Pytanie odnośnie treningu do osób 2000+ na chess.com (samouków szachowych)

Sortuj:
TomoRobo

Jak wygląda wasz trening szachowy? Co trenujecie? Jak trenujecie wizualizację, strategię i taktykę oraz liczenie wariantów? Co pomogło wam wbić ranking ponad 2000 (to akurat pytanie bardziej do samouków, bo obawiam się, że większość powie że trener)?

rotkjf01

otwarcia i idee w nich - St. Louis Chess club lectures/daniel naroditsky speedrun/Hanging Pawns

taktyka - puzzle rush

strategia - partie klasyczne otb

ciężko do tej pory było nazwać to treningiem. Raczej zbiorem aktywności związanych z szachami, więc szło powoli. Trener przyspieszy oczywiście wbijanie rankingu. Jednak w moim przypadku, do mojego 2100 nie miałem problemu dojść w 2lata od powrotu do gry królewskiej. Całkowicie samemu, jednak z odpowiednim doborem materiałów dostępnych w internecie. Jednak faktycznie, utonąłem w tej grze, więc może to czysto kwestia tego?

Janeczek5

granie bulletów

SzanownyPanMichal

Ksiazki - polecam przede wszystkim agresywne szachy i tajemnice gry pozycyjnej aagaarda

Trening praktyczny - partie 15+10 lub przynajmniej 10+5 a analiza ich powinna być długa i bez silnika najpierw i skupiać się w niej głownie na wymianach pionków i figur bo to najczęściej tam możemy znaleźć własne błędy strategiczne i to czy rzeczywiście na każdej z nich coś zyskujemy lub przynajmniej nie tracimy, poza tym starać się samemu liczyć po partii warianty ktorych nie bylismy pewni

Zadania - polecam na lichess bo tam bardziej przypominają moim zdaniem sytuacje jaka moze sie w partii pojawic niz na chesscomie

Debiuty - kanał Miodraga Perunovica - za darmo mozemy znalezc naprawde rozbudowane analizy

Filmy - głownie analizy mistrzów własnych partii i speedrunany na poziomie około twojego (polecam Naroditskyego i AntonChess Antoniego Kozaka)

to pozwoliło mi dojsc do poziomu 2200 chesscom

TomoRobo

U Antka Kozaka akurat mam kurs wykupiony i go oglądam. Przez to mam duży progres.

orangeglopl

granie jak najwięcej rapid

Kacper6518
Franek_Szafranek napisał:

Czemu piszesz do nas cz wbilisimi 2000 elo punktuw a ty sam niemasz 2000 elo punktuw.

@Franek_Szafranek Pisze się PUNKTÓW a nie PUNKTUW, a poza tym co to jest wbilisimi?

Hykto

@Franek_Szafranek Jeszcze raz tak naspamisz przeglądem tej samej partii a z góry ci mówię że zostaniesz zablokowany na stałe w klubie.