News

Topalov naar Hoogeveen

PeterDoggers
| 0 | Chess Event Coverage
Dit jaar zal niemand minder dan Veselin Topalov, de nummer ?ɬ©?ɬ©n op de wereldranglijst, zijn opwachting maken in het jaarlijkse toernooi in Hoogeveen. Prachtig nieuws natuurlijk voor de Nederlandse schaakliefhebber, maar persoonlijk ben ik ook blij dat Judit Polgar terug van weggeweest is dit jaar. De andere twee spelers in de kroongroep zijn Ivan Sokolov en de Azerbeidzjaan Shakhriyar Mamedyarov.

Dat Topalov meedoet is bijzonder, en niet alleen omdat hij nooit eerder meedeed aan Hoogeveen. Het toernooi valt immers vlak na zijn match om de wereldtitel tegen Kramnik.

Hoogeveen is de sterkste editie ooit, met naast de wereldkampioen Nederlands sterkste schaker Ivan Sokolov, jeugdwereldkampioen Shakhryar Mamedyarov (Azerbeidzjan) en de sterkste vrouw, Judit Polgar. Polgar, al zeven keer van de partij in Hoogeveen, zal in het Essent Schaaktoernooi haar rentree maken, na een jaar afwezigheid. De traditionele kenmerken (sterkste Nederlander, jeugdwereldkampioen, sterkste vrouw en een wereldkampioen) blijven dus intact, maar nimmer was de vierkamp zo sterk.

De organisatie van Hoogeveen had enige mazzel met Topalovs deelname aangezien hij aanvankelijk een andere verplichting had in oktober. Toen deze wegviel, zijn de onderhandelingen heropend en werden de sponsors bereid gevonden om voor deze speciale tiende editie het benodigde extra geld bijeen te brengen.

Het tiende Essent Schaaktoernooi zal zijn van vrijdag 20 tot en met zaterdag 28 oktober 2006. Gespeeld wordt zoals altijd in het stadhuis van de gemeente Hoogeveen. De gemiddelde rating van de vierkamp is maar liefst 2723 wat neerkomt op FIDE-categorie 19.

Het wordt een unieke vierkamp in Hoogeveen. Elke twijfel over deelname aan het open toernooi lijkt me dit jaar dan ook moeilijk te rechtvaardigen. Dus... wie doet er nog meer mee? :)
More from PeterDoggers
Gender Bias Research Shows Parents, Mentors Shortchange Girls’ Chess Potential

Gender Bias Research Shows Parents, Mentors Shortchange Girls’ Chess Potential

Nepomniachtchi Repeats Levitov Chess Week Victory

Nepomniachtchi Repeats Levitov Chess Week Victory