The longest possible chess game?

amaan1
amaan1
Jul 31, 2011, 2:55 PM |
2

What is the longest possible chess game? And how long would it last. First to shed some light on this mystery I will provide some facts. According to the World Chess  Federation if there are 50 moves without a pawn push or a capture it is a draw. So in 49.5 moves you must either push a pawn or capture a piece. One more fact we will need to figure this out is the standard chess time control which is G/120 with a 10 second delay for 40 moves, G/90 with a 20 second delay for the next 20 moves, and G/60 with a 30 second delay for the rest of the game. First let us figure out the number of moves a possible chess game can have. Since there are 16 pawns on a chess board and you need 49.5 moves without a capture or a pawn push each pawn will have exactly 7 turns itself in the longest possible chess game, so let us figure out the pawns, 16 x 7  49.5 is equal to 5544 chess moves, but that is 5544 individual moves, we must divide this by 2 which makes 2777.Now let us figure out all of the major pieces, since there are also 16 major pieces the total will be the same as the pawns, 2777. If we add 2777 with 2777 the total is 5554  chess moves. Now we must figure out how long the longest chess game will be. Let us say that in the first time control of forty moves me use all 10 seconds of the delay for each move but keep all of our 120 minutes. Then the total time we will have will be (10) (40) s plus 120 minutes. Which equals 400 seconds plus 120 minutes which equals 2 hours 6 minutes and 40 seconds. Now let us go to the second time control which is G/90 with a 20 second delay for twenty moves. If we use all 20 seconds of that time and multiply 20 x 20 that equals 400 seconds plus 90 minutes which equals 1 hour 36 minutes and 40 seconds. I know some of you may be wondering something, dont I have to subtract the moves I have used and I do! So at this point we have used 60 moves, 5554-60 = 5496 moves left for the last time control. The last time control is G/60 with a 30 second delay. Now this math is the same as before with bigger numbers. 30 seconds is half a minute right. So that means if we use all 30 seconds and we want to figure out the total time we can use we just use 1/2 x 5496m. plus 60 will equal the result right so 5496 x 1/2 equal 2748 minutes that plus 60 = 2808 minutes which is equal to 1 day 22 hours and 45 minutes. Now 1 day 22 hours, 45 minutes plus 1 hour 36 minutes and 40 seconds plus 2 hours 6 minutes and 40 seconds will equal the total time a chess game can take at most. So the toal of that is 2 days, 27 minutes and 40 seconds. So to review the longest chess game possible can take 2 days, 27 minutes and 40 seconds and the amount of moves can be 5554.