Blogs

Derbi z Srečkotom (ned. 15 sep. 2013)

Alkimisticus
| 0
Ker ne poznam otvoritve carro-cann posebej dobro, predvsem zato ker jo zelo redko igram sem od začetka izmenjal vse kmete, če nebi bi potem bila otvoritev bolj podobna francoski, kar bi mi skoraj bolj usrezalo sam takrat nisem vedel. Cilj v igri je bil potem predvsem da igram za remi, sam sem v 29 potezi naredil napako in izgubil končnico, z konjem bi moral napadi njegove kmete na kraljičini strani tako pa sem se samo branil.
Igrala sma klasično naidorf siciljanko, nakar se je srečko na moje veliko začudenje odločil za Zagreb fianchetto variacijo , ki sem jo prvič videl in se mi zdi dokaj pasivna razen zelo velikega pritiska na d5, sam na žalost kljub uspešnemu razvoju in izenačenju , sem potem naredil napako in potem še eno hujšo. V sedmi potezi je Be6 samo zato, ker sem prej prestavil e5. Sam v tej varianti to ni najbolje, nato sem ga še prestavil na c4 ker sem se bal forka z kmetom po ... 0-0, Nd5 Nxd5, exd5 Bxg5, potem pa lahko vzame kateregakoli z kmetom in sma izenačena pa jaz imam center. Napotki za naprej ne prestavljaj konja na c6 prezgodaj, ne iti z tekačem na e6 ampak raje prestavi konja na d7 ali pa pojdi z kmetom naprej na b5 in postavi tekača na b7.

Igra ni bila toliko poučna kot skupek mojih napak , najprej to da sem spregledal mat v 9 potezi  z e5+ Nxe5, Qd5+, Ke7,Qe5# . V deseti sem imel še eno priložnost, vendar bi se moral spomniti kako gre mat, sam se na žalost nisem, čeprav sem vedel da vkljucuje kmeta. V igri sem še vedno vodil ker sem dobil zadosti kmetov za konja in kralja je imel v sredini. Sam sem še potem kr tvegal in žrtvoval trnjavo v 21 potezi ker sem mislil da jo lahko vsaj nazaj dobim, vendar nisem dobro preračunal. Nato sem videl še eno priložnost za mat če žrtvujem kmete da ga spravim kralja na polje b4, vendar sem se zopet malo zakalkuliral in naredil napako v 27 potezi Bd6+ namesto Bb6+, ki je enostavno nisem videl ker sem bil prepričan da bo vzel kmeta. No zaradi materialne prednosti sem potem izgubil po mojih neuspešnih napadih.