News
News

Wedstrijdverslag uit klasse 3K

ArnieChipmunk
| 0 | Chess Event Coverage
Schaakbond.infoIn de week na de KNSB-zaterdag verschijnen er op schakers.info en schaakbond.nl altijd vele verslagen van de gespeelde wedstrijden. Omdat doggers-schaak niet achter wil blijven en bovendien in een groeiende behoefte wil voorzien, hebben wij de hand weten te leggen op een inspirerend verslag van de wedstrijd tussen de koplopers in klasse 3K, geschreven door de teamcaptain van het verliezende team. Veel leesplezier!
"Afgelopen zaterdag moesten wij met het eerste team naar Lutjebroek. Omdat Jantje zijn autosleutels vergeten was, moesten we alsnog met zijn allen met de trein. Pietje was te laat, maar omdat Keesje met de hem kenmerkende scherpheid de conducteur op tijd kon 'inseinen', kwam alles toch nog goed. In de trein keuvelden we gemoedelijk wat over Kasparov, Nabokov en Gorbatsjov.

Onze tegenstanders speelden in een treurig zaaltje, niet te vergelijken met onze fijne thuishaven. De koffie was koud en de broodjes te duur. Gelukkig waren we snel klaar zodat we het nachtleven van Lutjebroek konden verkennen.

Op bord acht had Jantje vanuit de opening een aanvalsstelling op het bord, die hij met vaste hand tot winst wist te voeren. Naast hem verloor Pietje al snel een kwaliteit, maar omdat zijn tegenstander ijzer met handen wilde breken, kon Pietje alsnog remise uit het vuur slepen. Minder voorspoedig verliep de partij bij Keesje. Vanuit een Siciliaan werd hij langzaam weggedrukt, en wij moesten met lede ogen toezien hoe zijn tegenstander de vis met de nodige moeite op het droge wist te krijgen.

Gelukkig is er dan altijd nog Marietje. Haar strategisch inzicht resulteerde in een fijne positiepartij waarbij de tegenstander alle hoeken van het bord te zien kreeg. Vooral de zet d5-d4!! was indrukwekkend. Nog voor de tijdnoodcontrole was het pleit beslecht. Daarentegen verloor Kareltje knullig, hij overzag een 'petite combinaison' zoals Capablanca dat placht te noemen, en werd in het vervolg helaas opgerold.

De tegenstander van Henkje was een zeer irritant mannetje. Het begon er al mee dat hij vond dat Henk te ver over het bord gebogen zat. Onzin natuurlijk, want Henkje was zich van geen kwaad bewust. De wedstrijdleider toonde zich bijzonder onsportief door Henkje een waarschuwing te geven. Later ontspoorde de partij volledig. In tijdnood claimde Henkje remise, wat het ook was, maar zijn tegenstander wees erop dat hij niet aan zet was. Erg flauw, want remise is remise zou je zeggen. Zo niet de wedstrijdleider. Hij gaf de tegenstander extra tijd en daardoor was Henkje zo van zijn a propos, dat hij zich meteen vergaloppeerde en alsnog verloor. Een onterechte nederlaag.

Over de partijen van Markje, Annetje en mijzelf kunnen we kort zijn. Ikzelf stond natuurlijk als een vorst, wat ook te verwachten was na het spelen van mijn geliefde Olifantengambiet, maar mijn tegenstander had het geluk dat er een mat achter de paaltjes in de stelling zat. Na afloop bleek hij niets van de stelling te hebben begrepen. Bij Markje en Annetje was het nog erger. Markje kwam vast te zitten op het toilet en had daardoor een forse achterstand op de klok. Hij kon het in het vervolg niet bolwerken en ging strijdend ten onder. Annetje had, dat was ik nog vergeten te vermelden, de trein gemist en kreeg daardoor niet de kans haar superioriteit te tonen. Ze verloor op reglementaire wijze. Erg jammer, want anders hadden we deze wedstrijd zeker gewonnen. Volgende keer gaan we er echter gewoon weer voor. Het was in elk geval nog lang onrustig in Lutjebroek."
Tot zover onze berichtgeving over de KNSB-competitie. Volgende maand hopelijk meer wedstrijdverslagen op onze site.
More from CM ArnieChipmunk
Why chess will never be popular

Why chess will never be popular

In praise of draws

In praise of draws