Naśladuj czołowych arcymistrzów!

Naśladuj czołowych arcymistrzów!

Gserper
GM Gserper
28 sty 2018, 00:00 |
33 | Inne

Jakiś czas temu mój przyjaciel narzekał na swoje niepowodzenia na giełdzie: "Zawsze kiedy coś kupuję, to natychmiast idzie to w dół! Greg, to wygląda tak, jakby ktoś mnie obserwował. Cena akcji może być stała przez kilka lat z rzędu, ale jak tylko ja je kupię, wygląda to tak, jakby ktoś to widział i naciskał przycisk, który sprawia, że wszystko leci na łeb, na szyję!"

Następnie podzielił się ze mną swoimi planami zakupu Bitcoinów, a więc jeśli też chciałbyś kupić jakieś kryptowaluty, lepiej się zastanów!

Możesz zastanawiać się, co ta historia ma wspólnego z szachami. No cóż, ja także czuję, jakby pewni arcymistrzowie śledzili wszystko, co piszę w mojej rubryce.

Sami oceńcie.

Jakieś 8 lat temu napisałem serię artykułów "Otwarcia dla graczy, lubiących taktykę." Jeden z nich, opublikowany 25 kwietnia 2010 roku, był o debiucie Veresova. Debiut Veresova nie jest obecnie zbyt popularny, więc zamieściłem kilka ciekawych, atakujących partii z konkluzją, że jeśli lubisz atakować i preferujesz otwarcia, w których kreatywność jest ważniejsza niż znajomość wariantów, wtedy debiut Veresova jest dla Ciebie.

Niektórzy nasi czytelnicy nie byli przekonani i jeden z nich napisał: "Ciężko uwierzyć, że te partie były grane w XX wieku. Czy jego przeciwnicy rzeczywiście reprezentowali poziom mistrzowski czy byli graczami kawiarnianymi? Większość arcymistrzów gra niczym Tal przeciwko półamatorom."

Następnie, mniej niż trzy tygodnie po tym, jak mój artykuł został opublikowany, rozegrano poniższą partię:

Nigel Short rzeczywiście zagrał jak Tal, ale superarcymistrz Anish Giri półamatorem nie jest! Oczywiście myślałem, że był to zbieg okoliczności, aż miesiąc później miała miejsce kolejna partia:

GM Short ponownie zastosował ustawienie, o którym pisałem w artykule jak nauczyć się debiutu w ciągu godziny.

Powtórka sytuacji, w której arcymistrz Short poszedł za sugestią, którą mógł znaleźć w moim artykule, sprawiła, że pomyślałem, że prawdopodobnie czyta moją rubrykę, ale potrzebowałem na to dowodu. Otrzymałem go 7 lat później, kiedy napisałem ten artykuł. W końcu Nigel Short przyznał to na swoim Twitterze:

Przez lata otrzymywałem sporo dowodów na to, że bardzo silni gracze czytają Chess.com. Naturalnie miło widzieć pod swoim artykułem komentarze wielkiego Hikaru Nakamury - aż do dnia, w którym rozegrano tę głośną partię:

Możesz przeczytać szczegółową relację z tej partii tutaj. Kiedy zobaczyłem, co wydarzyło się na końcu, wszystko, co mogłem zrobić, to powiedzieć to samo, co Janice na filmiku poniżej.

Natychmiast poczułem się częściowo odpowiedzialny za ten incydent, ponieważ omawiałem podobną sytuację w dwóch artykułach.

Oto, co napisałem w jednym z nich:

Spójrz na nowe oficjalne zasady blitza w USCF, szczególnie na punkt 3b:

"Jeśli powstała nieprawidłowa pozycja lub wykonano nieprawidłowy ruch, a przeciwnik tego nie zareklamował, to pozycja pozostaje bez zmian, a reklamacja nie jest dozwolona, jeśli wykonał następny ruch."

Nie podoba mi się ta zasada! Może prowadzić do sytuacji, w której nieuczciwy gracz w obliczu przegranje spróbuje ostatniego triku, jak poniżej:

Białe mają kompletnie przegraną. Ich ostatnim ruchem było e4-e5. Teraz czarne spodziewają, że białe zagrają e5-e6, po czym czarne dorobią hetmana przy pomocy jednego ze swoich pionków. Jednak białe decydują się na sprytne 1.Kh3??!, a czarne automatycznie dorabiają hetmana. Nagle okazuje się, że jest za późno na reklamację nieprawidłowego ruchu białych, a według wspomnianej wyżej reguły 3b, nieprawidłowy ruch Kh3 nie zostaje cofnięty. Dlatego białe po prostu biją czarnego króla i wygrywają partię! Wiem, że brzmi to absurdalnie, ale w taki sposób może działać zasada, która pozwala na pozostawienie nieprawidłowego ruchu na szachownicy!

Co więcej, w innym artykule jasno zasugerowałem, że jeśli masz przegraną w partii z Magnusem Carlsenem, daj szalonego szacha:

Zatem czuję się tak, jakby GM Inarkiev przeczytał oba moje artykuły i połączył moje rady ruchem 27...Se3+ ?!?!

Moją jedyną pociechą jest to, że nigdy nie napisałem niczego o innych brudnych sztuczkach blitzowych, które ma w repertuarze mistrz Genrikh Chepukaitis, jak na przykład tę z przykładu poniżej. Zobaczmy, jak białe mogą wygrać tę pozycję:

Na wypadek gdybyś był ciekaw, "sposób" na wygranie partii jest bardzo podobny do tego, który zademonstrował nieznany jegomość w tym video. Dobre jest to, że takie "metody" mogą zadziałać jedynie w partiach na żywo, więc jeśli wolisz grać na Chess.com, jesteś bezpieczny! 

Powtórzę oczywiste: Chess.com jest niekończącym się źródłem szachowej wiedzy. Możesz u nas znaleźć wszystko, co powinieneś wiedzieć o szachach, od debiutów po końcówki.

Zatem rób to, co robią arcymistrzowie ze światowej czołówki i wykorzystuj naszą stronę do zaspokojenia swoich codziennych, szachowych potrzeb! Ale proszę, bądź rozsądny i jeśli czytasz na przykład mój artykuł o oszustach, pamiętaj, że jego przeznaczeniem jest rozrywka i zabawa, a nie nauka i promowanie nieuczciwych zagrywek!

więcej od GM Gserper
Rewanż Wesleya So

Rewanż Wesleya So

Ucz się gry w szachy od Wesleya So

Ucz się gry w szachy od Wesleya So