Blogs

hiylegerlikler....

Tariel_m
| 15

Salam hormetli komanda uzvleri , Cheaterlik (hiyle isletme) ne demekdir? Ve bu nece basa dushulmelidir. Hiyle isletme oyun zamani kenar shexsin komeyinden ve ya istenilen seviyyeli Shahmat proqramlarinin komeyinden istifade etmek kimi basa dusulur. Ve chess.com sayti terefinden qebul olunmur ve qaydalarla qadagan edilir. Bu reqibe qarshi hormetsizlik kimi qebul olunur. Onun chekdiyi emeyin hece getmesi. Qoy guclu qalib gelsin kimi prinsipin 1 hece endirilmesi kimi basa dusulur. Biz tez tez chess.com akkountlarinin cheaterliye gore baglanmasinin Shahidi oluruq. Mehz bu keyfiyyetine gore chess.com diger saytlardan ferqlenir. Nece olur ki, cheaterler askarlanir? Nece olur ki chess.com eminlikle oz akkountlarinin hesablarini baglayir. Kompyuter ve Insan bunlarin Sahmatda ferqleri nedir bunlar 1 i 1 den hansi keyfiyyetlerine gore ferqlenirler. 1980 ci illerden baslayaraq kompyuterler Shahmata daxil olmaga baslamislar. Ilk defe 1981 ci ilde Gray blich adli proqramla temin olunmus komp. 2258 master reitingini doldurmus ve Shahmat ustasina qalib gelmishdir. 1990 ci illerde ise artiq GM seviyyesine yukselmish kompyuterler movcud idi. 1994 cu ilde ilk defe olaraq suretli Shahmatda turnire daxil edilen chess Genius Shahmat proqrami dunya chempionu Anand uzerinde qelebe qazanaraq. Resmi turnirde ilk dunya chempionunu udmush proqram kimi tarixe dushmushdu. Bundan sonra 1996 ci ilde Garry Kasparov vs Deep Blue (proqram) ilk oyunda Proqram qalib olsada daha sonra 3 oyun uduzmush 2 hece hece olmushdur. Umumi hesabda Kasparov 4-2 udsada, Novbeti 1997 ilde hemin proqramin daha tekminleshmish versiyasina 3,5-2,5 hesabi ile meglub olmushdur. 2002 ci ilde dunya Chempionu Kramnik deep Fritz proqrami ile oyundan 4-4 hesabi ile ayrildi. O proqramlara qarshi ozunun xususi oyun sitili ile oynuyurdu, Onlarin zeifliklerininden istifade edirdi. Chunki ozu de bu proqramdla mesq edirdi. 2006 ilde 500000 dollar meblegine yeniden hemin proqramla oynamaga raziliq veren Kramnik uddugu teqdirde mebleg 2 qat artirilacaqdi. Lakin 4-2 hesabi ile proqrama uduzur. Bu tarix Shahmatda Kompyuterlerin insan zekasi uzerinde ustunluk erasinin baslangici kimi dusub. Ne ile ferqlenir Kompyuter insan dusuncesinden? Kompyuterin insandan ferqlendiren cehetlerden en 1 cisi onun daha derinlikle fikirleshme qabiliyyetidir. 2.cisi onun daima deqiq oynamasidir. Ve bu deqiqlik onun fikirleshe bildiyi derinlik olcusundedi. Nece olur ki proqram istifadecileri askarlanir? Ve askarlanmaya bilermi? Cheaterler novlerine gore 1-1 den chox ferqlenir.

1 ci nov. Sade chaeterler. Bu nov cheaterler sayta daxil olan kimi : aaaa bunlarin dunyadan xeberi yoxdu , Ne sade adamlardi niye proqramdan istifade edib, Oz prestiglerini qaldirmirlar ki deyerek butun gedisleri evvelden axiradek ucdantutma yalniz proqramla oynuyur ve elbetdeki bu tipler ele ilk sikayetdede baglanir.

2.ci nov.Chetin veziyyet . Bu novli cheaterler Yalniz chetin veziyyete dushende, fiqur itirende ustunluk elde etmek ve ya veziyyeti duzeltmek meqsedi ile proqramdan istifade edirler. Bu novun de askarlanmasi uchun 1 Sikayet bes eder chunki chetin veziyyete dushen adamin qefilden 20 derinlikle fikirlesme qabiliyyetinin emele gelmesinin basqa izahi yoxdu.

3.cu nov. Qeyri-Sabit. Bu nov cheterler esasen 1500-1800 real reitingli oyunculardi. Cheaterlikle Reitingleri 2000-2300 arasi deyisir. Bu cheaterliyin en boyuk ordusudu. Onlar vacib oyunlarda Qelebeni temin etmek uchun cheaterlik edirler. Cheaterlikleri qeyri sabitdir. Yeni hem mitishbilde hem sonluqda ede bilerler. Bunlar hemde chess.com un en aktiv oyuncularidi. Hem chess.com da hem de cheaterlikde boyuk tecrubeleri var. Bu cheaterler ozlerine daim nezaret edir. Mueyyen qeder uduzdugu ve uddugu oyunlarda balans yaradir. Proqramin nisbeten zeif gedishin secir. Ve ya chox derinlik hesablamasina getmir ve s.Bu nov cheaterlerin askarlanmasi nisbeten cetindir lakin mumkundur.

4 nov Yarim Pesakar cheaterler. Bu nov cheaterler ekseren Sahmat mektebi kecmis real reitingi esasen 1900-2200 olan Sahmatcilardi. Bunlar daima proqramlarla evde isleyirler. Proqram ve insan arasinda olan ferqi derinden derk edirler Sahmatin ekser qanunlarin bilirler ve s.Bunlar ne vaxt cheat etmeyi bilirler. Sahmat taxtasinda ele meqamlar movcuddur ki , hemin vaxti istenilen proqramdan istenilen derinlikde komeyi ala bilersen ve seni hech kim cheat etmekde gunahlandira bilmez. Bele hesab edin ki bu Sahmat aksiomalaridi. Bu cheaterlerin Sahmat biliyi chox oldugundan onlari hech kim tuta bilmez. Bu chur meqamlar Sahmat taxtasinda az oldugu ucun bu cheaterler chess.com da cemi +50 +100reiting ferqi ile artiq reitinge malikdirler.

5.nov Pesekarliq.Bunlar real 2200 ustu oyunculardi. Bunlar oyun baslayandan demek olar ki proqramla 1 yerde oz oyunlarini oynuya bilerler. Her gedishden qabaq ve sonra kompyuter analizinden istifade edirler. Niye gore baglanmirlar? Chunki onlar yalniz basa dushe bildikleri kompyuter gedishlerini ve analizlerini secirler . Onlarin blich reitingleri de 2200 ustu olur. Kompyuterin her hansi 1 analizin insan tam olaraq ilk gedisden basa duserse (onlarin basa dusmesi ferqlidir.) onu serbest ede bilecek. Bu cur cheaterleri tutmaq qeyri mumkundur. Ister kompyuter ister insan onu ayird ede bilmez. Chunki bu cheaterler ustadirlar. Ve taxta arxasinda oturarken cheat elediyi veziyyetden hech secilmeyen 1 gucde oyun gostermeyi bacaracaq. Lakin cheating ele cheatingdi.

Butun adli sanli GM lar hetta dunya chempionlari da sehv buraxiblar. Bu sehvler hetta 4 dereceli shahmatcinin buraxdigi sehv olculerinde de olub, yeni 1 gedise mat veziyyeti yaradiblar veziri veribler.ves. Proqram bu cur sehvleri etmir. Sahmati canli insanla oynamagin lezzeti ayridi.

Men hamiya cheat etmemeyi meslehet gorurem. Inanin ki kimse cheat edirse O 1 ci novbede ozune ziyan verir. Cheting Oyuncunun tecrube qazanmagina mane olur. Butun seviyyelere bu aiddir.Bizim etdiyimiz her 1 sehv geleceyde onu tekrarlamamaq ehtimalini verir. Cheatingle etmediyimiz sehvleri sabah taxtada real sahmatda edeceyik. Qarshidaki reqiblerin boyuk ekseriyyeti cheatingi hiss edir. Bu her seviyyede olan reqiblere aiddir. Hetta tutulmayan yarim pesakar ve peshakar cheaterlerin reqibleri de hiss edir ki, qarshida cheater oturub. Kompyuter bu cur cheaterleri tuta bilmese de insan beyni bu sahede daha genish tefekkurdedi. Chox sag olun diqqetinize gore tesekkur edirem