Artikuj
Artikuj
Hapjet më të mira të shahut për fillestarët

Hapjet më të mira të shahut për fillestarët

CHESScom
| 570 | Për fillestarë

Lëvizjet e para të një loje shahu mund të jenë disa nga lëvizjet më të rëndësishme që bëni. Në këto lëvizje, ti do të ndërtosh planet e tua të hershme dhe do të luftosh për vendin tënd në fushën e lojës. Shumica e fillestarëve nuk kanë nevojë të mësojnë përmendësh hapjen e lojës, në vend të kësaj duhet të përqëndrohen në parimet e mira të hapjes si kontrollin e qendrës dhe zhvillimin e figurave. Gjithsesi, është e dobishme të dish disa hapje pasi ato mund të jenë të zakonshme, dhe mund të të ndihmojnë për të përforcuar plane të mira. Por mos u bëj shumë i varur nga të mësuarit përmendësh përndryshe së shpejti do ta gjesh veten duke u ndjerë i humbur.

Disa nga hapjet më të mira të shahut për fillestarët janë:

#1 Loja Italiane
Loja Italiane fillon me 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bc4. Çështja është kontrolli i shpejtë i qendrës me ushtarët e tu dhe kalin dhe pastaj vendos oficerin tënd në katrorët më të rrezikshëm. Ti gjithashtu je duke u përgatitur për rrokadën për siguri.

#2 Mbrojtja siçiliane
Mbrojtja siçiliane është zgjedhja më e përhapur e lojtarëve agresive me figurat e zeza. Shpesh i bardhi do të luajë 2.Nf3 dhe 3.d4 që do të fitojë hapësirë qëndrore, por i lejon të zinjtë të përfitojnë nga shkëmbimi i një ushtari në qendër me ushtarin e oficerit.

#3 Mbrojtja Franceze
Mbrojtja Franceze është një nga strategjitë e para të hapjes që çdo lojtar shahu duhet të mësojë. Pas e5 (tani ose më vonë), të dyja anët do ti kenë ushtarët varg. Një nga rreziqet e mbrojtjes Franceze është që oficeri në c8 mund ta ketë shumë të vështirë të zhvillohet.

#4 Ruy-Lopez
Ruy-Lopez është një nga hapjet më të vjetra dhe klasike ndër të gjitha hapjet. Është quajtur kështu pasi një oficer spanjoll shkruajti një nga librat e parë të shahut. Ruy-Lopez sulmon kalin që mbron ushtarin në e5. I bardhi shpreson ta përdorë këtë sulm për të krijuar më shumë presion në qendrën e të zinjve.

#5 Mbrojtja e skllavit
Mbrojtja e skllavit është një hapje shumë e fortë që e mbron mirë ushtarin në d5. Figurat e zeza munden të gjitha të zhvillohen në katrorët natyrorë, por i ziu zakonisht ka më pak hapësirë.

Por hapja më e mirë nga të gjitha është Kontrolli i qendrës me figura aktive dhe luajtja me kujdes! Dhe ti tashmë di si ta bësh këtë gjë.

Me shumë se CHESScom
Si të luash Shah - Rregullat + 7 Hapat e Parë

Si të luash Shah - Rregullat + 7 Hapat e Parë

10 Kurthet më të Mira të Shahut

10 Kurthet më të Mira të Shahut