streken nog $1000 op en 16-25 (onder wie LB Hansen, Ganguly en Fressinet) werden met $800 bedeeld.

De Amerikanen houden van ratingprijzen: voor de categorie?ɬ´n onder 2200, onder 2000, onder 1800 en onder 1600 waren steeds prijzen van $25.000 te winnen! Spelers onder de 1400 maakten kans op $15.000 en had je een rating onder de 1200 dan kon je slechts $8000 winnen... Waar dit geld vandaan komt? Nou, voornamelijk van de deelnemers zelf, die $400 inschrijfgeld betaalden (of iets minder bij voorinschrijving).

Wat elke keer weer moeilijk te geloven is, als je dit soort bedragen hoort, is dat er op dit soort toernooien niet voor materiaal wordt gezorgd. Schaakstukken, bord en klok dienen zelf meegenomen te worden. Ik vraag me dan altijd af of jongens als Gata en Hikaru ook met een schaakspel onder hun arm de zaal komen binnenlopen.

Dit zinnetje was aanvankelijk gekscherend bedoeld, om dit artikeltje mee te eindigen, tot ik dit las op de weblog van Susan Polgar:

"It is still shocking to me that in America, Grandmasters, especially world-class Grandmasters have to bring their own gears to some chess events and they get no special conditions either. Should organizers provide basic chess equipments to Grandmasters, especially world-class Grandmasters? Is this too much to ask for?"

>> speel de beslissende snelschaakpartij en het fantastische gevecht Benjamin-Stripunsky na. De laatste is echt voer voor analisten!

>> bekijk de eindstand
More from PeterDoggers
Gender Bias Research Shows Parents, Mentors Shortchange Girls’ Chess Potential

Gender Bias Research Shows Parents, Mentors Shortchange Girls’ Chess Potential

Nepomniachtchi Repeats Levitov Chess Week Victory

Nepomniachtchi Repeats Levitov Chess Week Victory