Forums

Chess Team Holland in the World League

Sort:
RainPiper

This information about Chess Team Holland (in Dutch) is addressed to potential members who consider joining the team but are not able to access the group forum yet.


De World League – De World League (WL) op chess.com is het officieuze kampioenschap voor landenteams. In het seizoen 2022 doen er 102 landenteams mee, verdeeld over 6 divisies. Chess Team Holland (CTH) vertegenwoordigt Nederland in de World League en speelt in 2022 in Divisie A. Bij onze derde poging (na 2015 en 2019) hebben we ons daar in 2021 niet alleen gehandhaafd, maar hebben direct een plaats op het podium bemachtigd: tweede plaats achter Engeland en voor Rusland. Dit kun je alleen nog toppen door de WL te winnen.

 Groep "World League" (open voor iedereen)
 Website "chessteams.info" (met de live standen van alle divisies)

Het seizoen – Het jaarlijkse seizoen van de World League bevat 9 rondes en loopt van januari tot september. In iedere van deze maanden begint op de 15e een wedstrijd. Deze wedstrijden staan ongeveer 10 dagen open voor registratie, zodat de leden van de twee teams zich kunnen inschrijven.

De wedstrijden – De wedstrijden zijn wedstrijden in correspondentieschaak ("daily chess" / "dagelijks schaak") met drie dagen de tijd per zet en twee gelijktijdige partijen tegen dezelfde tegenstander (één met wit en één met zwart). Afhankelijk van hoe snel de spelers daadwerkelijk hun zetten doen, kan een partij dus meerdere maanden duren. Meestal duurt het langer dan een half jaar tot de laatste partijen van een wedstrijd zijn afgerond, maar in de meeste gevallen staat de winnaar al eerder (na twee of drie maanden) vast.

In iedere wedstrijd worden de spelers die zich hebben ingeschreven per team naar rating gerangschikt en van boven af aan gematcht. De leukste wedstrijden zijn degene waar beide teams ongeveer hetzelfde aantal inschrijvingen hebben. Dan zijn de ratingverschillen per partij klein. Heeft één team duidelijk meer inschrijvingen, blijven de zwakste spelers van dit team zonder tegenstander. Aan de andere borden ontstaat een ratingvoordeel. Daardoor is het aantal inschrijvingen heel belangrijk voor de succeskansen. Vaak valt al een wedstrijd met een achterstand van 20 inschrijvingen nauwelijks nog te winnen.

Informatie over wedstrijden – Informatie over aanstaande landenwedstrijden wordt op verschillende manieren verstrekt. Een overzicht over het hele seizoen is in het forum van CTH te vinden. Wedstrijden die open staan voor inschrijving worden ook in de header van de groep CTH aangekondigd. Daarnaast wordt per wedstrijd een nieuwsbericht met een korte samenvatting van het seizoen gepubliceerd. Bij het openen van een wedstrijd en bij het plaatsen van een nieuwsbericht worden door chess.com ook automatisch waarschuwingen per privaat bericht verstuurd. Deze kunnen in de groeps-settings aan of uit worden gezet. 

 Overzicht seizoen 2022 (forum Chess Team Holland)
 Settings notificaties door CTH

Inschrijven – Inschrijven is simpel. Je gaat naar de pagina van de wedstrijd (de link wordt op alle informatiekanalen verspreid) en klikt op "Join"/"Meedoen". Je moet je wel zelf inschrijven. De admins kunnen dat niet doen.

Inschrijven via je mobiel telefoon is helaas was omslachtig. De mobiele apps van chess.com geven geen toegang tot de groepsspecifieke inhoud. Je ontvangt wel de berichten met de link naar de match. Daar moet je dan via de browser van je telefoon naar toe gaan en je inschrijven. Naar begin van de wedstrijd verschijnen de partijen automatisch ook de app en je hebt de browser verder niet meer nodig.

Vals spel – Computerhulp is bij het daily chess op chess.com – en dus ook in de World League – verboden. We eisen dan ook van onze leden dat ze dit verbod respecteren. Helaas valt daadwerkelijke computerhulp in de partijen niet met 100% zekerheid te detecteren. chess.com beschikt echter over een geavanceerd cheating-detection-systeem en brengt gevallen van herhaald vals spel met grote betrouwbaarheid aan het licht. De accounts van deze spelers worden dan met het "Fair play violation"-icoontje gemarkeerd een gesloten. Alle partijen van deze spelers worden verloren verklaard. Helaas heeft Chess Team Holland in de afgelopen jaren op deze manier ook tientallen spelers en enkele wedstrijden verloren. Daarom herhalen we de oproep: zet de engine uit bij het overwegen van zetten in daily chess!

Openingsboeken en databases zonder computerevaluatie zijn wél toegestaan als hulpmiddelen.

 Groep "Cheating forum" voor verdere discussie van dit probleem.
 Fair play policy van chess.com
 FAQs over cheating

Verlies op tijd – Wie binnen drie dagen geen zet doet, verliest zijn partij in beginsel op tijd. Er bestaat echter de mogelijkheid om de partijen te pauzeren door in de settings voor daily chess "Pause my games" aan te vinken. Dit raden we dan ook iedereen aan die een tijdje niet aan het online-schaken toe komt. Bij premium (betaalde) accounts wordt de vakantie-modus automatisch aangezet. Verliezen op tijd vallen niet helemaal uit te roeien en blijven op de teamresultaten van CTH drukken. Door een "timeout"-beleid proberen we om ze zo ver mogelijk te reduceren. Leden die hun partijen op tijd verliezen worden aangeschreven en nog eens op de vakantiemodus gewezen. Leden met een timeout-percentage van boven de 25% worden uit de landenwedstrijden verwijderd.

 Settings daily chess (aanzetten vakantiemodus)
 Discussie timeout-beleid (forum Chess Team Holland)

Verdere regels – Naast de belangrijke regels voor vals spel en verlies op tijd zijn nog de volgende regels goed om te kennen:

Inschrijven in een World-League-wedstrijd is alleen mogelijk als je al 10 dagelijkse partijen hebt afgerond. De WL wil zo bereiken dat de deelnemers al wat ervaring met deze speelmodus hebben opgedaan voordat ze zich inschrijven. Als je nog geen 10 partijen bij elkaar hebt, vallen bij CTH altijd spelers te vinden die bereid zijn om je op de korte termijn aan de ontbrekende partijen te helpen. Plaats een bericht in de groep-notes dat je partijen nodig hebt en je krijgt vanzelf een aantal uitdagingen.

In de WL mag iedere speler alleen voor één landenteam uitkomen. Als je lid van meerdere landenteams bent, moet je in de WL-wedstrijden voor één land kiezen.

Andere leagues – Naast de World League bestaan ook nog de Chess 960 World League (Fischer Random Chess met toevallige beginopstelling van de stukken) en de European League. Deze werken in beginsel op dezelfde manier als de World League. De Chess-960-wedstrijden beginnen op iedere laatste dag van de maand (januari t/m september). De begindata van de European-League-wedstrijden worden van de admins flexibel afgesproken. Als teams in de World én in de European League in dezelfde divisie zitten, spreken ze vaak een dubbele wedstrijd af, die voor beide leagues telt.

Andere activiteiten – Chess Team Holland is ook op andere terreinen actief: stemschaken, oefenpartijen, interne toernooien, maar onze hoofdambitie richt zich toch op de World-League-wedstrijden.

muhring

Hallo RainPiper, krijg ik vanzelf bericht wanneer de partijen beginnen?

Vr. gr. Muhring

RainPiper

Normaal ja -- zie "Informatie over wedstrijden". Maar check even nog eens je instellingen in

https://www.chess.com/club/4323/settings

BiggerHoppa

Hallo RainPiper... hoe kan ik via de app makkelijk de toernooien (interlands) vinden waar wij aan meedoen? Ik doe bijvoorbeeld mee tegen Servië (960) maar kan deze niet meer vinden. in Groet, Frank

RainPiper

Helaas zijn de club-onderwerpen via de app nauwelijks toegankelijk. (Daar is bij chess-com al vaak om gevraagd, maar tot nu toe hebben ze daar geen gehoor aan gegeven.)

Je moet op de smartphone de browser gebruiken en via de homepage van Chess Team Holland op de chess-com website naar de wedstrijden gaan.

BiggerHoppa

Ok duidelijk, dank.

timhendriks6

ogh bedankt

Uhmz1212

interessant, echter zulke langdurige matches lijken mij niks. wel leuk bedacht en veel succes gewenst!

HansPalm

Helaas meld ik me niet aan, want ik vernam dat het Hollands team in het verleden vals heeft gespeeld en daardoor wedstrijden heeft verloren. 

Desondanks wens ik jullie veel succes.

Groetjes,

Hans Palm