Artikuj
Artikuj
Mati me 4 lëvizje

Mati me 4 lëvizje

CHESScom
| 97 | Për fillestarë

Cila është loja më e thjeshtë e shahut?

Mati me 4 lëvizje (ose mati i shkollarit) është mati më i thjeshtë deri tani i një loje shahu. Të gjithë lojëtarët e kanë ngrënë ose e kanë dhënë një mat të tillë dikur në jetën e tyre.

Por s'ka gjë për t'u shqetësuar. Nëse di si të mbrohesh, i bardhi del nga pozicioni.

Mati me katër lëvizje arrihet në disa mënyra të ndryshme, por më e thjeshta është që i bardhi nis me 1.e2-e4, pastaj zhvillon oficerin në c4 për të sulmuar ushtarin në f7, dhe më pas zhvillon mbretëreshën në h5 (ose f3). Nëse i ziu nuk mbrohet, i bardhi jep shah mat me 4.Qxf7#Four-Move Checkmate

Si mund të mbrohet i ziu nga mati me 4 lëvizje? Ka tre mënyra: ...Qe7, ...Qf6 dhe ...g6 janë tre lëvizje të arsyeshme që shmangin matin nga i bardhi.

Defending the four-move checkmate.

Sapo i ziu mbrohet nga mati, mbretëresha e zezë mund të bjerë pre e një sulmi. I ziu duhet të përpiqet të zhvillojë figura të tjera ndërsa sulmon mbretëreshën e bardhë.

Tani që dini si të mbroheni nga ky kurth, pse nuk hapni një llogari Chess.com dhe provoni vetë një lojë?

Me shumë se CHESScom
Si të luash Shah - Rregullat + 7 Hapat e Parë

Si të luash Shah - Rregullat + 7 Hapat e Parë

10 Kurthet më të Mira të Shahut

10 Kurthet më të Mira të Shahut