News
News

Van Wely wint eerste partij

PeterDoggers
| 0 | Chess Event Coverage
Van Wely heeft de eerste partij gewonnen in zijn match Magnus Carlsen. De talentvolle jonge schaker uit Noorwegen kwam er met zwart niet aan te pas tegen de Nederlands kampioen, die een degelijke en sterke partij speelde.

Van Wely en Carlsen speelden nog niet eerder tegen elkaar; de match?Ǭ†is een wel heel aantrekkelijke nevenactiviteit van het Nederlands Kampioenschap voor de jeugd (A-, B-, en C-categorie). Met het oog op de komende WK-voorronden is voor hetzelfde speeltempo gekozen:?Ǭ†veertig zetten in twee uur, vervolgens twintig zetten in een uur en daarna vijftien minuten om de partij te be?ɬ´indigen, met een toevoeging van dertig seconden per zet in de laatste periode. De match duurt vier partijen en een eventuele tiebreak zal gaan over vier snelschaakpartijen, zonodig gevolgd door een sudden death.

Carlsen werd in de eerste partij vanuit de opening overspeeld. Hij had er zelf voor gekozen een passieve stelling?Ǭ†in te nemen:

Van Wely-Carlsen (01) DSB Tweekamp, 2006 De heren volgden de partij Topalov-Ponomariov, Sofia 2005, die wit op prachtige wijze had gewonnen. Over deze stelling schreef Topalov in New in Chess Magazine 2005/5: "Here Black has the choice between taking the knight and taking the bishop with 11...Nxd2,which is fine, but after 11.Qd2 White is slightly better because of his spatial advantage. I wouldn't mind playing this position, and g3 is not a bad move, as Black cannot exploit it."

Ponomariov had dus op c3 geslagen en Carlsen speelde hier het nieuwtje 11...Pxd2. Het verdere verloop van de partij laat zien dat de stelling voor wit inderdaad erg prettig is. Na een paar onnauwkeurige zetten van zwart had wit al een positionele droomstelling. Daarom denk ik dat Carlsen zijn nederlaag in de eerste partij?Ǭ†misschien wel te wijten heeft aan zijn openingskeuze. Hij voelt zich als een vis in het water als hij kan aanvallen, maar een dergelijke positie met minder ruimte verdedigen, dat is (nog) niet zijn beste punt.

>> speel de (geannoteerde) partij na

?Ǭ†
More from PeterDoggers
Honorary Grandmaster Title Posthumously Awarded To Sultan Khan

Honorary Grandmaster Title Posthumously Awarded To Sultan Khan

Wei Yi Wins 2024 Tata Steel Chess Masters In Thrilling Tiebreak

Wei Yi Wins 2024 Tata Steel Chess Masters In Thrilling Tiebreak