News

Zultan wint Boerenkool-met-worst-toernooi

PeterDoggers
| 0 | Chess Event Coverage
Er gebeurt ontzettend veel op schaakgebied dit weekend, maar het allerleukste toernooi van de schaakkalender vond gisteren plaats in het West-Friese plaatsje Nibbixwoud. Daar werd voor alweer de dertiende keer het Boerenkool-met-worst-toernooi (scroll even op naar beneden als je hierop klikt) gehouden. Eerst even over de naam: na vier van de zeven rapidrondes maken de stukken en schaakborden even plaats voor een echte boerenkool-met-worst-maaltijd. Bovendien staat in Nibbixwoud, thuishaven van schaakclub Attaqueer, de gezelligheid centraal. Er wordt gestreden om flessen whisky (van uitstekende kwaliteit!) en wie gedurende het toernooi geen enkel glas bier drinkt, wordt beschuldigd van valsspelen.

Na vele mislukte pogingen slaagde (vegetari?ɬ´r!) Daan Zult er eindelijk in het toernooi op zijn naam te schrijven, en wel met een perfecte score. Alexander Geerts was goede tweede met 6 uit 7 en Barry Plukkel derde met 5,5. Uw redacteuren, als 2e en 3e geplaatst, waren de kneuzen van het toernooi met 4 punten voor forest en 3,5 voor doggy."^Reports^"boerenkool, NSI de Eenhoorn, Rapid chess"^^1142805060^1314790904^"Peter Doggers" Boerenkoolfragment^"

Het volgende partijfragment, uit het Boerenkool-met-worst-toernooi, was van hoge esthethische waarde.

Helder-Geerts
Boerenkool-met-worsttoernooi, 2006
Na 1...h2 probeerde wit hier nog 2.Kc8, waarna het proza?ɬØsche 2...Dxb7+ natuurlijk wint, maar Geerts ziet een veel mooiere winstvariant.

2...Dc6+! (verdient toch een uitroepteken) 2.Dc7 h1D 3.b8D De8+! 4.Dd8 D1c6+! 5.Dc7 Da8+ 6.Db8

Wits zetten waren volkomen geforceerd en het leverde een prachtig plaatje op.
Een stelling van een zeldzame schoonheid, die de zwartspeler natuurlijk snel weer verstoorde. Hij pakte Db8 eraf, waarna wit opgaf. 'Dat was mooi h?ɬ®!' grijnsde Geerts, wat Helder en het publiek alleen maar konden beamen.

More from PeterDoggers
Gender Bias Research Shows Parents, Mentors Shortchange Girls’ Chess Potential

Gender Bias Research Shows Parents, Mentors Shortchange Girls’ Chess Potential

Nepomniachtchi Repeats Levitov Chess Week Victory

Nepomniachtchi Repeats Levitov Chess Week Victory