News

Karel van Delft 50!

PeterDoggers
| 0 | Chess Event Coverage
Vandaag heeft Karel van Delft de mooie leeftijd van vijftig jaar bereikt. Een felicitatie is op zijn plaats, voor de duizendpoot uit Apeldoorn. Van Delft is een van de meest actieve vrijwilligers van dit moment, en de grote man achter de successen van het Apeldoornse schaak als het gaat om jeugdtrainingen en talentontwikkeling.

Karel van Delft is op papier de secretaris van de SBSA (Stichting Bevorderen Schaken Apeldoorn), maar in werkelijkheid de drijvende kracht achter het Apeldoornse schaakgebeuren. In het dagelijks leven is Karel journalist voor de Apeldoornse Courant (of beter gezegd voor Wegener) maar zijn vrije tijd gaat voor een groot deel op aan organisatorische activiteiten. Want wat de SBSA allemaal behelst, daar word je tureluurs van:

  • Jeugd Ontmoet Meesters: een jaarlijkse dag met diverse meesters en ongeveer zestig deelnemers. Er wordt een workshop gegeven, een simultaan, er is een snelschaaktoernooi en ook een afsluitende gezamenlijke maaltijd.
  • Regelmatige SBSA-trainingen voor de Apeldoornse (top)jeugd in vier groepen, door bijvoorbeeld Lucien van Beek of Martin van Dommelen.
  • Trainingen door Kabatianski en Joesoepov aan schaakclub De Schaakmaat.
  • Workshops door Joesoepov en Mikhalchishin.
  • De wekelijkse uitgave van SBSA-e-mailberichten.
  • De uitgave van de jaarlijkse Schaakkrant Apeldoorn.
  • Ondersteuning van de schoolschaakclub in Kampala (Oeganda) met materiaal en geld.
  • Het bijhouden van de website www.sbsa.nl.
  • Organisatie van de cursus Schaaktrainer A.
  • Het jaarlijkse ROC Aventus-weekendtoernooi.
  • Een jaarlijks rapid- en snelschaaktoernooi van de SBSA.
  • Publieksexplicaties bij de thuiswedstrijden van Schaakstad Apeldoorn.


  • En dit is slecht een deel van de volledige lijst van SBSA-activiteiten!

    De stichting SBSA werd in 1998 opgericht door Cees Visser, Karel en zijn zoon Merijn van Delft. Maar al vanaf begin jaren negentig, zo'n beetje toen Merijn twaalf was en begon met schaken, werd er in huize Van Delft getraind. Merijn: "Het was een trainingsgroepje dat wekelijks bij elkaar kwam. We werkten met de stappenmethode, er kwamen wat meer boekjes erbij... Dit gebeurt eigenlijk nog steeds. Karel traint nog altijd jeugdspelers op de maandagavond. Later kwamen de toptrainingen bij De Schaakmaat. Renate Limbach en Marc Jonker gaven daar trainingen aan jeugdspelers."

    Van Delft werd steeds actiever, tot het moment dat een aparte schaakstichting noodzakelijk bleek. De reden was vooral dat deze heren vol met idee?ɬ´n en wilde plannen zaten, maar stuitten op enige conservatisme binnen de schaakverenigingen. Door vanuit een eigen stichting te werken, waren ze in staat sneller hun plannen waar te maken. Het bleek een gouden greep, want zeven jaar later, in 2005, werd in samenwerking met de KNSB een NOC/NSF-subsidie van tienduizend euro binnengehaald en gold de 'methode-Apeldoorn' als voorbeeld voor heel Nederland als het ging om talentontwikkeling.

    De kern van het succes in Apeldoorn is dat er uitgegaan wordt van het verbinden van breedteschaak met topschaak. Toppers (en zelfs voormalige wereldtoppers) worden ingeschakeld voor trainingen, maar de deelnemers moeten er wel wat voor terugdoen. Vaak komt dat neer op zelf trainingen geven, waarvan de deelnemers ook weer wat terug moeten doen. Ook wordt er veel over partijen geschreven (analyses), waarmee deelnemers gedwongen worden om dingen onder woorden te brengen en zelf na te denken. Op deze manier zijn binnen de kortste keren tientallen spelers op de een of andere manier betrokken bij schaaktraining of een andere activiteit, en kun je spreken van een bloeiende schaakregio.

    Naar aanleiding van de subsidie van NOC/NSF werd op de website van de KNSB later teruggeblikt op de activiteiten. Willy Hendriks interviewde Karel van Delft en stelde de vraag centraal wat schaakverenigingen kunnen leren van de ervaringen van de SBSA. Dit interview met Karel van Delft is hier te lezen (Word-document), inclusief een lijst met tips voor schaakverenigingen.

    Terug naar de jarige job. Zelf schaakt Karel van Delft ook nog steeds graag. Hij doet vaak mee aan het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren en aan het Essent-toernooi in Hoogeveen, en zijn deelname aan de journalistengroep in Wijk aan Zee is vaste prik. Hij is ook nog steeds ambitieus, hoewel het met zijn drukke bezigheden moeilijk is om serieus aan spelverbetering te doen. "Toch merk ik wel enige vooruitgang," zegt zoon Merijn. "Zijn rating ligt rond de 1600 maar zeker met snelschaken is hij wel 1800, op een goeie dag 1900."

    In een e-mail met wat informatie schreef Merijn me nog: "Al met al heeft Karel er naast zijn werk als journalist al jaren een halve dagtaak bij. Sommige mensen verbazen zich erover dat hij naast het schaken ?ɬºberhaupt nog een baan en een priv?ɬ©leven heeft."

    Hopelijk heeft hij vandaag een beetje een priv?ɬ©leven. Karel, proficiat!
    PeterDoggers
    Peter Doggers

    Peter Doggers joined a chess club a month before turning 15 and still plays for it. He used to be an active tournament player and holds two IM norms.

    Peter has a Master of Arts degree in Dutch Language & Literature. He briefly worked at New in Chess, then as a Dutch teacher and then in a project for improving safety and security in Amsterdam schools.

    Between 2007 and 2013 Peter was running ChessVibes, a major source for chess news and videos acquired by Chess.com in October 2013.

    As our Director News & Events, Peter writes many of our news reports. In the summer of 2022, The Guardian’s Leonard Barden described him as “widely regarded as the world’s best chess journalist.”

    In October, Peter's first book The Chess Revolution will be published!


    Company Contact and News Accreditation: 

    Email: peter@chess.com FOR SUPPORT PLEASE USE chess.com/support!
    Phone: 1 (800) 318-2827
    Address: PO Box 60400 Palo Alto, CA 94306

    More from PeterDoggers
    Pranav Tops All-Indian Podium Ahead of Ivanchuk, Niemann At New Dubai Tournament

    Pranav Tops All-Indian Podium Ahead of Ivanchuk, Niemann At New Dubai Tournament

    Abdusattorov Wins TePe Sigeman Chess Tournament In Thrilling Tiebreaker

    Abdusattorov Wins TePe Sigeman Chess Tournament In Thrilling Tiebreaker