Announcements
Kitapseverin Cenneti:  Le Due Torri

Kitapseverin Cenneti: Le Due Torri

Slmctk
| 11

İtalya'nın Bologna kentine her sene düzenli olarak yaptığım iş seyahati benim için farklı anlamlar ifade ediyor. Hayır, sebebi hava değişikliği, yurt dışını yeniden keşfetme heyecanı ya da kozmetik şirketimde yapacağım yenilikler değildir! Avrupa'nın en büyük kitap ve satranç malzemesi dağıtıcılarından biri olan 'Le Due Torri' (kelime anlamıyla 'İki Kule') mağazasına yapacağım geleneksel ziyaretimdir. Makalenin ana konusu olan muhteşem mağazaya ve kitaplara geçmeden evvel biraz öncesinden bahsetmek istiyorum.

Satrançla profesyonel olarak ilgilenenlerin bir elin parmaklarını geçmediği ülkemizde ben de haliyle bu sporu 'hobi' olarak yapanlar sınıfındayım. Hazırladığım kitaplar, (Steinitz, Blackburne, Carlsen ve Mayıs sonu satrançseverlerle buluşacak olan Alekhine) yayınlanan makaleler, seminerler ve diğer benzeri satranç aktiviteleri sadece amatör ruhla ve satranç sevgisiyle açıklanabilir.

Son çalışmamız - Alexander Alekhine'e Mayıs sonuna doğru ulaşabileceksiniz.

Asıl işim olan ithalat ve ticaretten artakalan vaktimde ortaya koymayı başarabildiklerimi zaten siz benden daha iyi biliyorsunuz. Bir kozmetik ithalatçısı için senenin en önemli etkinliği ise 'Cosmoprof' fuarıdır. Genelde şirketin bir ya da iki elemanının katılımının (ziyaretçi olarak katıldığımızı ayrıca belirteyim) yeterli olacağı buluşmaya bu sene ailecek gitmeye karar verdik. Pandeminin vesile olduğu 'zorunlu ara' sonrasında yeniden normal bir şekilde seyahat edebilmek mutluluk vericiydi.

Çıtak ailesi Piazza Maggiore'de

Çıtak ailesi Piazza Maggiore'de

Bologna fuarı her zamanki gibi yorucu geçmişti; saatlerce süren görüşmeler, bir stanttan diğerine koşuşturmacalar, yabancı müşterilere ülkemizde olup bitine açıklama gayretlerim (en çok zorlandığım alan! Öyle ki bu sohbeti gerçekleştirmek, baştan sona yeni bir kitap hazırlamaktan bile daha güç!) yeni bağlantılar, öğle yemeği esnasında uzun kuyruklar ve taşımak zorunda olduğumuz onlarca numune/katalog... Yine de satırlarımdan şikayet ediyorum hissine kapılmayınız lütfen fakat bir kaç kilometre ötede Avrupa'nın en muhteşem satranç dükkanlarından biri olduğunu bilmek ve profesyonelce işime konsantre olmak kolay değildi. Saatler 16:00'a yaklaştığında heyecanım daha da artmıştı. Fuarda işimiz bitiyordu ve ben serbest kalmak üzereydim.

İspanya iş görüşmemizden bir kare - Kardeşim Ferit, Matteo (firma yetkilisi) ve ben

Avrupa'da, bizdeki gibi yoldan 'taksi çevirmek' diye bir kavrama pek rastlayamazsınız. Bu sebepten ya durakta sıranızı bekleyeceksiniz ya da kurumlardan taksi talep edeceksiniz. Fuar alanından satranç mağazasına 45 dakikalık bir yürüme sonucu erişebileceğimi öğrenince kararımı çoktan vermiştim. Yola koyuldum ve sevgili Alper Efe Ataman'ı aradım. Kendisi de bu fırsattan istifade edip kütüphanesine birkaç kitap katmak istiyordu elbette. İnternet siparişlerine kıyasla kargo bedeli ödemeyecek olmamız ve bekleme süresinin bulunmaması ciddi avantajlardı. Öte yandan yurt dışındaki kaliteli içeriklerin fiyatını da az çok tahmin edebiliyorsunuzdur. Ülkemizdeki 'uygun' eserlerin kıymetini bir kez daha anlamış olduk derken yol hızlıca bitmişti. Bologna'nın tarihi iki kulesinden esinlenen mağazaya giriş yapmıştım.

En çok ilgimizi çeken (biyografik çalışmaların çoğu buradaydı) raflardan biri

Geleceğimi önceden haber vermiştim, Analiz Satranç ile Le Due Torri'nin tanışıklığı çok öncelere, ta 2012 İstanbul Satranç Olimpiyatları'na dayanıyor. Şirketin sahibi Bay (Sinyor) Cladio hakiki bir satrançsever ve aynı zamanda yazar. Hatta yakın zamanda yayınevlerine ait bir eserin, Yeni Satranç / Analiz Satranç işbirliği sayesinde dilimizde yayımlanacağı müjdesini de buradan vermiş olayım:

Franco Masetti ve Roberto Messa'nın eseri
1001 Esercizi Per Principianti / 1001 Chess Exercises for Beginners yakında dilimizde...

Kapıda beni Bay Cladio'nun oğlu karşıladı. Aile işiymiş demek ki. Bir ortak noktamız olduğunu daha öğrenmiş oldum ancak sohbeti kısa kestim: Kitapların arasına dalmak için sabırsızlanıyordum.

Le Due Torri'de satranca dair hemen hemen her şeyi bulabilirsiniz.

Belki bahsini açmak için tam olarak doğru yerdeyiz: Kitapları neden bu kadar çok seviyoruz ve kitaplar halen neden bu kadar önemli? İnternet üzerinde onlarca 'ücretsiz' kaynak ve takip etmesi kolay içerik varken bazıları niçin inatla mürekkep koklamak, sayfalara elini sürmek istiyor? Yeni jenerasyona bu mirası aktarmak ve anlatmak kolay olmayacaktır bunun farkındayım ancak deneyeyim: Konu satranç gibi tekniği ve tarihi zengin bir konu olunca kaliteli içerik diye tabir ettiğimiz eserler ancak ve ancak aylarca süren meşakkatli çalışmaların sonunda ortaya çıkabilir. Aktarılmak istenen materyal ister eğitim ister tarih olsun, her ikisi için de ciddi bir ön hazırlık ve uzman elinden çıkmış bir metin gereklidir. Ayrıca kitaplar bizim en yakın dostumuz ve öğretmenimiz olabilirler. Öte yandan kütüphanesini bizler gibi bilinçsizce her fırsatta genişleten insanlar için mazerete de lüzum yoktur!

Geniş kapsamlı (üç cilt) Lasker biyografilerini uzun zamandır gözüme kestirmiştim zaten. Üçüncü cilt için uzun beklemem umarım. Seçeneklerden biri yurt dışından kargo elbette!

Donaldson'un Fischer çalışması da son zamanların en çok ses getiren eserlerinden biriydi. Sağdaki ise Alper Efe Ataman'ın siparişiydi. Capablanca kitabı için kullanabileceği en sağlam kaynak. Dünya Şampiyonları serisinin üçüncüsünü de sabırla bekliyoruz kendisinden!

Einstein haklıydı, görecelilik konusunda yani. İçeride zaman nasıl geçti anlamadım. İki saate yakın kadar o raftan o rafa kitapları karıştırmışım. Otelime dönmem gerektiğini fark ettiğimde seçimlerimi yaptım ve kasaya yöneldim. Keşke daha fazla kitap alabilseydim diye iç geçirdim ancak herkesin malumu kurlar (bu konuya değinmeden olmazdı, öyle değil mi!) hepimize bazı sınırlamalar getiriyordu. Tam üç sene evvel çok daha az bir meblağa buradan tam yedi kitap aldığımı hatırladım ancak 'valizimde fazla boş yer yok zaten' tesellisi ile kendimi avutmayı başardım. Bay Cladio'nun oğluyla ayaküstü bir sohbet daha gerçekleştirdik: Yazarlık ve kitaplar üzerine elbette. Seneye yine ziyaret edeceğimi belirterek oradan ayrıldım. Şimdi sizleri bu olağanüstü mağazadan fotoğraflar ile başbaşa bırakıyorum. Ziyaret etmek isteyenler için Le Due Torri'nin iletişim bilgileri:

Via Piero Gobetti, 52/3, 40129 
+39 051 522433

More News

Satranç Tahtasında Teşebbüs

Satranç Tahtasında Teşebbüs

Dünya Şampiyonları Serisi Genişliyor!

Dünya Şampiyonları Serisi Genişliyor!