Shahu 960

Sipas mënyrës së lojës Shahu 960 duket se ka hyrë vetëm për zbavitje dhe nuk e ka nivelin e shahut të vërtetë Chess Online.

Këtë blog po e shkruaj me qëllimin e dhënjes së disa njohurive fillestare për debutantët që nuk e njohin këtë lojë.

Me qënë se figurat renditen në mënyra të ndryshme prapa ushtarëve, e prish atë formë për të cilën janë bërë aq studime.

Pra në këtë lojë nuk kërkohet ndonjë strategji dhe ndonjë hapje e vecantë e cila të mbahet mend dhe të prefeksionohet.

Kjo lloj loje është bërë e mundur për tu përshatur njërës pjesë të shahistëve që shquhen për lojë me reflekse të larta dhe pamje vizuale të zhvilluar që ndryshojnë nga pjesa tjetër e cila luan me strategjira dhe projekte si dhe kalkulime matematikore për të arritur një qëllim në lojë. Ky verifikim ka dalë në dritë nga klasifikimet njerzore prej specialistëve psikologë.

Le të sqaroj se cfarë duhet patur parasysh në fillimin e kësaj loje:

Vend ndodhja e ndryshme e Mbretit në rrjesht dhe me figura jo të zakonta përkrah bën që të mos ketë një mbrojtje të përcaktaur të tij dhe një kanosje direkt nga nuk e pandeh pritet të shfaqet.

Rrokadat janë krejt të panevojshme të bëhen paraprakisht dhe ky qëllim duhet eleminuar deri në një pozicion të lojës që ju nevojitet të ndërroni vendet.

Asnjëherë të mos e bëni rokadën pa ju vyer pozicioni i tyre!

Ushtarët shpesh ndodh që të mos kenë asnjë mbrojtje dhe duhen humbur disa lëvizje që të arrish lidhjn e tyre.

Më interesantja është se të gjitha figurat janë përballë me të pa priturat. Cdo lëvizje duhet menduar mirë para se të ndërmirret.

Kur theksohet përballë më surpriza është për Alfirat dhe Mbretëreshën që përballë e kanë edhe të tërthortën. Shumë lehtë një hapje e pasigurtë mund ti kushtojë shumë Mbretëreshës e cila në vijë të tërthorët mund të sulmohet nga një Alfir.

Pa filluar ende loja duhet të studjohen të gjitha figurat se nga mund të sulmojnë Mbretin kundërshtar dhe si ti shmangen të papriturave. Nga ana tjetër të kontrollohen të gjithë ushtarët dhe të gjindet mënyra se si të shpëtojmë nga sulmet direkte.

Po qe se tërthorazi Mbretëresha ka një Alfir të mbrojtur duhet ti kushtohet vëmendja në fillim duke bërë disa lëvizje manovruese.

Dikush mund ta ketë fiksim të krijojë një qëndër të fortë duke dalë me kuaj apo duke shtytur të gjithë ushtarët e qëndrës përpara. Për mendimin tim ato janë krejt të pa nevojshme.

Që të vendoset ekuilibër duhet një farë kohe dhe të kemi bërë ndoshta edhe disa gabime dhe të mundohemi të barazojmë situatën.

E shoh me vënd se të planifikohet një sulm direjt Mbretit kundërshtar duke kontrolluar forcat që do të marrin pjesë në sulm është kushti numër një i lojës.

Shpresoj këto udhëzime të mbahen mend, pastaj fitorja gjindet në aftësitë tuaja shahistike si edhe në lojrat e tjera të shahut.

P.S. Më duhet të shtoj një mundësi në ratsin e Match-it simultant në këtë lojë të Chess 960-ës.

Kur kundërshtari nuk e ka kuptuar rrezikun që i kanoset dhe që është i barabartë për të dyja ndeshjet simultante goditjen tja japim të njëkohëshme. Po qe se me të bardhat jeni i gatshëm ta sulmoni në pikën me të dobët, mos i lini kohë të korigjohet kur luani me të zezat. Prandaj pritni deri sa të siguroheni që edhe me të zezat do të jeni i gatshëm pastaj bëjeni njëherësh në të dyja tabelat.

Comments


 • 3 years ago

  Mbretnesha

  Sapo ka nisur Open Challenge me ✮THE G@MBIT PL@YERS✮ në Chess960 dhe disa nga lojtarët e të dyja palëve e kanë vërjetur dobësinë në g7 dhe g2.

  Kjo ka sjellë që të harmonizohen sulmet dhe mbrojtja duke patur gjithnjë në qendër të vëmendjes diagonalen a1-h8 dhe anasjelltas a8-h1 që sulmohen direkt nga mbretëresha dhe mund të përforcohet me Alfirin perkatës.

  Kujdes për ata që nuk kanë filluar ende lojën. Suksese!

 • 3 years ago

  Mbretnesha

  Filloi perleshja me Çekët.

  SULMI:

  Nga sa vura re Mbreti mund te sulmohet lehtë nga Fili ne qoshe te kutisë.

  Ne te njejten goditje Kali prane mbretit mund te sulmojë pas tre levizjesh. Kali ne b3 mund te zgjedhë dy kuti a5 ose c5 (b6 dhe më pas a4 ose c4 per te ziun)

  MBROJTJA:

  Ne te kundert mund te mbroheni me shtytjen e Ushtarit ne c3 (ose c6 për te ziun) Gjithashtu po qe se kerkohet mund te mbyllni diagonalen e hapur ndaj Mbretit me d3

  Kaq për sot, suksese dhe zgjidhni mundësitë qe do ju përshtaten më mirë fantazisë në lojën tuaj!

 • 3 years ago

  Mbretnesha

  Në njërën nga lojrat Chess 960 asnjëri nga oponentët nuk bëri studimin e vendosjeve të gurëve. (Sic edhe jam shprehur më parë, vendosja e gurëve jep 960 versione të ndryshme) Surprised

  Në të njëjtën kohë vazhdonin edhe lëvizjet ne tabelën tjetër:

  Pas levizjes se kalit ne c6 u qetesua nga disfata qe do te kishte pesuar duke menduar tanime se si te godase kundershtarin me Alfirat ne te njejten kohe ne te dyja tabelatCool


 • 3 years ago

  Mbretnesha

  Chess960 (gjithashtu njihet me emrin Fischer Random) është një variant shahu që ndjek të gjitha rregullat normale të lojës, por teoritë e hapjeve nuk luajnë asnjë rol në lojë.

  Pozicioni fillestar i gurëve zgjidhet me rënditjen sipas vetëm dy rregullave: Alfirat duhet të jenë në dy ngjyrat e kundërta dhe Kalatë duhet të jenë nga dy anët e Mbretit për arsyen e cvendosjes në rrokadë.

  Nga këto rregulla del që figurat bardh dhe zi janë në pasqyrë kundrejt njëri tjetrit.

  Janë ekzakt "960" mundësi skenarësh në fillim të lojës, prandaj edhe merr këtë emër.

  Rregulli i vetëm qëndron tek rokadat: Ato janë të njëjtë si në lojën normale, (Mbreti dhe Kalatë nuk duhet të kenë lëvizur para rrokadës dhe rokada bllokohet po qe rruga është e ndërprerë ose është nën kërcënim njëra nga figurat), me vecorinë që në mes të tyre të gjitha katrorët duhet të jenë të zbrazta.

Back to Top

Post your reply: