News
News

Rybka ook menselijk tegen mensen

PeterDoggers
| 0 | Chess Event Coverage

De tijd dat het schaakprogramma Fritz de alleenheerschappij had, is al lang voorbij. We kennen natuurlijk oudgedienden als Hiarcs en Shredder, maar jonge honden als Zappa, Fruit en Rybka staan te trappelen van ongeduld. De laatste hoort misschien al niet meer in dit rijtje thuis, want de voorsprong die het supersterke schaakprogramma van de Amerikaanse meester Vasik Rajlich inmiddels inneemt op de CEGT-computerratinglijst is met ongeveer 150 ratingpunten enorm.

Een interview met Rajlich, gehouden op 5 maart dit jaar, is hier als podcast te downloaden. De programmeur vertelt onder andere dat hij pas in 2003 met schaakprogrammeren begon. Hij denkt dat Rybka het beter doet dan andere programma's op de beide hoofdgebieden evaluatie en zoeken. Verder gelooft hij niet dat Rybka's dynamische stijl beter is dan die van andere engines: "Er is geen ?¢‚ǨÀúbetere stijl'. Op dit moment werkt de dynamische Rybkastijl gewoon, maar dit zou kunnen veranderen in de toekomst." Ten slotte, op de vraag wat hij van Adams-HYDRA vond: "Computer-mensmatches zeggen ons [programmeurs, pd] niet veel. Gebaseerd op de dingen die nu gebeurd zijn zeg ik: mensen zijn in een praktische toernooipartij geen partij meer."

Afgelopen week speelde Rybka voor het eerst mee in een toernooi met verder alleen menselijke tegenstanders: het Torneo Magistral de Ajedrez Copa ENTEL in Santiago, Chili. Dat Rybka de woorden van zijn geestelijk vader waarmaakte en het toernooi won met 9 uit 10, was geen verrassing. Interessanter zijn de eerste partijen die Rybka tegen menselijke schakers speelde. Rybka wordt immers zelf geroemd om de menselijkheid van zijn spel en inderdaad: de partijen zien er vrij normaal uit. Oordeel zelf!

>> speel de partijen van Rybka in Chili na

More from PeterDoggers
Honorary Grandmaster Title Posthumously Awarded To Sultan Khan

Honorary Grandmaster Title Posthumously Awarded To Sultan Khan

Wei Yi Wins 2024 Tata Steel Chess Masters In Thrilling Tiebreak

Wei Yi Wins 2024 Tata Steel Chess Masters In Thrilling Tiebreak